Veenklooster krijgt nieuw dorpsgezicht

0
151
Veenklooster - Jelle Boerema

VEENKLOOSTER – Nog enkele weken en dan gaat Veenklooster op de schop. In het dorp vindt een herinrichting plaats, waarbij ruimte moet komen voor toeristen en dagjesmensen die een stop in het dorp willen maken. De herinrichting valt samen met het grote onderhoud, dat het dorp nodig heeft. Volgens wethouder Jelle Boerema (VVD) was juist dit het moment om het dorp opnieuw op de kaart te zetten.

In een plan van 45 pagina’s wordt uiteengezet hoe het dorp er na de herinrichting uit moet komen te zien. Volgens Boerema moet de weg opnieuw er ingelegd worden en komen er borden die vertellen wat er in het dorp te zien is. Het plan lijkt veel op een eerder plan, maar is versoberd vanwege de bezuinigingen. Zo is het totale budget van bijna een miljoen euro door de helft gegaan. “We hebben een visie voor het dorp gemaakt in de geest van de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Het beeld uit zijn tijd moet weer een beetje terugkomen in het straatbeeld. Het worden allemaal klinkers, zodat de historische aanblik weer terugkomt.”

De reden dat het dorp aangepakt wordt is vanwege het groot onderhoud, dat al gepland stond. “De bestrating is sowieso slecht. Net als de riolering,” concludeert de wethouder. Volgens hem is het verstandig om nu meteen door te pakken. “Het gaat ook om de verkeersveiligheid en de doorstroming. Dat kan beter.” Langs de wegen zullen straks meer plekken zijn waar even uitgerust kan worden. “We plaatsen straatmeubilair zodat fietsers er hun broodje kunnen eten. Ook moet de bewegwijzering beter voor elkaar komen.”

De wethouder hoopt dat na het uitvoeren van de plannen nog meer toeristen het dorp weten te vinden. “Veenklooster is het pareltje van Noordoost Friesland. Straks ziet het er weer helemaal goed uit.” Volgens Boerema is het plan niet los te zien van het project Kollum Watersportdorp. “Je kunt wel één dorp heel mooi maken, maar de omgeving moet ook iets te bieden hebben. Veenklooster kan aanvullend zijn. Ook zijn hier genoeg initiatieven voor toerisme. Dan moet je niet denken aan een enorm bungalowpark, maar misschien wel ruimte voor drie of vier vakantiewoningen.”

Door de bezuinigingen zijn enkele onderdelen van het plan gesneuveld. Boerema: “In het oude plan hadden we staan dat we alle lantaarnpalen gingen vervangen. Dat doen we nu niet, want we laten de oude staan. Wellicht verandert het als de financiële situatie van de gemeente beter wordt. Daar kan ik nu nog geen toezeggingen over doen.”

Wanneer alle plannen definitief rond zijn, wil de wethouder in juni met de werkzaamheden beginnen. “Het gaat ongeveer drie maanden duren. Je zit dan wel in het toeristenseizoen, maar dat heb je met zo’n klus bijna altijd. Als je buiten het seizoen aan het werkt, zit je namelijk met de winter,” zegt Boerema. “Toch gaan we er als gemeente voor zorgen dat alle bedrijven in het dorp bereikbaar blijven. De aannemer zal daarvoor contact opnemen met de mensen om een oplossing te zoeken. De werkzaamheden zullen gefaseerd gedaan worden.”