Suwâld

0
282
Ongenode gast zonnepont

Datum: 26 april

Tijd: 11.15

Een primeur! De (On)genode gast was deze week de allereerste persoon die de overtocht van Suwâld naar de overkant van het Prinses Margrietkanaal maakte met de Zonnepont Schalkediep. Vanaf 26 april vaart de pont, die geheel op zonne-energie vaart, elk weekend heen en weer voor fietsers en wandelaars. In de zomerperiode, vanaf 27 mei wordt er zelfs elke dag gevaren. Sinds het bestaan van de Zonnepont Schalkediep, ruim 18 jaar, worden er jaarlijks meer dan 10.000 mensen heen en weer gevaren. In het topjaar werden er zelfs meer dan 15.000 mensen vervoerd. Klas Hiemstra, één van de twintig vrijwillige schippers, is al vanaf het allereerste begin betrokken bij de pont, en vaart nog steeds met veel plezier. ‘Het is niet alleen dat stukje heen en weer varen, maar ook alle sociale contacten die je daarbij opdoet.’ Bij de aanlegsteiger van de pont is een ruime kiosk gevestigd. Hier zijn maar liefst vijfentwintig vrouwen gedurende de vaartijden van de pont vrijwillig aan de slag om de fietsers en wandelaars te voorzien van een kopje koffie, thee of een ijsje wanneer het mooi weer is. ‘Maar dan moet het natuurlijk wel mooi weer zijn!’ Lacht Rinkje Kooi. ‘Op dagen als dit is er natuurlijk niet zoveel aan.’ Dat de (On)genode gast de primeur heeft de eerste van 2013 te zijn die de overtocht maakt, is ook niet heel verbazingwekkend. Het regent dat het giet, en fietsers zijn er in de wijde omtrek niet te vinden. Toch houden de vrijwilligers trouw de wacht. Samen met Hans Visser, ook een vrijwilliger, gaat de (On)genode gast aan boord om vervolgens geïnformeerd te worden over de geschiedenis van het vaartuig. ‘Wij waren de allereersten met een pont dat vaarde op zonne-energie. Vanuit Leeuwarden was er de wens om rondom Leeuwarden mooie fietsroutes uit te zetten, maar de oversteek van het Prinses Margrietkanaal bleek een probleem. Men zei toen: ‘Als we daar een oplossing voor vinden, dan komen al die routes wel goed.’ En dat bleek ook zo te zijn.’ Dat het de Zonnepont Schalkediep een pionier was op het gebied van duurzame energie, dat mocht blijken. ‘We hebben daarom heel veel aandacht gehad, en in de eerste jaren vervoerden we dan ook al direct meer dan 10.000 mensen per jaar,’ aldus Klas. De komst van de pont heeft niet alleen op duurzaam gebied Suwâld en Tytsjerksteradiel op de kaart gezet, maar heeft ook het enthousiasme voor ponten op andere plaatsen aangewakkerd. ‘Tegenwoordig zijn er veel meer ponten in de omgeving. De onze was één van de eersten,’ aldus Visser. De vrijwilligers hebben zin in het nieuwe seizoen. ‘Je maakt ontzettend veel mee, je komt met allerlei mensen in aanraking. Zij zijn ook eigenlijk altijd goed gehumeurd, omdat ze in de vakantiestemming zijn. Soms gebeurt het dat men ineens een heel levensverhaal vertelt. We hebben dus ook een hele sociale functie,’ aldus Rinkje. Klas beaamt dit. ‘Ik maak geregeld mee dat in die korte overtocht er hele serieuze gesprekken ontstaan. Dat is zo ontzettend waardevol. Dat maakt dit werk ook zo leuk. Je bent constant in contact met mensen. En ik mag natuurlijk graag op het water zijn.’ Toch is het leuke van het vrijwilligerswerk erg afhankelijk van het weer. De vrijwilligers werken in shifts van vier uur. In de shift van Klas en Rinkje is de (On)genode gast de enige die de overtocht maakt. ‘Dan duurt vier uur toch wel lang.’ De Zonnepont Schalkediep vaart van 26 april tot en met 5 mei iedere dag van 10.00 tot 18.00 uur, daarna tot 26 mei alleen in het weekend (met uitzondering van Hemelvaartsdag en Pinkstermaandag) en vanaf 27 mei tot en met 15 september iedere dag. Tot 29 september wordt er weer alleen gevaren op vrijdag, zaterdag en zondag. Een overtocht kost €1,-.

 

ongenode gast zonnepont 2

Ongenode gast zonnepont 3