Zwaar weekje voor Zuidhornster Ivana Tiessens in Energiewacht Tour

0
2035
Energiewachttoer

STREEK – Het wielerseizoen voor de vrouwen is werkelijk van start gegaan. Afgelopen week kwam de wereldtop naar ons kleine landje om daar te Energiewacht Tour te verrijden. Het werd de Kirsten Wild-show. Wat de Tour de France is voor mannen is deze meerdaagse een beetje voor de dames. Hadden we vroeger nog Danielle Bekkering en Hilde van Slochteren die onze regio vertegenwoordigden, nu is het alleen nog Ivana Tiessens uit Zuidhorn die de eer van het Groningse Westerkwartier verdedigt. Het peloton streek neer op een vakantiepark in Stadskanaal en daar schepte het wielertalent ‘s avonds haar bordje vol eten naast vedettes als Kirsten Wild. Voor de jonge 21-jarige studente fysiotherapie een hele ervaring. En overdag moest er worden gefietst. Lang en hard en dat tegen een doorstaande noordoostenwind is. Een bewogen weekje voor Ivana die de nodige energie kostte.

Ivana, Was het meedoen aan de Energiewacht Tour nu het leukst om het fietsen of om aan tafel te gaan met Kirsten Wild?

Het fietsen door mijn eigen provincie is natuurlijk geweldig! Het is mooi dat er zo´n grote vrouwenkoers in het noorden wordt georganiseerd. En dan is het een leuke bijkomstigheid om je bordje macaroni naast Kirsten Wild te nuttigen, haha!

De noordoostenwind blies stevig door. Was het zwaar?

Laten we het zo zeggen, ik heb de afgelopen 5 dagen niet met twee vingers in de neus gereden. De wind was pittig en de temperaturen bizar laag voor deze tijd van het jaar, niet echt een pretje om in te koersen.

Hoe bereid jij je voor op de wedstrijden?

Het leven van een wielrenner tijdens zo´n etappekoers bestaat vooral uit slapen, eten, drinken en fietsen. Voor de wedstrijd moet je er vooral voor zorgen dat je goed uitgerust bent, van tevoren goed gegeten en gedronken hebt en dat je met frisse benen aan de start staat.

Je wilt de beste worden, lig je op koers?

Haha, ja dat zei ik altijd hè! Ja dat is nog steeds een droom, maar naarmate je ouder wordt, wordt je wel iets realistischer. Op dit moment fiets ik mooie wedstrijden en uitslagen dus wie weet wat de toekomst nog gaat brengen.

Al eens gedacht aan doping?

Nee.

Komt doping bij de vrouwen ook voor?

Als ik het zou weten, zou iedereen het weten. Nee, ik hoor wel eens verhalen, maar wat daar van waar is durf ik niet te zeggen. Ik geloof echter wel in een schone sport.

Het fietsen en de studie vergt veel tijd en energie. Heb je wel tijd om eens gezellig de kroeg in te gaan?

Ik heb vanavond met mijn ploeggenootje geproost op het einde van de EWT, dus af en toe een biertje kan wel hoor! Maar niet te gek.

Je hebt ongeveer alles gebroken wat er te breken valt. Ben je helemaal fit en rijd je zonder angst?

Ja, ik ben gelukkig wel weer helemaal fit. Aan het wielrennen zitten bepaalde risico´s en dat weet je. Dus helemaal zonder angst fiets ik niet, maar dat geeft ook wel weer een kick. No fear no game.

Wanneer kunnen we het Nederlandse dameswielrennen nu eens echt serieus gaan nemen? Er is Marianne Vos, Marianne Vos en dan…een hele tijd niets? Of zien we jou de komende jaren het gat dichten..?

Marianne is een klasse apart, daar kan op dit moment niemand tegenop, maar er zijn een boel jonge talenten in opkomst. Ik ga mijn best doen om dat gat te dichten.