Bauke Mollema één na beste Nederlander in Amstel Gold Race

0
183
Bauke Mollema

“Ik gokte op de laatste keer Cauberg”

STREEK – Ziekte trok een streep door Baskenland, maar de dagen voorafgaande aan de Amstel Goldrace kon Bauke Mollema weer goed trainen, was hij de griep te boven en voelde hij zich sterk. Het voorjaar was tot nog toe veelbelovend met een derde plaats in de Ruta del Sol, een tweede plek in de Ronde van Murcia en eveneens een tweede plek in de koninginnenrit van Tirreno-Adriatico. Hoewel de voorbereiding behoorlijk in de war raakte vanwege de griep stond Mollema als kopman van Team Blanco aan de start van de Amstel Gold Race; bekend van de Cauberg, de muur waar veel renners zich al op hebben stuk gereden. Een loodzware wielerklassieker waarbij volgens metingen van Daniel Gobert en Jean-Pierre Legros (auteurs van Encyclopedie Cotacol, 1000 hellingen van België) de Cauberg een helling heeft met een lengte van 1450 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 5% en een maximaal stijgingspercentage van 12%. Dat is zelfs voor ervaren en gelouterde wielrenners geen sinecure.
Deze thuiswedstrijd werd het net niet voor Mollema. Met een elfde plaats was hij Pieter Weening na de beste Nederlandse renner. "Op de Cauberg ging het mis,” legt de renner uit. "Ik gokte op de laatste beklimming. Hoopte de kopgroep met onder andere Gilbert en Kreuzinger nog te pakken, maar ze gingen iets te hard. Ik kwam maar kort daarna boven, maar de sprint liep niet helemaal soepel. Maar goed, de kans op een podiumplaats was toen toch al verkeken.” Toch is Mollema niet ontevreden: "Natuurlijk is het jammer dat ik niet in het groepje Gilbert zat, als het dan allemaal een beetje mee had gezeten, had ik nog dicht tegen het podium aan kunnen rijden, maar al met al ging het volgens plan. Als team hebben we goed gereden, een beetje pech gehad met de val van Ten Dam en over mijn eigen prestatie kijk ik ook met een tevreden gevoel terug. Na mijn korte voorbereiding geeft dit weer voldoende vertrouwen voor de komende wedstrijden. Ik heb natuurlijk weer heel wat kilometers gemaakt, ruim 250 kilometer en daarbij was het behoorlijk zwaar. Ik verwacht eigenlijk dat ik woensdag in de Waalse Pijl nog wat beter in vorm ben”, blikt de kopman van Team Blanco hoopvol vooruit.

De Amstel Gold Race, de enige Nederlandse wielerklassieker werd verrassend gewonnen door de Tsjech Roman Kreuzinger. Hij soleerde over de finish, nadat hij een aanval van Philippe Gilbert buitengewoon knap had afgeslagen. De grote favoriet Peter Sagan kwam in de hele rit niet voor.