Wierumers organiseren eerste Instagramexpositie van het Noorden

0
360
WIERUM - instagramexpo

WIERUM – ‘Mensen vragen mij vaak waar ik mijn foto’s heb gemaakt, omdat zij deze zo mooi vinden. Als ik dan antwoord dat deze ‘gewoon’ rond Wierum zijn gemaakt zijn zij daarover verbaasd. Zo mooi is het hier toch niet? Ik wil juist laten zien dat het in en rond Wierum wel heel erg mooi is, dat iedere woonplaats mooi kan zijn. Dat je niet per sé naar Guatemala hoeft om mooie foto’s te maken.’ Maurice Toonen en Yvonne Mulder organiseren vanaf 18 mei de allereerste Instagram-expositie in de Blokhuispoort in Leeuwarden, welke zes weken te zien zal zijn. Instagram is een sociaal medium op internet dat enorm in opkomst is. Met bijvoorbeeld een smartphone maak je foto’s, die in tegenstelling tot ‘gewone’ fotografie, altijd vierkant zijn. Via Instagram kun je foto’s zien van over de hele wereld, en kan je reageren en ‘liken’. Iedereen mag meedoen, zolang zijn of haar foto’s maar op Instagram te zien zijn geweest. ‘Het wordt een hele laagdrempelige expositie,’ zegt Yvonne, ‘voor de mensen die de expositie zullen bekijken, maar ook voor de deelnemers. We willen met deze expositie laten zien hoe makkelijk het is om bijvoorbeeld met een telefoon mooie foto’s te maken die de moeite waard zijn om te laten zien. Dus als iemand leuke foto’s maakt van zijn of haar konijn, of bijzondere zonsondergangen fotografeert, alle soorten fotografie zijn welkom.’ Toch zitten er enkele grenzen aan wat de organisatoren toestaan in de expositie. ‘Juist omdat we het zo laagdrempelig mogelijk willen maken, willen we geen gruwelijkheden toestaan, zelfs niet als het in scène gezet is. Ouders moeten met een gerust hart hun kinderen mee kunnen nemen naar de expositie,’ aldus Maurice. Met de expositie heeft het duo niet alleen de intentie om te laten zien wat er allemaal mogelijk is via het medium Instagram, maar zij willen ook de deelnemers prikkelen om beter te kijken naar hun eigen omgeving. En dat er draagvlak voor is blijkt. Inmiddels hebben al meer dan vijfentwintig exposanten zich aangemeld en hun foto’s ingestuurd. Nog eens vijftien mensen hebben aangegeven mee te willen doen. Elke fotograaf stuurt 10 foto’s in, die eerder op Instagram verschenen zijn, waarvan hij of zij drie foto’s aanmerkt die hij graag in de expositie wil laten zien. Maurice en Yvonne kiezen vervolgens nog twee foto’s uit, die ook afgedrukt gaan worden. Van elke fotograaf worden dus vijf foto’s geëxposeerd. De foto’s worden getoond op kartonnen panelen. ‘We hadden er ook voor kunnen kiezen om foto’s op kunststof te laten drukken, maar juist vanwege de laagdrempeligheid hebben we ervoor gekozen om deze op karton te laten zien. Daarmee blijft het ook betaalbaar.’ Naast dat de expositie op 18 mei geopend wordt, zal dit ook een ontmoeting worden tussen de deelnemende exposanten, die uit het hele land komen, en zelfs het buitenland komen. ‘Zo zie je maar dat Instagram een heel sociaal medium is, op andere sociale media wil men nog wel eens pronken, maar op Instagram gaat het voornamelijk over delen van wat je mooi vindt, en elkaar feedback geven. Dat spreekt ons er zo in aan,’ zegt Yvonne. Zelf zijn Maurice en Yvonne nog maar ongeveer een jaar actief op Instagram, maar naar eigen zeggen zijn ze er helemaal aan verknocht. ‘Laatst reden we ergens met de auto toen Yvonne riep dat ik even langzamer moest rijden. Moest ze even een foto maken.’ Het is nog tot 25 april mogelijk om foto’s in te sturen voor de expositie via het emailadres yvonne@mauronne.nl. De expositie wordt geopend op 18 mei in de Blokhuispoort in Leeuwarden.