Visserijmuseum Zoutkamp klaar voor nieuw seizoen

0
185
zoutkamp

“Dit gebied verdient het om goed gepromoot te worden”

ZOUTKAMP – “Veel inzet van mensen die het museum een warm hart toedragen”, dat is er volgens voorzitter van bestuur Berend Zwart nodig om het Visserijmuseum in Zoutkamp draaiende te houden. Een taak die hij “niet makkelijk” noemt. Desondanks weet het Visserijmuseum elk jaar weer een nieuwe expositie te presenteren. Dit jaar is er gekozen voor ‘betonning en bebakening’; een passend onderwerp gezien het museum gevestigd is in een oude betonningsloods. Daarnaast is het Visserijmuseum gevestigd in een gebied dat het volgens Berend verdient om goed gepromoot te worden. En daarin is volgens hem nog wel een slag te maken.

Het Visserijmuseum schudt de winterperiode weer van zich af en heeft de deuren weer geopend voor een nieuw seizoen. Naast de vaste expositie kan men ook een wisselende expositie bekijken, welke zoals gezegd dit jaar in het teken staat van ‘betonning en bebakening’. Een onderwerp dat na de gebruikelijke brainstormsessie naar boven kwam en erg goed past bij de locatie van de oude betonningsloods. “Kijk”, wijst Berend aan, “de oude rails en het wagentje zijn er nog altijd. Vroeger lag deze hal vol boeien die gerestaureerd, onderhouden of geverfd moesten worden.” De boeien zijn van groot belang voor de scheepvaart. “Op zee heb je nou eenmaal geen wegwijzers. Aan de rode en groene boeien en bakens op het land kunnen de schippers zien waar ze zijn.” Op de maquette die ook deel uit maakt van de expositie is goed te zien hoe de boeien de schepen precies door de geulen leiden.

Met de nieuwe expositie hoopt het Visserijmuseum ook dit jaar weer voldoende bezoekers te trekken. Meer dan de gebruikelijke 5000 zou zeer welkom zijn. Het draaiende houden van dit geheel gewijd aan geschiedenis van de visserij in Zoutkamp brengt heel wat uitdagingen met zich mee. “De grootste uitdaging? Het aantrekkelijk houden voor het publiek, maar ook voor onszelf”, vindt Berend. Maar ook subsidievrij, want dat is het Visserijmuseum, blijven, is elk jaar weer een uitdaging. “Hierdoor zijn we wel onafhankelijk, wat natuurlijk wel past bij de aard van de schippers.”

Er is genoeg om trots op te zijn. Zoals bijvoorbeeld de vele vrijwilligers die zich inzetten voor het Visserijmuseum. “Naast de vrijwilligers die hier in het museum werken, zijn er ook visbakkers en garnalenpelster die op stap gaan. Namens het museum, maar ook als vertegenwoordiging van Zoutkamp, want dit is nou eenmaal een museum ontstaan in en uit Zoutkamp. Ja, we nemen ook een goede plaats in, in het dorp. Maar we zouden graag meer vrijwilligers zien. Er is nou eenmaal genoeg te doen.”

Dankzij een goede samenwerking met het Noordelijk Scheepvaartmuseum is het door de Zoutkamper familie Postma gebruikte bootje voor het palingvissen nu ook in het Visserijmuseum te bewonderen. “We hebben goede contacten en krijgen makkelijk dingen in bruikleen. Het bootje, waarmee de opa en oom van Gaele al op paling visten, is verkocht aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum, maar deze besloot het vorig jaar uit de collectie te halen en op te bergen. En dat kwam mij ter ore”, zegt Berend met een grijns en inmiddels is het bootje dus weer terug op zijn thuisbasis.

Aan de voorzijde van het Visserijmuseum zit de VVV Lauwersland gevestigd, wiens lot ongunstig lijkt nu de samenwerkende gemeentes rond het Lauwersmeergebied de samenwerking met elkaar en de toeristische organisatie hebben opgezegd. “Ja, jammer”, vindt ook Berend deze ontwikkeling. “Dit gebied verdient het om zoveel mogelijk gepromoot te worden en naar mijn mening zou dat veel beter en breder ontwikkeld moeten worden. Er is een enorme versnippering in de toeristische wereld. Iedereen zoekt zijn eigen clubje om de bezoekers te trekken. Ik zou een meer integrale aanpak toejuichen. Laten we eens met zijn allen kijken van: ‘wij zijn dit gebied, hoe gaan we dit doen en waar liggen onze kansen’. Naar mijn idee zijn die er legio in dit gebied.” Elkaar versterken dat is waar het omdraait. “Kijk, de mensen die speciaal voor dit museum naar Zoutkamp komen, dat zijn er maar een paar.”

En toch is dat zeer de moeite waard. Kinderen kunnen zich uitleven in onder andere het Deense viskottertje, “dit is geen museum waar je voorzichtig moet zijn”, de Zoutkamper visserij-geschiedenis komt tot leven, oude vissers vertellen de mooiste verhalen, vaak zelf meegemaakt, op een rondleiding, “dit is van een schip wat vergaan is”, en wie niet alleen binnen wil blijven, kan de omgeving verkennen met de nagebouwde houten garnalensloep of het gerestaureerde beurtschip. Nieuwsgierig geworden? Meer informatie is te vinden op www.visserijmuseum.com.