Ilse Kraaijeveld traint keihard voor WK

0
249
DOKKUM - Ilse Kraaijeveld

‘Ik kan geen dag zonder zwemmen’

DOKKUM – Vorige week maakte zwemcoach Jacco Verhaeren bekend wie hij mee gaat nemen naar de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona komende zomer. Voor de estafetteploeg zijn Elise Bouwens, Maud van der Meer, Esmee Vermeulen en Ilse Kraaijeveld geselecteerd. De uit Dokkum afkomstige Ilse Kraaijeveld was maar wat enthousiast toen het nieuws bekend werd dat zij het aankomende WK in actie mag komen. ‘Tijdens de selectiewedstrijden vond ik dat ik niet voldoende gepresteerd had. Ik had deelname ook eigenlijk niet verwacht.’ In 2011 werd Kraaijeveld op het nippertje geselecteerd om als reserve mee naar de wereldkampioenschappen in Shanghai. Nadat een andere zwemster afviel als reserve mocht zij mee. De dag voor de wedstrijd hoorde ze uiteindelijk dat ze niet aan de start zou komen te staan. ‘Dat was wel jammer. Ook al ben je mee als reserve, je hebt toch de hoop dat je mee mag doen. Maar dat dat nu niet het geval was heeft mij alleen maar meer gemotiveerd om dit WK wel mee te mogen doen.’

Waar je bij een hoop professionele sporters vaak hoort dat zij al op jonge leeftijd begonnen met hun sport te beoefenen, is dat bij Kraaijeveld niet het geval. ‘Ik was pas een jaar of elf toen ik echt met zwemmen begon. Eerder had ik altijd geturnd. In die tijd trainde ik in Dokkum en dat was maar drie uur per week. Toen ik beter begon te worden ben ik ook in Leeuwarden gaan trainen.’ In de tussentijd is Kraaijeveld twee jaar bij haar vereniging Orca vandaan geweest om in Eindhoven deel te nemen aan het Nationale Zweminstituut. Hier werd echter niet de verwachte groei in prestaties gehaald, waardoor zij vorig jaar weer terugkwam bij de vereniging Orca. Sindsdien zijn haar prestaties weer vooruit gegaan.

Inmiddels zit Kraaijeveld allang niet meer op de drie uur trainen per week. Drie uur per dag is eerder het minimum geworden. ‘Ik ben alleen nog maar met de sport bezig. ‘s Ochtends sta ik om vijf uur op om vervolgens om zes uur in het water te liggen. Dan train ik ongeveer twee uur. Daarna volgt er vaak een krachttraining waarna ik tussen de middag even de tijd neem voor een powernap, om vervolgens ‘s middags weer te trainen. Ik sla geen dag over.’ Volgens Kraaijeveld zitten er weinig nadelen aan het bestaan als zwemmer op topniveau. Zij heeft dan ook nooit het gevoel gehad iets te missen, ookal moest zij voor een wedstrijd of vanwege haar strakke trainingsschema wel eens een feestje laten schieten. ‘Dat heeft mij echter nooit een naar gevoel gegeven. Ik heb enorm veel plezier in het zwemmen en het zwemmen is gewoon veel te belangrijk voor mij Bovendien ken ik de meeste van mijn vrienden via het zwemmen. Zij hebben altijd begrip voor mij gehad.’ Kraaijeveld mag dan inmiddels wel niet meer in Dokkum trainen, vanuit Dokkum is men haar altijd met grote betrokkenheid blijven volgen. Zo is ook Raadsma, haar hoofdsponsor, haar zelfs in de periode dat zij in Eindhoven zwom blijven steunen. Ook familie staat nog veel voor haar klaar. ‘Al zijn mijn ouders wel blij dat ze me niet meer elke ochtend vroeg naar Leeuwarden hoeven te brengen. Wel komen ze nog veel bij wedstrijden. Ook wanneer ik in het buitenland voor een wedstrijd zwem proberen ze daar altijd bij aanwezig te zijn. Komende zomer gaan zij hoogstwaarschijnlijk ook mee naar Barcelona.’

Tijdens het WK in juli wil Kraaijeveld gaan vlammen. ‘Daar zijn we keihard voor aan het trainen.’ Voor de toekomst zijn haar wensen ook duidelijk. ‘De Olympische Spelen. Daar wil ik dolgraag aan meedoen, en het liefst nog winnen ook. Dat is toch het ultieme doel van elke zwemmer.’ Tot die tijd heeft zij vooral veel plezier in het zwemmen en het harde trainen. ‘Als ik eens een keer een dag niet zwem, dan mis ik het enorm. Als ik bijvoorbeeld op vakantie ben, dan moet ik ook echt elke dag even zwemmen. Al is het maar een baantje.’