Wisselende vorm Bauke Mollema

0
176
bauke_mollema hoei

“Geen idee waarom de benen niet wilden”

STREEK – Het wielerseizoen begint langzaam maar zeker echt op toeren te raken. Afgelopen week stonden twee klassiekers op het programma. Eerst was er woensdag de Waalse Pijl, zondag stond Luik-Bastenaken-Luik op het menu. Maar voor daar aan te beginnen eerst dus de Waalse Pijl met de verschrikkelijke Muur van Hoei. De beruchte helling in de Belgische stad Hoei.

Een zeer zware beklimming die tijdens de koers meerdere malen beklommen moet worden en een ware aanslag vormt op de fysieke gesteldheid van de renners. Met een finish op de top van de ‘muur’ een kolfje naar de hand van Bauke Mollema, maar het ging niet helemaal zoals de renner het zich had voorgesteld. "In principe reed ik een goede race en had mijn ploeg me in een uitstekende positie gemanoeuvreerd met de finale in het zicht. Ik liet me alleen een beetje insluiten en dat was tactisch natuurlijk niet zo handig. Het voorkwam een hogere klassering," baalt Mollema nog een beetje. Met een negende plaats was hij wel de beste Nederlandse renner. Dat de Spanjaard Daniel Moreno als winnaar over de finish kwam verbaasde Mollema wel een beetje. “Natuurlijk wist ik wel dat hij een handige en sterke rijder is en een prima versnelling heeft, maar dat hij zelfs tot deze dingen in staat bleek daar keek ik wel een beetje van op.”
De tijd tussen de Waalse Pijl en Luik-Bestenaken-Luik doodt Mollema in een hotel in Limburg met Tom Jelle Slagter, zijn kamergenootje en maatje. “Ook buiten het wielrennen om spreken we elkaar wel eens. Met de meeste renners heb ik dan geen contact, maar dat is logisch, want het is een ploeg van dertig mensen die over heel Europa wonen.” Met Sanchez, de ploeggenoot die deze week liet weten een rechtszaak tegen team Blanco te beginnen, heeft Mollema geen contact. De van doping verdachte renner wil weer koersen. “Het zal wel een juridische reden hebben dat hij dit doet. Bij mij in de ploeg is niemand verbaasd, maar is het ook eigenlijk geen onderwerp. Met kamergenootje Tom Jelle Slagter houdt Mollema zich vooral bezig met wat internetten, facebookpagina’s bijhouden, filmpjes kijken en worden de sociale contacten voortdurend bijgehouden via ‘what’s app’. “De eerste dagen zaten mijn vriendin Jane en dochter Julien ook nog in een vakantiehuisje in de buurt, zodat ik hun ook iedere dag nog even zag. Nu spreek en zie ik ze via skype. “Mollema kan het zich niet voorstellen dat Rinus Michels de Nederlandse voetballers soms weken lang van hun vrouw en kinderen scheidde. “Dat was natuurlijk een heel andere tijd, maar dit heeft toch mijn voorkeur,” grijnst de renner die na een paar dagen van rust ook echt toe is aan de volgende wedstrijd. “De muur van Hoei begint weer uit mijn benen te trekken” laat Mollema vrijdag aantekenen en ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben. Een top vijf klassering. Daar ga ik voor.”
Helaas, alle verwachtingen van Mollema ten spijt, Luik-Bastenaken-Luik werd een stevige teleurstelling. Na 150 kilometer koersen was het op voor de renner van team Blanco en hij kwam pas vijf minuten na winnaar Daniel Martin over de finish. "Ik was vandaag gewoon niet goed genoeg," was de realistische reactie. "Ik heb nog geprobeerd te harken en mezelf de wedstrijd in de rijden, wat soms ook nog wel eens lukt, maar het zat er niet in." Naar de oorzaak van de slechte benen kon Mollema slechts gissen. "Eigenlijk weet ik het gewoon niet. Het zijn onbekende krachten. Soms gaat het super en een volgend moment met dezelfde voorbereiding lukt het niet.”