Zuidhorn (za) officieus kampioen!

0
160

Voetbaloverzicht

STREEK – Zuidhorn kan als eerste club in district Noord het kampioenschap binnenhalen. De Zuidhorner zaterdagploeg rekende af met Engelbert, terwijl de andere belager Pelikaan S onderuit ging. Zaterdag kan Zuidhorn voor eigen publiek – al moet de KNVB nog toestemming geven om de cruciale wedstrijd dinsdag in Zandeweer uit te stellen- de titel in de wacht slepen. Grijpskerk hangt aan een zijden draadje na het sneue 2-1 verlies bij Leeuwarder Zwaluwen. FC LEO kaapte een verdienstelijk punt weg uit Marum. OKVC verloor van De Fivel(zie verslag elders)

GRIJPSKERK kwam sneu weg bij Leeuwarder Zwaluwen. De winnende 2-1 viel vlak voor tijd bij een aanval waarbij Mark Kleefstra de bal met de hand meenam. "Iedereen zag het, behalve de scheidsrechter", kon leider Klaas Banga niet bevatten. Protesten haalden niets uit. De arbiter oordeelde dat het zijn lichaam was. In de eerste helft was de thuisclub beter. Na rust lieten de Zwaluwen kansen liggen, waardoor Grijpskerk in de race bleef. Bert Reitsema tekende voor de gelijkmaker en de gasten probeerden na de 2-1 de gelijkmaker te forceren. Het mocht niet zo zijn. ADUARD 2000 speelde tegen VHK, de nummer laatst en verloor ook op het laatste moment. Na een benutte penalty (die eerst moest worden overgenomen) waardoor de 2-2 op het bord kwam, werd na de aftrap de bal direct diep gespeeld. Het speeltuig viel goed, waardoor Aduard in mineur achter bleef: 2-3. "Voor de winterstop stonden we nog vierde, nu lukt niks meer", treurde Remco van Merode. De paars-witten staan inmiddels nog maar twee plekken boven de nacompetitie. "Het is in de tweede klasse nog nooit voorgekomen dat we vier wedstrijden voor het einde veilig waren. We houden deze traditie in stand", zegt de centrale verdediger. FC LEO hield kampioenskandidaat Marum in bedwang. LEO kwam met 0-1 voor op ‘Marumnello’ en werd op slag van rust op een 2-1 achterstand gezet. Rowan Rozema bleek weer eens van onschatbare waarde voor de Leensters. In de eerste helft zette de spits zijn handtekening voor de 0-1 en de 2-2, tien minuten voor tijd, kwam van zijn voet, op aangeven van Mart Buikema. Hoewel het volgens trainer Jan Jaap Zijlstra wel knaagt mag LEO zich met negen remises ‘koning van de gelijke spelen’ noemen. OPENDE moest het opnemen tegen lijstaanvoerder Groen Geel. Een lastige kluif. De ‘Peendermantsjes’ hielden het met veel snelheid opererende Groen Geel bij rust op 0-0. Conditioneel zakten de stadjers er doorheen en Opende kwam er wat vaker uit. Uit een stilstaand moment viel echter de 1-0 en een afstandspegel betekende de beslissende 2-0. "We hebben naar vermogen gespeeld, meer zat er niet in", stelde Wierd Kuipers. Opende prijkt nu twaalfde. Het verschil tussen de onderste ploegen blijft klein. ZUIDHORN versloeg Engelbert in eigen huis. Het winnende doelpunt , vlak na rust, van Erik Beeftink lijkt goud waard. Doordat Pelikaan S ook verloor- de Oostwolders kunnen Zuidhorn alleen in theorie nog inhalen- heeft Zuidhorn aan een gelijkspel genoeg. De kampioenswedstrijd zou vandaag (dinsdag) worden gespeeld in Zandeweer. Zuidhorn heeft meteen uitstel gevraagd van dit duel, om het feest komende zaterdag thuis te mogen vieren. Tegenstander ZEC heeft toestemming gegeven. De KNVB moet nog beslissen (bij het ter perse gaan van deze krant was dit nog niet bekend, al gaat Zuidhorn ervan uit dat het doorgaat). Zuidhorn zou dan de eerste kampioen zijn van alle eerste elftallen in District Noord. FC GROOTEGAST had alles op de kaart Appingedam gezet, maar verloor in ‘Dam’. Grootegast herstelde zich zaterdag door De Vogels met 4-0 naar huis te sturen. Bij rust was het nog 1-0, door een benutte penalty van Ite Hoolsema. Verdedigende middenvelder Dannie Ploeg besliste de strijd door een afgeslagen hoekschop in de kruising te jagen. Invaller Thomas Swieringa zorgde met twee goals voor de riante zege. De strijd om de troostprijs – vervangende periode-tussen Grootegast en Godlinze duurt voort. Godlinze heeft wel een makkelijker programma. DE LAUWERS, dat door de week de derby van Niekerk won, bleef zaterdag ook Twijzel SC de baas. Op ‘t Meertenust werd het 3-1. De trots van het Kollummerland en Nieuwkruisland staat daardoor op een steviger derde plaats. De achterstand op koploper VCR is teruggebracht tot zeven punten. NIEKERK deelde de punten broederlijk met TFS. Op ‘Eekeburen’ werd het 1-1. De ploeg van Sjoerd Visser staat negende, de plek waarop het vorig seizoen eindigde. Al waren er toen 14 ploegen in de competitie en nu 11 clubs. In 5E kwam VVSV’09 een remise overeen met Ezinge: 1-1. De ploeg van Wim Nubé speelt in feite voor spek en bonen mee in het resterende deel van de competitie. De kobaltblauwen, die flitsend van start gingen, hadden onder meer te maken met een ‘zwarte’ periode, van halverwege februari tot half maart, waarin het vier wedstrijden achtereen verloor. De zorgen voor NIEKERK (zon)worden groter na de 5-0 nederlaag bij kampioenskandidaat WVV. Niekerk werd vooral geveld door Martijn Drent die drie keer raak schoot en zijn totaal op 33 bracht. De klap kwam nog harder aan doordat naaste belager ZFC Zuidlaren de volle winst pakte. Niekerk staat nu een na laatste. ZUIDHORN speelde zondag een eenzijdige partij tegen FVV, maar maakte de kansen niet af. De 1-0 in de eerste helft, via Freddie Draaisma uit een penalty, bleek de winnende. B-junior Jordi Schuiling maakte een verdienstelijk debuut. Doordat Zuidhorn in voorgaande wedstrijden punten verspeelde is de kans op de vierde plaats (goed voor een periode) kleiner geworden. De partij tegen Bedum, komende zondag, wordt cruciaal. KLOOSTERBUREN won knap van Leek Rodenburg. De betere gastheren stuitten op een formidabele keeper Lex Stok, die zijn doel schoon hield. In de tweede helft nam Kloosterburen brutaal de leiding en was het Bert Mennes die uit een strafschop de 0-2 op het bord bracht. Bizar is dat het de negende penalty was van Mennes en allen veroorzaakt door overtredingen op de ongrijpbare Peter Reitsma. Kloosterburen kan door de belangrijke winst weer wat lucht happen. GVB, dat afgelopen donderdag verrassend met 2-1 won van De Walden, ging zondag met dezelfde cijfers onderuit bij Blauw Geel’15. "Het was niet te doen. De krachten waren op", zag trainer Sjoerd Visser. Daarmee kwam een einde aan een mooie serie. GVB had de laatste vier wedstrijden niet verloren. EENRUM ging op eigen terrein met 0-3 de boot in tegen De Walden. De rood-zwarten, die Haulerwijk op 0-0 hielden, werden door de nederlaag voorbij gestoken door Engelbert. Eenrum is nu zesde, al is de achterstand op koploper Nieuw-Roden maar zeven punten.