‘Open de Toekomst’ markeert start richting nieuwe toekomst

0
160
opende toneel kompas 1

OPENDE – Na weken van voorbereiding en repeteren was het afgelopen week eindelijk zover: de leerlingen van OBS Het Kompas in Opende voerden het stuk ‘Open de Toekomst’ op. Deze uitvoering markeert de start van een nieuwe toekomst; de start van het traject naar de nieuwbouw. De kinderen waren afgelopen week nog niet bezig met de nog nieuw te bouwen school waar zij in de toekomst samen met de kinderen van CBS De Klister naar school zullen gaan. Zij straalden in het hier en nu.

Afgelopen woensdag werd er al volop gerepeteerd in het BaronTheater. Ongeveer 24 uur later zou het stuk in première gaan en er werden tijdens een generale nog even de bekende puntjes op de i gezet. Het bijzondere aan het stuk is dat de meeste taken door de leerlingen zelf uitgevoerd werden. Iets wat Silko, die zelf achter het mengpaneel kroop en ook nog eens in de multimediagroep actief was, het meest leuk vond aan het toneelstuk. “Het is leuk dat het meeste door de kinderen neergezet wordt”, zegt hij trots. “En het is leuk om te zien wat er allemaal bij komt kijken, bij zo’n toneelstuk.” En dat is nogal wat; onder andere jonge souffleuses, decorbouwers en schminkers zijn maar wat druk op deze ochtend. Echt zenuwachtig voor zijn taak was Silko nog niet: “Je moet gewoon met die schuifjes spelen”, zegt hij quasi-nonchalant. Gijs, die samen met Silko in de multimediagroep zat, maar ook nog eens drums speelt op het podium, zegt het meest zenuwachtig te zijn voor de vrijdagavond. “Dan komen mijn vader en moeder kijken.” Ze maakten samen een prachtig programmaboekje, posters en zette een eigen facebookpagina van Open de Toekomst op. De rollen, zowel voor als achter de schermen, zijn goed verdeeld. Zo zien Dylan en Nienke het niet zitten om in de ‘spotlight’ te schitteren, dus hebben zij de rol van journalist op zich genomen. “Wij hebben een paar stukjes geschreven over het toneelstuk”, vertellen ze. Het doel, zoveel mogelijk kaartjes verkopen, lijkt wel aardig bereikt, aangezien alle avonden uitverkocht waren. Om deze korte carrière voort te zetten, zien de twee toch weer niet zitten. “In de dierentuin werken, dat lijkt me mooi”, vertelt Dylan en ook Nienke sluit zich hierbij aan.

Directrice Ineke Schouwstra aanschouwt op de eerste rij de verrichtingen van haar leerlingen. Hoewel er nog geen paal in de grond zit voor de nieuwbouw, is ‘Open de Toekomst’ toch bedoeld als een soort van afscheid van het oude schoolgebouw. Of beter: een start van de nieuwbouw. “Vanaf nu gaan we echt los”, beaamt ze. “In mei à juni zullen de concrete tekeningen er liggen en in het komende schooljaar zullen we nog veel meer activiteiten rondom de nieuwbouw opzetten. Dit toneelstuk is in elk geval een creatieve manier om met elkaar plezier te hebben en alvast stil te staan bij de toekomst.” Een toekomst die zij als directrice al helemaal ziet zitten. “Ons gebouw is helemaal op. Straks zitten we samen met De Klister in één gebouw. We blijven wel twee aparte scholen met allebei onze eigen identiteit, maar kijken ook wat we samen kunnen doen. De kinderen spelen na schooltijd al samen en sporten samen, dus dat is ook alleen maar logisch.” Sterker nog, de kinderen van De Klister kwamen zelfs op vrijdagochtend ‘Open de Toekomst’ bekijken. Of het een succes is geworden, alle vijf de uitvoeringen die de leerlingen van Het Kompas samen hebben neergezet afgelopen week, was woensdag al geen vraag meer. Het zag er toen al top uit.