Kroegtheater Krimp gaat voor 200 voorstellingen

0
165
Kleintje cultuur krimp

LIOESSENS – Wie denkt aan het theatergezelschap Achmea Culpa denkt aan café De Bûnte Bok in Lioessens. Het café is onlosmakelijk verbonden aan het theaterduo, bestaande uit Gerrit Haaksma, die de kastelein is van het café en Anke Bijlsma. Samen spelen zij alweer het derde kroegtheaterstuk, Krimp. Krimp is het vervolg op Katarsis en Kredo, alle drie geschreven door kunstenaar Gerrit Breteler. Op 17 mei spelen zij Krimp voor de vijftigste keer, en gaan daarmee de vorige stukken hard achterna. Katarsis speelden zij 170 keer, Kredo 190 keer. Het doel voor Krimp is om deze 200 keer op de planken te brengen. Er is geen twijfel over mogelijk of dit doel gehaald gaat worden. 2013 is al volgeboekt, en ook in 2014 staan er verscheidene data in de agenda. ‘Het verveelt nooit,’ zegt Anke. ‘Elke keer heb je te maken met ander publiek. Mensen reageren anders, je speelt in een ander decor, niets is hetzelfde als de vorige keer. We werken er ook hard aan om ons spel steeds maar weer te verbeteren en de volgende keer weer een beter stuk op de planken te zetten.’ Gerrit beaamt dat hun inzet steeds weer groot is. ‘Je staat de hele avond samen te spelen. Je hebt niet de tijd om achter de coulissen even bij te komen. Constant sta je op scherp. Dat maakt dat het nooit verveelt.’

De drie stukken, die geschreven zijn speciaal voor Gerrit en Anke, snijden iedere keer actuele thema’s aan. In het stuk ‘Krimp’ gaat het specifiek over de krimp op het platteland. ‘Waar we het stuk ook spelen in Friesland, er zijn altijd mensen die er elementen van herkennen. Ook als we spelen in steden als Sneek en Leeuwarden. Ook daar herkent men de problematiek. We proberen met het stuk het publiek een soort spiegel voor te houden, al dan niet wat uitvergroot,’ zegt Anke. Wie denkt dat het alleen maar kommer en kwel is in het stuk heeft het mis. Er wordt enorm veel gelachen tijdens de voorstellingen. ‘We spelen ook veel met het publiek. Maken hen onderdeel van het spel. De reactie van het publiek tijdens het spelen is essentieel voor het stuk,’ zegt Gerrit.

In tegenstelling tot de vorige twee stukken werd deze geregisseerd door Jan Jaap van der Wal. Voor de spelers spannend, maar ook voor Van der Wal zelf. Hij had nog niet eerder een toneelspel geregisseerd. ‘We hebben ons een week lang opgesloten in De Bûnte Bok. Het was heel prettig werken. Wij stelden ons als spelers heel kwetsbaar op, maar bij Jan Jaap konden wij toch heel vrij zijn. Hij bracht de vernieuwing die we nodig hadden, hij had bijvoorbeeld enorm veel verstand van tijdmanagement. We zijn er erg blij mee dat hij dit stuk geregisseerd heeft,’ zegt Gerrit

Met het stuk Katarsis was het in eerste instantie de bedoeling om deze vijftien keer op te voeren in De Bûnte Bok. Inmiddels hebben de spelers een team om hun heen van zeven mensen die helpen verkleden en ervoor zorgen dat dat op rolletjes verloopt en drie vaste technici. ‘Daar zijn we enorm dankbaar voor. Zij zorgen ervoor dat wij het tempo in het stuk blijven houden. Zonder de mensen achter de schermen kun je niet.’

Als de 200 voorstellingen zijn geweest zit het er zeker in dat er een vervolg komt op deze drie stukken. In wat voor vorm is nog niet duidelijk. ‘Inspiratie genoeg voor Gerrit, maar we zien het wel. Eerst genieten we nog enorm van wat ons nog te wachten staat met Krimp.’ Wie het stuk Krimp binnenkort in de buurt eens wil zien kan terecht in de Nije Warf in Wâlterswâld op 24 mei, en anders zal men moeten wachten tot 7 juni wanneer zij spelen in de Paradiso Bar in Kollum of 14 juni in Eetcafé de Tukker in Ee. Alle overige data in de tussentijd zijn al uitverkocht. Reserveren is dus noodzakelijk. Kijk voor meer speeldata en informatie op www.achmeaculpa.nl