Grijpskerk gooit de handdoek; OKVC en Opende ook in grote problemen

0
150

STREEK – Het belangrijkste nieuws kwam uit Zuidhorn, dat de als eerste Groninger club de titel veroverde (zie verslag elders). Op beduidend hoger niveau heeft Grijpskerk de hoop opgegeven na de cruciale nederlaag tegen ONT. FC LEO is bezig met een goede serie. De Leensters versloegen Poolster met 2-1. Opende is dichtbij een afdaling naar de Vierde Klasse, na de pijnlijke 0-1 tegen Westerlee. Eveneens zorgen voor vierde klasser OKVC, dat met 4-1 klop kreeg van De Pelikanen.

GRIJPSKERK leed een pijnlijke 4-1 nederlaag bij ONT uit Opeinde en lijkt niet meer te redden. Trainer Henk Buikema had een andere voorstelling in zijn debuutjaar bij de ‘Smalruggen’, die als een komeet stegen in het amateurvoetbal, maar inmiddels even snel lijken te kelderen. Leider Klaas Banga, die zijn verantwoording neemt als spreekbuis: "Het is hetzelfde verhaal; je kunt het knippen en plakken. We zijn beter, werken hard, maar verliezen wel weer". Grijpskerk kreeg in de eerste helft liefst zeven scoringskansen. Bij rust was de stand nog in balans (1-1). Een niet gegeven strafschop was in ogen van Banga de nekslag, waarna ONT met een kopbal letterlijk en figuurlijk de knock-out uitdeelde. "Grijpskerk heeft de handdoek gegooid", draait Banga er niet meer omheen. FC LEO boekte een nette en zeer belangrijke zege op Poolster. LEO heeft het altijd lastig met de ploeg uit Spijk, maar wint wel altijd. In een open wedstrijd kwamen de oranjehemden eerst op achterstand bij de enige kans voor Poolster. LEO profiteerde in de eerste helft niet van de zwakke Spiekster verdediging. Na rust wist LEO wel door de defensie te komen en wie anders dan Rowan Rozema, die uit de laatste vier wedstrijden zeven keer scoorde, bezorgde LEO persoonlijk een 2-1 voorsprong. LEO kwam nog met de schrik vrij bij een afgekeurd doelpunt van Poolster. ADUARD 2000 verloor met liefst 5-1 bij Olympia ’28. Een even zware als pijnlijke nederlaag. De cruciale verliespartij drijft Aduard in de richting van de gevarenzone. Na een 2-0 achterstand gaf Jeffrey Eggens vlak voor rust Aduard weer hoop. Maar deze hoop werd meteen na rust de grond ingeboord door een fanatiek Olympia dat afstand nam. Aduard had er geen passend antwoord op. De ‘Abdijbewoners’ weten de degradatiespook dichtbij. OPENDE zit helemaal in de penarie. De rood-witten verloren in eigen huis van Westerlee. Een halve kopbal die erin ging was niet alleen het hoogtepunt van de eerste helft, maar tevens de beslissende in de wedstrijd. Na rust toonde Opende de nodige strijdlust en kreeg direct drie gelegenheden, maar had daarmee geen geluk. Halverwege had Opende echter de 1-1 op het bord moeten brengen, maar miste Jellinus Helmus vanaf de stip. Een dure misser. Doordat de andere belagers wel wonnen is Opende nu rode lantaarndrager. "Het zit dicht bij elkaar. Elk puntverlies brengt je dichterbij degradatie. Maar er zijn nog vier wedstrijden te gaan. We zijn de minst productieve club, maar houden de moed erin zolang het nog kan", zegt leider Tonnie Smit. OKVC had een loodzware uitwedstrijd naar De Pelikanen en verloor zoals verwacht: 4-1. "Een punt was een bonuspunt geweest, maar dat zat er niet in", vond trainer Jurrie Smit. OKVC was niet opgewassen tegen de nummer drie die nog strijd voor een plaats in de nacompetitie. "Ik heb me wel gestoord aan de collega-trainer die constant vroeg om een kaart. Mede daardoor zijn we Pieter Sieperda voor de volgende wedstrijd kwijt". En die volgende wedstrijd is tegen Grootegast, dat revanche wil voor de eerdere 1-0 nederlaag. FC GROOTEGAST verspeelde kostbare punten bij GEO. Het was een wedstrijd die alle kanten op kon. Ondanks het teleurstellend resultaat kon trainer Marcel Poll wel leven met de 2-2. "We waren wel beter, maar hadden moeite met de twee snelle spitsen van GEO". Na een 2-1 achterstand werd het 2-2. Opvallend was dat beide Grootegaster doelpunten op naam kwamen van rechtsback Roelof Brouwer die normaal nooit scoort. Tim Veenstra liet nog een grote kans op de 2-3 liggen. Aan de andere kant behoedde Theo van der Meer Grootegast voor een achterstand. Het wordt gezien het zware programma voor Grootegast nog een hels karwei om een periode te pakken. In 5C ging NIEKERK onderuit tegen Harkema Opeinde: 0-3. Niekerk staat daardoor derde van onderen, al hoeft het geen zorgen te maken over degradatie. VVSV’09 en Tolbert vermaakten het publiek in Tolbert met veel doelpunten. Na 90 minuten stond er 4-3 op het bord, in het voordeel van de blauw-witten dus. Voor VVSV’09 betekent de nederlaag een lage plaatst op de ranglijst. Daarover maakt de club uit Zoutkamp en Ulrum zich geen zorgen. Wel zijn er niet voorziene financiële problemen vanwege de twee speellocaties. Daarover ontstond enige onrust binnen de club. Het bestuur heeft kenbaar gemaakt dat volgend seizoen de hoofdmacht (en overige senioren) op sportpark De Kley van Ulrum speelt. ZUIDHORN kruiste zondag de degens met Bedum en moest in ‘Bee’m’ buigen met 3-1. Tot ieders verbazing waren de gasten in de eerste helft beter, maar konden één tegen één-situaties niet uitbuiten. Na het uitvallen van routinier Ronnie Scheringa kreeg Bedum meer grip op het duel en werd Zuidhorn verslagen door twee kanonskogels. Na de 3-1 lieten de bezoekers ook de kans op 3-2 liggen. Bedum werd daardoor de grote winnaar in de strijd om de vierde plaats. Voor NIEKERK is de derde klasse een niveau te hoog. De rood-witten, die weer een flinke nederlaag te verwerken kregen (5-1 bij Bellingwolde) staan één na laatste. De achterstand op Zuidlaren dat punten blijft pakken is inmiddels vijf punten. Al heeft de club van Wietze Dijkstra nog een wedstrijd tegoed. KLOOSTERBUREN verpulverde Tolbert. Het werd liefst 7-3 aan de Westerklooster. En dat was volgens leider Hans Bolt nog veel te weinig tegen een Tolbert dat ‘niks voorstelt’. De Westerkwartierders schoten twee keer in eigen doel. Uiteraard was er weer een benutte penalty van Bert Mennes, na het vloeren van…Peter Reitsema, die zelf ook een keer scoorde. Annejan Ozinga maakte er twee en Arno Kuizenga was eveneens succesvol. Marco Bos was na een half jaar weer van de partij. GVB hield EENRUM op 2-2. Volgens Sjoerd Visser had GVB qua kansenverhouding het meeste recht op de winst, maar gezien de hele wedstrijd was een gelijkspel terecht. De thuisclub hielp de kans op 3-1 omzeep. De gasten maakten vijf minuten voor tijd gelijk. Visser vond dat het publiek de grote winnaar was. "De amusementswaarde was een 8". Eenrum blijft door dit resultaat op de zesde plaats steken.