Zuidhorn is de beste van de klas

0
1680
zuidhorn voetbal kampioen 1

Eerste kampioen District Noord; ‘groene trein’ dendert met 6-0 naar Vierde Klasse

ZUIDHORN – VV Zuidhorn is terug in de Vierde Klasse! De ploeg van Martin Lobers werd zaterdag met overmacht kampioen. De 6-0 op TEO was een passend slot. De honger is nog niet gestild. De eerste kampioen van het Noorden wil ook nog de meeste punten van het district. De groen-witten, die niets te zoeken hebben in de Vijfde Klasse zullen ook een niveau hoger een woordje meespreken.

Dat was ook de strekking van de toespraak na afloop van de beslissende 6-0 inmaakpartij tegen Ten Post En Omstreken van KNVB-afgevaardigde Haze: "Zuidhorn met veel overmacht kampioen. Op naar de Vierde Klasse. En dan nog verder denk ik". Het is realistisch. Want dit Zuidhorn, een mix van ervaring (zelfs hoofdklasse) en jong elan, een ingespeeld creatief elftal dat bij elkaar blijft (alleen Jos Wilbrink verlaat de club en zoekt zijn heil in triatlon) heeft veel in zijn mars. Toch was er vooraf die bekende kampioensspanning. Want: het moest nog wel even gebeuren. Scenario’s kwamen boven, waarbij de kar al klaar stond en het alsnog niet doorging. Eigenlijk zou de titel afgelopen dinsdag al binnengehaald worden, maar Zandeweer werd niet als ideaal feestoord beschouwd. Deze wedstrijd werd uitgesteld. Om het voor eigen publiek te mogen afmaken. Een seizoen, waarin de productiviteit hoog was: voor TEO stond het aantal gescoorde doelpunten op 81. Zuidhorn is nog steeds ongeslagen. Bovendien werd maar zeven keer tegen gescoord. Indrukwekkende cijfers. Al had dat ook te maken met enkele zwakke broeders in de klasse. Kon het geheim van het succes op conto van het ‘Grijpskerker trio’ worden geschreven? Martin Lobers, die als kampioen afscheid neemt (Lobers heeft volgend seizoen De Wilper Boys onder zijn hoede), vindt het niet geheel een Chris Sikkema-Laurens Bloem-Peter Janse- aangelegenheid. "Ze hebben niet alle wedstrijden gespeeld. Verdedigend hadden we het gewoon goed staan", zei Lobers voorafgaand de wedstrijd van het jaar. Die defensie stond echter wel onder leiding van Bloem, bijgenaamd Tulp. "Verwacht kampioenschap? Op voorhand niet, met een paar sterke tegenstanders. Maar halverwege werd het wel duidelijk", zegt de meester uit Zuidhorn, die zelf ook een flink aandeel heeft in het succes na de degradatie van vorig jaar.

De feestkar stond gereed. Het kon eigenlijk niet meer misgaan. Een gelijkspel was voldoende. Maar zelfs de scheidsrechter, Groenewoud uit Hoogkerk ("ik ben op de fiets"), had last van zenuwen. De kleurrijke arbiter was zijn tas kwijt. Het publiek kwam wat laat op gang. Uiteindelijk vulde het Joh. Smitpark met zeker driehonderd toeschouwers. Aan creativiteit ontbrak het niet. Een spandoek had de tekst ‘Zuidhorn is pro. Dat zie je zo’. De jeugd kreeg van de scheidsrechter een hand. De eerste spelers gingen al op de foto. "Ik haal in de kleedkamer nog even een geintje uit. Dat vermindert de spanning", zegt Lobers. Aan de warming-up was al te zien dat het een gemakkelijke middag zou worden. TEO deed dit op zijn dooie akkertje; Zuidhorn was fanatiek. Zuidhorn kreeg reeds in de beginfase volop kansen. Peter Janse trof al vroeg de binnenkant paal, voor het overige stond het vizier nog niet op scherp. Het zo kenmerkende combinatiespel was nog niet goed verzorgd. Pas nadat de zeer matige ploeg uit Ten Post voor het eerst het doel van Zuidhorn bestookte, schrokken de ‘Smit-jongens’ wakker en na een soloactie van de actieve ‘politieagent’ Janse werd de vleugelspeler onderuit gehaald. Terwijl de scheidsrechter nog bezig was met de muur neer te zetten, schoot Bloem het projectiel binnen: 1-0. Dit tot razernij van TEO. "Ik had het sein gegeven voor de vrije trap", verklaarde arbiter Groenewoud. Even later een ‘voetbalgoal’ van hoog niveau. Laurens Bloem verzond van eigen helft een verre pass, precies naar het juiste ‘adres’, Janse, die keeper Robert Majoor kansloos liet met een even snelle als weergaloze lob: 2-0. Een meesterwerk, om in te lijsten. De Zuidhorner trein, dat met ernstige vertraging begon, kwam op stoom. Meteen nu rust werd stoom vuurwerk. Letterlijk en figuurlijk. Janse schoot opnieuw tegen de paal. Het prijsschieten begon. Het publiek dromde niet voor niets achter het doel. De toeschouwers werden op hun wenken bediend. Nadat Bloem een vrije trap net over de kruising schoot, werd even later Jurie Schakel neergelegd. Bloem benutte de terechte penalty: 3-0. Marco Meijer, in het veld voor Ronnie Spijkerman, de createur van de prachtige ‘kampioenstekening’ waarin alle spelers op kenmerkende wijze – al was het nog een hele puzzel om de juiste personen erbij te vinden- werden geschetst, joeg al tijden op zijn 25e goal, goed voor een ster. "Marco is zo energiek, maar zenuwachtig voor het doel", weet een Zuidhorner insider. Zuidhorn is meer dan het Grijpskerk-trio. Zoals Tom Meijer die aan de basis stond van een aanval na een schitterende verre pass. Meijer zelf schoot vanaf de zestien de 4-0 binnen. De 5-0 kwam op naam van Jurre Schakel, nadat bij een hoekschop Erik Beeftink en Majoor onder de bal door gingen. De 6-0 was een waardige afsluiting. Opnieuw vanuit een mooie cross, dit keer via Schakel. In het centrum maakte Tom Spijkerman het knap af. Spijkerman wordt beschouwd als de ‘Janmaat van Zuidhorn’. Met nog enkele minuten te gaan trokken de reservespelers het kampioenstricot aan. Een technisch hoogstandje was voor het publiek. Sikkema balde alvast de vuist. Aanvoerder Huib Berends had de eer van het laatste wapenfeit. Een zevenklapper werd het niet. Maar de 6-0 was ook mooi. Na het laatste fluitsignaal volgde een ovationeel applaus. Met de feestbril op maakten de kampioenen (getooid met medaille) een rondje door het dorp. Het zijn van die memorabele momenten. Het mooiste moment was wel de actie van de ‘Technisch Directeur’ van TEO, die als derde vlaggenist fungeerde (zelfs de KNVB toonde zijn menselijke kant en liet de verstandelijk gehandicapte binnen de lijnen staan) en alle Zuidhorner toeschouwers een hand gaf. Gefeliciteerd Zuidhorn!

ZUIDHORN – TEO 6-0 (2-0); Scoreverloop: 41. Laurens Bloem 1-0, 45. Peter Janse 2-0, 65. Laurens Bloem 3-0, 70. Tom Meijer 4-0, 75. Jurie Schakel 5-0, 80. Tom Spijkerman; Arbiter: J. Groenewoud (Hoogkerk); Toeschouwers: 300

OPSTELLING ZUIDHORN: Jaap Fedde de Vries, Huib Berends, Jos Wilbrink, Laurens Bloem, Rick Croezen (70. Tom Spijkerman),Tom Meijer, Jurie Schakel, Ronnie Spijkerman (65. Marco Meijer), Erik Beeftink, Chris Sikkema, Peter Janse (60. Frederik Eilander)

STER VAN HET VELD: LAURENS BLOEM (ZUIDHORN). Het kampioensteam groeit en bloeit. In het sterrenensemble bloeide met name ‘de Tulp’. Niet alleen door zijn twee doelpunten, maar de laatste man, strooiend met geweldige passes, stond ook aan de basis van de mooiste treffer, wederom dankzij zijn fabuleuze traptechniek. .

zuidhorn voetbal kampioen 6