Home-Start moet gezinnen helpen die tijdelijk hulp nodig hebben

0
149
BUITENPOST - start Home Start

BUITENPOST – In het gemeentehuis van de gemeente Achtkarspelen werd donderdag de aftrap gegeven van het nieuwe Home-Start-project van Humanitas dat plaats gaat vinden in de gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland c.a., Dongeradeel en Dantumadiel. Home-Start is een programma dat gezinnen ondersteunt met de opvoeding van hun kinderen wanneer zij zelf daar tijdelijk moeite mee hebben. Vrijwilligers helpen de gezinnen een regelmatig gezinsleven op te bouwen. Voor veel gezinnen is de stap voor professionele hulp te groot of komen zij daar niet voor in aanmerking. In die gevallen kan deelname aan het Home-Start-programma een uitkomst zijn. Wethouder Sypie Hylkema van de gemeente Dantumadiel schetste tijdens de start een aantal situaties van gezinnen die hulp konden gebruiken van vrijwilligers van Home-Start. ‘Een aantal jaar geleden woonde er een gezin in de gemeente die nog maar net de verblijfsstatus hadden gekregen. De vrouw was net bevallen van een tweeling. Zij hadden geen familie en vrienden in de naaste omgeving die konden helpen een regelmatig bestaan op te bouwen. In deze situatie was een vrijwilliger van Home-Start erg welkom geweest. Ook zijn er gezinnen waarbij eerder kinderen uit huis geplaatst zijn. De moeder doet vervolgens te hard haar best om het de jongere kinderen naar het zin te maken waardoor er juist problemen ontstaan. Ook hierbij kan een vrijwilliger van Home Start hulp bieden. Al is het soms alleen maar met de tip om de televisie uit te zetten tijdens het eten.’ Het opvoedingsondersteuningsprogramma draait al ruim twintig jaar, en is inmiddels in zo’n honderd gemeenten van kracht. Onderzoek heeft uitgewezen dat Home-Start goede resultaten boekt. In de vier gemeenten is een betaalde kracht aangesteld om het programma op te starten en vrijwilligers te werven.