De Stiep, Oldehove

0
228
oldehove koffieochtend

Datum: 17 april 2013

Tijd: 10.00 uur

Vooral het onderwerp van de koffieochtend voor vrouwen uit Oldehove en omstreken, trok de aandacht van de Ongenode Gast. Douwe van der Leij, van het jeugd- en jongerenwerk in Oldehove zal de koffiedrinkende dames onder het genot van wat lekkers, ja ook niet vervelend, bijpraten. Er is dan ook nog eens gelegenheid voor discussie en nieuwsgierig naar wat dat gaat brengen, stap ik in de auto om weer eens die slingerweg vanaf Noordhorn af te leggen richting het dorpje in het Middag-Humsterland. Achter een andere vrouw alleen in de auto aan, rijd ik bochtjes nemend door. Zou zij ook onderweg zijn?

Het blijkt niet zo te zijn. Hoewel het al tien voor tien is en de koffie klaar staat, zijn alleen de organiserende dames en Douwe nog aanwezig. Hilda Jager vult nog gauw de laatste schalen met plakken cake en koekjes, terwijl Dingena Biester en Klaske Dieleman de Ongenode Gast wat meer over de koffieochtenden vertellen.

Met de ene keer twaalf bezoekers en een volgende juist weer 30, weten de dames nog niet wat ze moeten verwachten. Ze proberen in hun opzet ruim te denken, zodat een ieder kan aanschuiven. “De koffieochtenden worden vanuit Christen vrouwen georganiseerd, maar we proberen de onderwerpen af te wisselen; de ene keer religieus, de andere keer juist maatschappelijk”, vertelt Dingena. Ook vrouwen met een ander geloof zijn van harte welkom. “Je moet kijken naar wat ons verbindt, in plaats van wat ons uit elkaar drijft. We zijn zo’n klein dorpje en de vrouwen in het dorp vormen eigenlijk een heel sterk en belangrijk geheel.” “De managers van het dorp”, zegt Douwe gekscherend, die al helemaal klaar is voor zijn presentatie. Ook Hilda heeft de schalen klaar. “We hopen met dit onderwerp op een groot aantal bezoekers”, zegt ze. Hesselien Koopman en Wilma Schipper, beide ook van de organisatie, zijn verhinderd. Laatstgenoemde is aan de winkel gebonden en fungeert daarom als oppas. “Leuk spelen in zo’n verfwinkel”, lacht Klaske.

Om vijf over tien merkt de Ongenode Gast fijntjes op dat de vrouwen in Oldehove blijkbaar niet zo stipt zijn. Misschien is het onderwerp toch iets te gewaagd voor de trouwe bezoeksters van een overwegend hogere leeftijd? “Het is het weer”, zeggen de dames eensgezind. “Te mooi. Maar ja, ze kunnen toch ook vanmiddag in de zon zitten?”

Ze laten zich niet uit het veld slaan en Douwe sluit zich daarbij aan. Samen met onze enige gast, Annet Spriensma, beginnen we aan de ochtend. “Ze weten niet wat ze missen”, klinkt het nog in de ruimte, en Douwe vult nuchter aan: “op 8 juni is er een herkansing voor iedereen, dan hebben we een open dag.” Vervolgens neemt hij ons via een gelikte presentatie mee door de jaren vanaf het ontstaan van het jeugd- en jongerenwerk in 1996 tot aan heden. Mijlpalen als de eerste spelweek, de opening van het jeugdhonk en het winnen van de leefbaarheidsprijs van de gemeente Zuidhorn komen voorbij. Deze laatste is volgens Douwe weer dé boost die nodig was om weer volop door te gaan. “We stonden een beetje stil, maar hebben inmiddels het jeugdhonk grondig verbouwd en weer doelstellingen voor de toekomst.” Zo willen ze graag meer naar buiten treden, waarvoor deze koffieochtend ook een mooie gelegenheid had kunnen zijn en ook proberen de kinderen vanaf de basisschool af beter te bereiken. Het organiseren van ‘teenage-avonden’, waarbij tot 22.00 uur alleen jongeren van onder de 16 welkom zijn, moeten dat bewerkstelligen. “Het belangrijkste is dat de jeugd wat te doen heeft en ze niet op straat hoeven te hangen. Dat hoefde ikzelf ook niet, ik had al op mijn 13e de sleutel van het jeugdhonk.” Vervolgens neemt hij ons aanwezigen mee door de wereld van social media en leren we van alles over Facebook, Twitter en het MySchoolNetwork.

Hoewel we met een klein clubje zijn, is de ochtend zeker levendig en vermakelijk te noemen. De dames hangen echt niet ongeïnteresseerd achter hun koffie. Nee, de Ongenode Gast is niet de enige met pen en papier en vragen. “Is het misschien een idee…”, klinkt meerdere keren uit het ‘publiek’. We praten over bakvissen, Chinezen in de kroegen en spelende kinderen op straat; volgens Douwe het mooiste geluid wat er is. “Als ze gaan huilen, dán gaan de ramen dicht.” Ik leer over de ripstick (?) en mindcraft (?), welke beide door de dames met een “oh ja”, worden ontvangen. Deze moeders discussiëren gezellig mee over stellingen als ‘in een jeugdsoos moeten jongeren kennis kunnen maken met alcohol’ en ‘jongeren moeten zich meer inzetten voor de leefbaarheid’. Dat jongeren zich meer moeten laten horen, daarover zijn ze het allemaal roerend eens. “Je leeft niet alleen voor jezelf”, vindt Hilda.

En omdat dat zo is, is het zo jammer dat er niemand naar deze koffieochtend toe is gekomen. Met een klein presentje in de handen, maar een schat aan informatie in het hoofd, vertrek ik weer. En zoals gezegd: wie nieuwsgierig is geworden, kan de open dag bezoeken op 8 juni. Over een half jaar is er waarschijnlijk weer een koffieochtend.