Weer dreun Grijpskerk; krankzinnige wedstrijd Niekerk (zon)

0
157
grijpskerk voetbal t fean 3

STREEK – VV Grijpskerk zit flink in de problemen. De rode lantaarndrager verloor ook de strijd van ‘t Fean ’58. Het werd een nederlaag met dikke cijfers: 0-5. Gevoelig verlies ook voor Fc Grootegast, tegen Be Quick: 1-0. Zuidhorn kan de titel nauwelijks meer ontgaan, na de dubbelslag (twee keer winst). Veel clubs kwamen twee keer in actie, doordat er nog wedstrijden moeten worden ingehaald. Zondag speelde Niekerk een krankzinnige wedstrijd tegen Amicitia. De Niekerkers veranderden een 5-2 achterstand in een 5-5.

GRIJPSKERK ging op eigen veld hard onderuit tegen ‘t Fean ’58. "Het klinkt onvoorstelbaar als je de uitslag 0-5 ziet, maar Grijpskerk was beter", sprak leider Klaas Banga. In de tweede helft kwamen de Friezen op 0-1 door een strafschop. Dit op advies van de grensrechter. Het duel werd overigens geleid door een Duitse scheidsrechter en twee neutrale grensrechters uit Nederland en Duitsland. Even later mocht ook Wiebe Loonstra namens Grijpskerk aanleggen vanaf de stip, maar de normaal trefzekere Loonstra miste. Vervolgens was het elke poging raak van ‘t Fean ’58: 0-5. "Je kunt niet zeggen dat de nederlaag onterecht was", aldus Banga. Grijpskerk behoudt de rode lantaarn. ADUARD 2000 behaalde in het dubbelprogramma geen enkel punt. Tegen The Knickerbockers werd het 0-1 en zaterdag kwam daar een 2-0 nederlaag in Loppersum overheen. Aduard kwam snel achter en had de gelijkmaker even snel op de schoen. Barteld Faber miste echter een penalty. Vervolgens werd het 2-0. "De mannen hebben besloten om het spannend te houden", sprak trainer Rob Vliek cynisch. "We staan vier plaatsen boven de rode streep. Dat moeten we zo houden". FC LEO kon het dinsdag niet bolwerken tegen koploper De Heracliden (0-2 verlies), maar pakte zaterdag thuis wel een punt van de nummer zeven, Gronitas: 3-3. Het was de wedstrijd van de keepers en Rowan Rozema. De vroege 0-1 achterstand kwam doordat doelman Roelof Bolt- die later vanwege een blessure vervangen werd door de 17-jarige Marco Wichers- een bal losliet. De 2-2 werd gescoord door Gregory Haans. Bij een ongevaarlijke kopbal deed de keeper van Gronitas niets. Maar het was vooral de rentree van Rowan Rozema die indruk maakte. De van een blessure teruggekeerde spits schoot de 1-1 snoeihard binnen en nadat de Leensters tien minuten voor tijd met 2-3 achterkwamen schoot Rozema opnieuw verwoestend hard, in de korte hoek: 3-3. Dinsdag won OPENDE knap van VVK. Zaterdag volgde een 0-4 nederlaag op eigen veld tegen Poolster. "De 3-2 zou een steuntje in de rug moeten zijn, maar het ging moeizaam", vond trainer Wierd Kuipers. De 0-4 was wel geflatteerd. Het was geen kansloze missie voor de Peendermantsjes, die 100 procent kansen misten. In blessuretijd voor rust kwam de 0-1 uit de lucht vallen en na meteen na rust liep het kwalitatief povere Poolster uit naar 0-3. "In vijf minuten hebben we de wedstrijd weggeven", wees Kuipers. OKVC behaalde vier punten uit twee duels en deed daarom goede zaken onderin. Had OKVC moeten winnen van Corenos (2-2), zaterdag was OKVC de gelukkige bij GEO . Meest gelukkige speler was Danny Mollema die een half jaar uit de running was en prompt de winnende maakte. Het was verder een barslechte wedstrijd, waarin de ploeg uit Garmerwolde meer kansen kreeg, maar stuitte op een zeer goede keeper Marko van der Zijl. De spanning onderin is te snijden. Zes ploegen strijden tegen degradatie, waaronder OKVC. FC GROOTEGAST won midweeks van HS’88 (2-4), en gleed zaterdag onderuit bij Be Quick. Het winnende doelpunt viel vlak voor tijd. "Een gelijkspel was een betere afspiegeling geweest", vond trainer Marcel Poll, die het wel een teleurstellend verlies vond. "De jongens zijn de hele week al bezig met Appingedam. Be Quick was geen goede ploeg, maar speelde heel direct en had achterin de boel op orde". In de tweede helft kwam Grootegast iets beter uit de verf en miste Tim Veenstra twee opgelegde kansen. "Het wordt nog een heel verhaal om een prijs- vervangende periode- te halen", weet Poll die dan de pijlen ook maar richt op Appingedam, vandaag (dinsdag). "Zij zijn helemaal niet in goede doen". ZUIDHORN kan de titel nauwelijks meer ontgaan. De groenen scoorden er weer lustig op los in het dubbelprogramma. Tolbert werd verpulverd (0-9) en Velocitas werd zaterdag aan de zegekar gebonden: 5-2. Opmerkelijk daarbij: Zuidhorn kwam met 0-2 achter en dat is dit seizoen nog niet eerder voorgekomen. In de tweede helft werd het slippertje meer dan rechtgezet. Door het verlies van naaste belager Engelbert staat Zuidhorn nu vijftien punten voor. Er zijn nog zeven wedstrijden te gaan voor de equipe van Martin Lobers. VVSV’09 moest aantreden op het kunstgras van Pelikaan S. De kobaltblauwen, die Paasmaandag verloren van Engelbert, hielden aardig stand tegen de hoogvlieger uit Oostwold. Bij rust was het nog 0-0. Ook in de tweede helft was het een gelijkwaardige partij en bleef het lang 1-1. Tien minuten voor tijd sloeg de thuisclub toe: 3-1. DE LAUWERS kwam alleen op Tweede Paasdag in de wei. Het werd een makkelijke middag bij TFS: 1-8. De derby tegen Niekerk staat vandaag (dinsdag) op het programma. NIEKERK slikte zaterdag een 4-1 nederlaag bij middenmoter SC Twijzel, waar het thuis met 2-1 van had gewonnen..Een teleurstellend verlies na het knappe gelijkspel tegen de Blue Boys. ZUIDHORN vierde zondag een riante 0-2 voorsprong bij VVK en werkte zich door onoplettendheid in de nesten. Na de 1-2 werd het ook nog 2-2. Marinus Siekman vond de 2-2 schandalig en wees naar de scheidsrechter. "Ik loop al 42 jaar rond in dit wereldje, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt". Siekman doelde op twee afgekeurde doelpunten. En met name de laatste van Ronnie Scheringa. "Je geeft dan in ieder geval een doeltrap of vrije trap en laat niet toe dat de keeper de bal uit het doel pakt, naar de spits schiet, waaruit dan gescoord wordt. Ik geef niet gauw af op een scheidsrechter, maar deze man hoort niet thuis op een voetbalveld. De spelers van Zuidhorn hebben zich hieronder keurig gedragen. Als dit bij VVK was gebeurd dan was deze arbiter niet heel thuisgekomen". NIEKERK leek naar de slachtbank geleid te worden door Amicitia dat na rust met 2-5 voor stond. Als een wonder kwam de thuisclub terug. In het laatste deel scoorden de rood-witten drie keer en stond het na 90 minuten zowaar 5-5. "Op een of andere manier kregen we de geest. De jongens zijn er toch in gaan geloven", sprak ook trainer . Wietse Dijkstra vol ongeloof. Beste man aan Niekerk-zijde was Jeroen Beerlings die drie keer scoorde. Maar de belangrijkste kwam op naam van A-junior Robert Roebers die de 5-5 produceerde. "Heel knap als je zo beheerst weet te scoren", prees trainer Dijkstra de jongeling. KLOOSTERBUREN, dat donderdag Hoogkerk versloeg, had tegen koploper Hunsingo een punt verdiend. Het werd voor liefst tweehonderd toeschouwers 2-3. En dat na de 8-1 nederlaag in Hunsingo. Kloosterburen was niets minder dan de gasten. Cruciaal was de fase direct na rust waarin Kloosterburen Hunsingo liet weglopen naar 1-3. De gastheren zetten na de 2-3 aan voor de 3-3, maar kwamen net tekort. EENRUM won in een week tijd twee keer van Warffum. Zondag werd het 1-3, dankzij doelpunten van Siebrand Solinger, Tim Veenstra en Milan Rutkowsky. Door de dubbelslag is Eenrum nog altijd kansrijk in de zinderende titelrace.