Harkemase Boys stelt titel ONS Sneek een week uit

0
188
Harkemase boys - ONS Sneek

Reclame voor het amateurvoetbal op De Bosk

HARKEMA – Harkemase Boys won zaterdag op eigen veld met 3-2 van koploper ONS Sneek en stelde daardoor de titel voor de gasten (minimaal) een week uit. De zege voor de thuisclub was gelukkig, want qua voetbal waren de gasten grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. Een zondagsschot van linksback Jelmer Slager besliste de wedstrijd, die als reclame voor het amateurvoetbal de boeken in gaat.  De sfeer was geweldig, er was veel publiek, er waren prachtige acties en onbegrijpelijke blunders. Het was – zeker in de eerste helft- genieten op De Bosk. Bovendien hadden de Boys de zege bitter nodig. De vreugde-uitbarsting na het laatste fluitsignaal was dan ook begrijpelijk.

Ach, dacht Jelmer Slager een minuut of negen voor tijd. Laat ik maar eens schieten. En dat deed hij. De bal – doelman De Vries heeft hem alleen gehoord- verdween als een streep en zwabberend in de kruising en daarmee besliste de linksback de wedstrijd. Een toevalstreffer. Want zeker na de thee was eigenlijk het wachten op de derde treffer van de gasten, die bij een zege de titel binnen zouden halen. Zover kwam het dus niet, met dank aan Slager. Hij dompelde Sneek in rouw en zette de Bosk in vuur en vlam.

Het duel was met name voor de rust bijzonder onderhoudend. Boys trainer Willem Brouwer had zijn elftal aangepast aan de gasten. Zo stond spits Boersma achterin geposteerd en werd met twee spitsen gespeeld. Die tactiek leek aanvankelijk goed uit te pakken. Want na dik twintig minuten stond de thuisclub met 2-0 voor. De eerste treffer was van grote schoonheid. Johnsen Bacuna zette voor, aanvoerder Klaas Schotanus legde met een subtiele voetbeweging terug en Harvey Bischop schoot beheerst en bekeken raak: 1-0. Even later werd het zelfs 2-0. Een verre trap van Robin Huisman de Jong leek een simpele prooi voor ONS doelman De Vries te worden, ware het niet dat Bieuwe Pruiksma de bal in eigen doel schoot. Een kolderieke treffer: 2-0. Die stand deed overigens geen recht aan het wedstrijdbeeld, want de gasten voetbalden gemakkelijker en kregen ook voldoende kansen. Doelman Maikel Kampjes keepte echter een dijk van een wedstrijd. En toch stond het na drie kwartier 2-2.  Sandor van der Heide – die tot aan de veertigste minuut geen bal goed raakte en helemaal niets deed- ging zich dan eindelijk met de wedstrijd bemoeien. Eerst tikte hij een rebound binnen en in de extra tijd van de eerste helft bood hij met een geniaal balletje Ale de Boer een niet te missen kans: 2-2. Die stand was overigens conform het wedstrijdbeeld.

Na de thee heerste ONS Sneek. Harkemase Boys zakte te ver terug en het wachten was op de 2-3. Die kwam er echter niet, met dank aan Kampjes. Vooral zijn redding op een kopbal van De Wagt was fenomenaal. Harkemase Boys moest zich beperken tot counters. Groot probleem bij de mannen van trainer Willem Brouwer waren toen de onderlinge afstanden. De achterste lijn sloot amper aan, waardoor het veld telkens veel te groot bleek en met name de middenvelder het niet konden belopen. Iets dat dit seizoen overigens vaak is gebeurd. En toch gingen de hardwerkende mannen van trainer Willem Brouwer met de zege aan de haal. Met dank aan Jelmer Slager dus, die er na dit seizoen een punt achter zet.

Door de zege spelen de Harekieten ook volgend seizoen in de Hoofdklasse C. Of dan een rol van betekenis gespeeld kan worden, is echter maar de vraag. De recessie heeft ook in Harkema keihard toegeslagen. Er kan bij lange na niet meer zoveel betaald worden aan spelers als een jaar of drie geleden het geval was. Dat blijkt voorlopig ook wel uit de lijst aan nieuwelingen. Een gehaalde speler als Stevan de Geijter – van Helpman uit Groningen- bijvoorbeeld, zal de Boys echt niet naar een hoger niveau tillen. Hetzelfde geldt (voorlopig) voor Erwin de Wind, van buurman Harkema Opeinde. Afwachten dus wat de toekomst brengt op de Bosk. Maar daar dacht zaterdag uiteraard niemand aan. De rivaal was verslagen, handhaving was een feit. Het kon niet mooier.

Harkemase Boys – ONS Sneek 3-2 (2-2)

13. Bischop 1-0, 21. Pruiksma 2-0 (e.d.), 41. Van der Heide 2-1, 45. De Boer 2-2, 81. Jelmer Slager 3-2. Toeschouwers: 1900

Harkemase Boys: Kampjes, Reinder Slager, Huisman de Jong, Boersma, Jelmer Slager, Bolt (Uuldriks), Van Wijk, Schotanus, Van der Meulen, Bacuna en Bischop (Wagenaar)

Ster van het veld

Maikel Kampjes

De gedrongen en wat kleine keeper keepte een perfecte wedstrijd en stopte een aantal schier onhoudbare ballen. Verving eerste keus De Vries (zweepslag) op meer dan verdienstelijke wijze. Een tien met een griffel.

Vincent Muskee