Burgemeesters vragen aandacht voor brandveiligheid

0
122
enumatil start brandpreventie ktie

Grootegast en Zuidhorn kennen 470 ‘witte vlekken’

ENUMATIL – De burgemeesters Kor Dijkstra en Bert Swart zijn afgelopen maandag een brandpreventieactie gestart op de grens van beide gemeenten. Met de actie vragen de burgervaders aandacht voor zogenaamde ‘witte vlekken’ in de gemeenten, waar op minder dan 200 meter geen brandkraan of blusvoorziening is. Om deze woningen toch te behouden bij een brand, krijgen de bewoners preventietips van de brandweer.

“De brandweer heeft alle woningen waar problemen zouden kunnen ontstaan met de hoeveelheid bluswater in kaart gebracht. Het gaat om ongeveer 400 woningen in gemeente Grootegast en 70 in Zuidhorn,” vertelt Joost Tanasale van de gemeente Grootegast. “Beide gemeenten voldoen aan de normen, maar bij een stevige brand zou er te weinig bluswater kunnen zijn.” 

Eén van de organisatorische maatregelen om een grote brand te voorkomen is dat in het buitengebied bij een melding standaard twee bluswagens uitrukken. Tijdens de actie, die vorige week begonnen is, wordt bij de huizen waar het om gaat een brandveiligheidsheck aangeboden. Hierbij wordt het woonhuis gecontroleerd op brandveiligheid. Tanasale: “Er worden tips gegeven en indien nodig zelfs een gratis brandmelder geplaatst.”

Alle 470 huishoudens hebben inmiddels een brief ontvangen over het project. Huishoudens kunnen zich aanmelden bij Energiewacht. Deze verzorgt de check en plaatst de rookmelder. Het startschot werd maandag gegeven bij de familie Huberts aan de Dijkweg. Deze woning ligt nagenoeg in Enumatil, maar valt onder de gemeente Grootegast. Toch rukt bij een brand de brandweer van Zuidhorn uit.