Grijpskerker Wim Bouma gaat met Habitat for Humanity naar Nicaragua

0
405
grijpskerk wim bouma 1

Je laten afbeulen voor het goede doel

GRIJPSKERK – Afgelopen vrijdag vertrok een groep van 21 personen waaronder de Grijpskerker Wim Bouma naar Nicaragua. Daar zullen zij een week lang bouwen aan huizen voor de zeer arme bevolking. Hoewel ze zich laten afbeulen en klussen als metselen en beton maken voor hun kiezen krijgen, nemen de deelnemers vooral voldoening mee naar huis. Zij dragen letterlijk een steentje bij aan een betere wereld.

Het is voor Wim niet de eerste reis met Habitat for Humanity. Hij is werkzaam bij Shretlen & Co, welke vanaf 2002 al met 13 teams aan projecten van Habitat werkte. Het bedrijf is een onderdeel van de Rabobank en houdt zich bezig met het vermogensbeheer van beter gesitueerden. “Op een gegeven moment komt dan het vraagstuk”, vertelt Wim, “wat ga ik met mijn nalatenschap doen? Ik kan geld nalaten aan mijn nabestaanden of wat aan een goed doel geven.” Het punt waar Habitat regelmatig in beeld komt. “Normaal vul je een overschrijfkaart in of een acceptgiro en dat is het. Maar het bijzondere bij Habitat is dat je echt betrokken wordt. Je bouwt persoonlijk mee aan het huis waarvoor je geld doneert.”

Dit houdt ook in dat je echt in contact komt met de mensen die je helpt. “Ja, je kan met ze praten, natuurlijk wel vaak met een tolk, en ze bouwen zelf ook mee.” Het geeft daarom veel voldoening om mee te gaan op zo’n reis. “Je bent bezig daadwerkelijk iets achter te laten. Ik heb wel een klant gehad die drie keer per jaar op een cruise ging, niet meer hoefde te werken en alles had wat hij maar wilde, maar zei: zo’n reis geeft mij veel meer voldoening dan welke vakantie ook. En dat terwijl ik vijf dagen in de tropische hitte afgebeuld wordt.” Want er wordt wel iets verwacht van de deelnemers aan zo’n reis. “Oh ja”, lacht Wim, “metselen, beton maken, ach je leert snel hoor.”

Ten tijde van het verschijnen van deze krant steekt Wim flink de handen uit de mouwen aan de andere kant van de wereld. De hulp is in Nicaragua meer dan welkom. Bijna 80% van de inwoners leeft daar onder de armoedegrens en moet het ongeveer 2 dollar per dag doen. Ze leven in hutjes van hout en golfplaten. Wie aan kan tonen dat aan de renteloze lening van Habitat te kunnen voldoen, komt in aanmerking voor een huis van het project. Er moet dus wel afgelost worden. “Het idee is dat je zuiniger bent, op iets wat van jezelf is. Maar vooral is het een ‘olievlekwerking’. Het geld komt weer terug bij Habitat als er afgelost wordt en dan kan het weer opnieuw geïnvesteerd worden.” Uiteindelijk krijgen de mensen een ‘gewoon’ stenen huis van 8 bij 4 meter met een woonkamer, keuken, 2 slaapkamers en een toilet. Een waar droompaleis voor hun. “Heel bijzonder.”