Minister Plasterk is positief over regio na werkbezoek

0
252
aduard plasterk bezoek 7

NOORDHORN/ADUARD/DEN HORN – De wandeling die minister Plasterk door het Westerkwartier maakte heeft hem een positief beeld over de regio gegeven. Dat liet de minister aan de Streekkrant weten. Diverse burgerinitiatieven kwamen aan het licht, waarbij het initiatief Den Horn Online indruk maakte op de bewindspersoon.

Voordat de minister na zijn wandeling van Noordhorn naar Aduard had afgelegd, wachtten de betrokkenen van Dorpsbelangen Den Horn hem al op. Zij hoopten de minister te kunnen vertellen over de bijzondere ontwikkelingen in het kleine dorp. Voorzitter Kees Schoon gaf te kennen dat hij hoopt dat de nadelen van herindeling achterwege gelaten kunnen worden. “We moeten de voordelen van herindelen benutten. Er komt veel op de gemeenten af in de huidige tijd en dan is het lastig om alles als kleine gemeente op te kunnen vangen. Vanuit die gedachte kan herindelen bepaalde punten oplossen. Wel moeten we ervoor blijven zorgen dat de betrokkenheid van het lokale bestuur aanwezig blijft, de eventuele nadelen van herindeling moeten worden opgevangen. Momenteel hebben we hier in Den Horn veel projecten waarbij de gemeente actief meedoet. In een grotere gemeente zal een dorp als Den Horn dezelfde positie moeten houden.”

Minister Plasterk constateerde dat de discussie over herindeling in de provincie Groningen op een goede manier verloopt. “Het mooie is dat het gesprek over herindeling in grote harmonie tussen de gemeenten en de provincie Groningen gebeurt. Het is een heel constructief overleg, waarbij ook Max van den Berg een goede rol vervult. Niet iedereen vindt precies hetzelfde, maar het proces wat hier aan de gang is, is gewoon heel erg goed.” De minister roemde ook de rol van de vrijwilligers in de lokale samenleving. “Als je kijkt hoe de vrijwilligers zich inzetten om het dorp waarin ze wonen leefbaar te houden, dan is dat mooi om te zien. Dat verdient zeker een groot compliment.”

Dorpsbelangen Den Horn liet de minister aan het einde van de middag zien hoe zo’n burgerinitiatief vorm krijgt in de lokale samenleving. Namens Dorpsbelangen liet Jori Wolf de midden in de aanlegfase liggende sportplaats zien en lichtte vervolgens toe welke mogelijkheden de sportplaats heeft. Die zijn namelijk nogal breed. De minister was onder de indruk, zo liet hij tijdens zijn afsluitende verhaal in het dorpshuis merken. Voordat hij daaraan toekwam liet Hugo van Vliet zien hoe het project Den Horn Online werkt. Van Vliet legde uit dat de internetverbinding via Den Horn Online sneller is dan een glasvezelverbinding. De minister gaf te kennen dat dit de ideeën zijn die een kleine gemeenschap verder helpt. “We hebben het hier niet over burgerparticipatie, maar over overheidsparticipatie”, liet een zichtbaar onder de indruk zijnde minister weten. “De burgers komen met een idee, ontwikkelen dat en de overheid springt dan bij. Indrukwekkend om te zien.”