Scholen in de ban van de Koningsspelen

0
186
eenrum octopus koningspelen

STREEK – Het zal niemand ontgaan zijn. Koningin Beatrix treedt dit jaar af en dus zal haar zoon Willem-Alexander de troon bestijgen. Het nationaal comité inhuldiging heeft van alles op stapel staan voor 30 april dit jaar, dé dag van de troonswisseling. Maar ook op andere dagen probeert zij het land warm te krijgen voor deze bijzondere gebeurtenis. Alle basisscholen zijn opgeroepen mee te doen aan de Koningsspelen op 26 april. En daarom kleurt de streek langzaamaan oranje en heeft menig basisschoolonderwijzer in de gemeente Grootegast, Zuidhorn en De Marne inmiddels een brainstormronde waarin de woorden oranje, gezamenlijk en sportief bezig zijn de kern vormden, achter de rug.

Elf van de veertien basisscholen in de gemeente Zuidhorn, acht van elf in de gemeente Grootegast en zeven basisscholen van de twaalf in de gemeente De Marne hebben zich opgegeven voor de Koningsspelen. Om half negen zullen ze allemaal beginnen met een gezamenlijk ‘Koningsontbijt’ wat beschikbaar wordt gesteld door een grote supermarktketen. Om 9.30 uur is de officiële aftrap van de ‘Koningssportdag’ in Enschede, wat door alle overige basisscholen live op televisie te volgen is. Wat er daarna op de planning staat, is aan de scholen zelf. Wél is er natuurlijk een bepaalde gedachte waaraan ze zoveel mogelijk moeten voldoen.

“Het idee is natuurlijk ontstaan vanuit de sportgedachte van Willem-Alexander”, vertelt Bart Brands Buys, die als combinatiefunctionaris van de gemeente Zuidhorn voor deze gemeente contactpersoon is. “Daarnaast is Màxima altijd enthousiast over het schoolontbijt. Uit deze visie van hun beide, goed eten en goed bewegen, is het idee van de Koningsspelen ontstaan. Sport en spel, samen zijn en samen dingen doen, dat is wat centraal moet staan bij de invulling van het programma.” De scholen duiken er creatief in. “Sommigen integreren de Koningsspelen met dingen die al gepland zijn. Zoals in Grijpskerk, daar wordt de geplande sponsorloop uitgebreid. Maar anderen zijn bezig met toneel, verkleden, optochten, fietsen versieren en bomen planten.” Hoe origineler, hoe beter. Iedere gemeente kan het meest bijzondere programma aanwijzen en laten meedingen naar een bezoek van het nieuwe Koninklijk paar. Van Koningsspelen naar Koningstaferelen dus.

“Het is wel hartstikke bijzonder”, ondersteunt Bart het initiatief van de Koningsspelen. “Of je nou koningsgezind bent of niet. Niet elke generatie maakt mee dat er een nieuwe koning komt.”

Jan Kuipersschool Grootegast

De Jan Kuipersschool in Grootegast wordt al langzaamaan omgetoverd in oranje sferen. Het pakket wat de school inmiddels van het nationaal comité heeft mogen ontvangen, wordt goed gebruikt. De ouderraad heeft de organisatie van de Koningsspelen op zich genomen. Iets waar de school maar wat blij mee is. “Dit kan ook niet doorgaan zonder ouders”, vertelt lerares Goitske Veenstra, “maar gelukkig zijn er hele enthousiaste ouders die zich inzetten. Naast de ouderraad hebben ook veel andere ouders zich opgegeven om te helpen.” De grote lijnen van het programma heeft de school al klaar. “Rond 9.45 uur starten de spelletjes. De peuters gaan onder begeleiding van leerlingen uit groep 8 op een apart plein spelletjes spelen. Ze doen onder andere een kruiwagenrace en blikgooien. De groepen 3 tot en met 7 kunnen op het voorplein spelletjes als spijkerpoepen en koekhappen spelen.” Iets wat de koning tenslotte ook jaarlijks doet. “Op een stuk van de straat komt een verrassing voor de kinderen.” De kinderen wacht uiteindelijk een herinneringsmok en een certificaat, maar vooral veel plezier. “Een gezellige bewegingsdag met elkaar.”

De Octopus Eenrum

Eenrum is een sportdorp en aan dit woord geeft De Octopus op 26 april weer extra betekenis. Voor de groepen 5 tot en met 8 wacht er ’s middags een sportief programma. Eerst zijn ’s ochtends de groepen 1 tot en met 4 aan de beurt. “Zij spelen ’s ochtends een spelletjescircuit”, vertelt lerares Ina Kotter. “En dat zijn allemaal spelletjes die verpakt zijn in het koning/koningin- en prins/prinsessenthema. Tussendoor krijgen ze uiteraard oranje traktaties.” ’s Middags is er de sportoriëntatie voor de bovenbouw. “Ze mogen twee onderdelen kiezen. Er is keuze uit streetdance, atletiek, voetbal, een tumblingbaan, judo, ridderspelen in het Eenrumer bos en jeu de boules.” Allemaal tot stand gekomen met dank aan de hulp van verenigingen waaronder de VV Eenrum en de plaatselijke jeu-de-boulesclub. Over een herinnering voor de kinderen wordt nog nagedacht. “Als er budget is, dan willen we dat wel graag. Ik weet zelf nog uit mijn eigen jeugd, hoe ontzettend blij ik was met een beker.”

Onder de Wieken, Jan Bierma en De Wingerd Oldehove

Het hele dorp erbij betrekken, dat was de doelstelling in Oldehove en dat lijkt op voorhand al goed gelukt. Zo zijn de bewoners van de Ripperdastede al druk met de voorbereidingen voor de Koningsspelen. In dit dorp ontbijten de kinderen op 26 april ook samen, maar dan met broodjes die de bewoners van de Ripperdastede voor hun gesmeerd hebben. Het is een ambitieus plan. “Oh ja,” beaamt Jessica Wierenga. In het dorp is een speciale commissie samengesteld waarin zij namens Zwembad Electra plaats neemt. “Electra organiseerde altijd al de sportdag, daarom hebben we gezegd dat we ook graag de Koningsspelen op ons willen nemen.” Ze worden ondersteund door de drie basisscholen, want alle leerlingen gaan zich samen op de Koningsspelen storten. Als om 8.25 uur de klokken van de Nederlands Hervormde kerk worden geluid, is dat het startsein van de dag. De kinderen ontbijten samen op het Marktplein. En samen is in dit dorp echt samen. “We hebben ook het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal uitgenodigd”. Wethouder Fred Stol komt om de vlag te hijsen en er wacht de kinderen na het ontbijtje een openingsdans. Wat volgt is een uitgebreid programma, waarbij sport de rode draad is. De groepen 1 tot en met 4 gaan gemixt, maar wel per school, oud-Hollandse spelletjes doen bij de basisscholen en de Ripperdastede. Als de klokken luiden, ieder half uur, wisselen de groepjes van locatie. De bovenbouw gaat geheel gemixt naar de sporthal om daar de hele ochtend te sporten. De plaatselijke sportverenigingen verzorgen deze ochtend. Na een gezamenlijke lunch op school, vertrekt de bovenbouw ’s middags naar het zwembad om daar in het water nogmaals sportief bezig te zijn. “Marathonzwemmen en in het ondiepe bad ook iets met een wedstrijdelement.” Ambitieus misschien, deze plannen, maar vooral leuk. “Hoe dichterbij het komt, hoe leuker het wordt.”

oldehovekoningspelen groep

grootegastjan kuiperschool ouderraad