CDA wil ‘flitsagent’ inruilen voor buurtagent

0
124

De Marne maakt zich zorgen om buurtagenten

LEENS – Het gemeentebestuur van De Marne maakt zich zorgen over het behoud van de buurtagenten voor haar regio, dat werd afgelopen week duidelijk tijdens de raadsvergadering in Leens. Alle fracties spraken zich uit tegen het plan van de Nationale Politie om één buurtagent uit de gemeente te halen, omdat deze te weinig inwoners zou hebben. Raadsleden noemen het een zorgelijke ontwikkeling.

De raadsleden vroegen zich hardop af wat de gevolgen voor de gemeente De Marne zullen zijn. “Wat goed loopt, moet je niet veranderen,” was het advies van John Schouten van Schagen (GL). De zorgen werden gedeeld door de andere fracties. Naast het verdwijnen van de buurtagent verdwijnen namelijk ook de jeugdagenten uit het gebied. Sietse Hielema: “Het is belangrijk om de buurtagenten te houden. Ze zijn belangrijk voor de communicatie van en naar de inwoners. Ze kennen de problemen en zijn op de hoogte van de ontwikkelingen in hun gebied.”

Dit laatste was het CDA eens met de partij. Volgens raadslid Renne Vogel mogen de huidige buurtagenten blijven. Hij noemde het onverantwoord wanneer hier verandering in zou komen. Ook zag hij niks in een plan om minder hoog opgeleide buurtagenten te vervangen voor HBO’ers. “Wij kunnen het prima met onze oude vertrouwde buurtagenten,” was zijn mening. Wanneer er dan toch bezuinigd moet worden ziet Vogel liever dat de agent die regelmatig staat te flitsen langs de N361 wordt ingeruild voor een buurtagent.

De zorgen speelden ook bij burgemeester Koos Wiersma. Hij zei zeer te spreken te zijn over de huidige organisatie, maar ook zorgen te hebben over de toekomst. “Het aantal wijkagenten gaat wel een stuk kleiner worden. In de wet staat dat het 1 op de 5000 gaat zijn. Het gaat alleen in deze gemeente niet om alleen een simpele rekensom, maar ook om de kwaliteit van dienstverlening voor in de toekomst.” Daarbij wees Wiersma op het feit dat de gemeente weliswaar niet veel inwoners, maar wel veel dorpen heeft. Of de gemeente daadwerkelijk haar derde buurtagent verliest, wordt later dit jaar bepaald. Dat de jeugdagenten zullen verdwijnen is wel zeker.