Leendert Klaassen ombudsman gaswinning

0
222
Leendert Klaassen 1

“Het voelt als een maatschappelijke verantwoordelijkheid”

ZUIDHORN/REGIO – Leendert Klaassen, oud-burgemeester van Midwolda en Zuidhorn, is afgelopen week benoemd tot ombudsman gaswinning. Er wacht hem de komende tijd een “interessante taak” rondom een probleem met veel raakvlakken. Hij hoefde niet lang na te denken of hij deze taak op zich zou nemen. “Als zoiets aan je wordt voorgelegd, voelt het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid het te doen.”

Klaassen houdt als ombudsman toezicht op de schadeafhandeling van de NAM. “Na de aardbevingen zijn er 6500 meldingen van schade binnen gekomen. De NAM heeft een procedure voor het afhandelen van deze meldingen, maar die stamt nog wel uit de tijd dat er slechts tientallen klachten waren. Inmiddels praten we over duizenden.” Hij komt in beeld als men ontevreden is over deze schade afhandeling. “En dan over hoe de zaken lopen, ik ga niet over bedragen. Maar wel: hoe wordt een klacht behandeld, zit er genoeg vaart in het proces en word je goed bejegend.” En dat is niet alles. “Aan de andere kant heeft de minister mij ook gevraagd te kijken of de procedure nog altijd werkt zoals het moet. Ik heb dus ook een adviserende rol naar hem toe.”

Klaassen noemt het een “interessante taak”, deze rol van ombudsman gaswinning. “Het is een probleem waar veel mensen mee bezig zijn en mee geconfronteerd worden. En er speelt ook heel veel om heen: zaken als de waarde van een huis en onveiligheid. Er is veel onzekerheid. En dat lijkt soms bij betrokken mensen zwaarder te wegen dan de schade aan hun huis.” Om echt op bezoek te gaan bij mensen met schade, zal niet een dagelijkse bezigheid worden. “In eerste instantie kunnen mensen zich melden bij het meldpunt van het Dienst Landelijk Gebied. Ik onderhoud heel regelmatig contact daarmee om te horen wat er aan klachten binnenkomt en wat voor problemen er zijn. En dan zal ik heus ook wel eens ter plekke kijken. Ik ben in elk geval van plan serieus aandacht aan alles te besteden.”

Klaassen moet wel wat verder van huis, want in zijn directe woonomgeving in Zuidhorn spelen de problemen nog niet. “Nee, het is vooral Noord-Oost Groningen. Of dit in de toekomst ook in Zuidhorn kan gaan spelen? Geen idee. Er wordt momenteel een heleboel onderzoek gedaan naar de aardbevingen. Waarschijnlijk kan er aan het einde van het jaar meer over worden gezegd.”