Thomashuis Sumar bestaat bijna twee jaar

0
402
SUMAR - Thomashuis

‘Ik zou voor geen goud mijn werk in willen ruilen’

SUMAR – Het is een prachtige woonboerderij met een tuin waar iedereen jaloers op zou worden, net buiten de bebouwde kom van Sumar. Sinds twee jaar wonen in dit Thomashuis acht mensen met een beperking, samen met hun begeleiders Michiel Anema en Fokje Bonnema en hun drie kinderen. Michiel en Fokje realiseerden bijna twee jaar geleden in deze boerderij hun droom; ondernemer worden binnen de zorg. ‘Wij werkten beide al jaren in de zorg, maar hadden altijd de wens om eens iets voor onszelf te beginnen. Toen deze mogelijkheid zich voordeed hebben we daar niet lang over na hoeven te denken.’ Fokje en Michiel zijn nog altijd blij met de stap die zij een paar jaar geleden hebben gezet, ondanks dat er een lange tijd aan voorafging voordat zij daadwerkelijk de stap konden zetten. ‘Het begon met een open dag in het Thomashuis in Mûnein. Daar kwamen wij zo enthousiast vandaan, dat we meteen dachten: Dit willen wij ook. We hebben ons aangemeld bij het overkoepelende orgaan voor Thomashuizen, zijn er drie keer op gesprek geweest en toen kon het beginnen,’ zegt Michiel. ‘Wij wilden dolgraag binnen Friesland blijven, omdat wij erg gehecht zijn aan onze familie, vrienden en Friesland op zich. Daardoor heeft het wat langer geduurd voordat er een geschikte ruimte was gevonden. We hebben verschillende panden bezocht, maar deze boerderij in Sumar sprong er echt uit. Ook de omgeving sprak ons enorm aan. Met de wâlden met de meren om de hoek en Drachten en Burgum op een steenworp afstand kon dit natuurlijk niet mooier.’ Inmiddels hebben de acht bewoners van het Thomashuis ieder hun eigen slaapkamer, en heeft het gezin van Michiel en Fokje een eigen woonruimte op de bovenverdieping van het huis. ‘De kracht van een Thomashuis zit hem in dat de begeleiders wonen in hetzelfde gebouw als de bewoners. Het is een andere manier van leven. Maar we zijn ook blij dat we een eigen ruimte hebben om te wonen, waar we ons in terug kunnen trekken. Als er medewerkers van ons aan het werk zijn rond etenstijd dan eten wij bijvoorbeeld in ons eigen woonruimte. Maar als iemand van het personeel ziek is, dan eten we met alle liefde beneden met de bewoners. Het is fijn dat je daar heel flexibel in kunt zijn,’ aldus Fokje.

In 2011 begon het Thomashuis met vier bewoners. Deze bewoners gingen eerst samen met hun familie op gesprek bij Michiel en Fokje. ‘Het is de bedoeling dat zij hier voor langere tijd verblijven. Wanneer mensen bijvoorbeeld heel slecht tegen drukte kunnen, is het misschien niet verstandig om hier te komen wonen, aangezien wij drie kleine kinderen in huis hebben. Naar dat soort dingen hebben we gekeken, voordat zij hier in huis konden komen wonen.’ De bewoners die in het Thomashuis verblijven hebben doordat zij hier wonen de mogelijkheid om allemaal ook zelfstandig leuke dingen te ondernemen. Zo is er iemand die wekelijks naar muziekles gaat en heeft ieder zo zijn eigen sociale contacten. Ook is er een logeerkamer in huis, zodat als er familie is of een vriend die eens een nachtje wil blijven dat dan ook kan.

Michiel en Fokje vinden het mooie aan een woonvorm als een Thomashuis dat dankzij de goede organisatiestructuur er geld overblijft om met de bewoners leuke dingen te doen. ‘Dat hoeven niet altijd hele spectaculaire evenementen te zijn, maar er bijvoorbeeld eens op uit trekken om samen te picknicken, of naar Earnewâld om naar bootjes te kijken. Die ruimte is er, en daar zijn wij heel blij mee.’

Onlangs namen de bewoners met de begeleiders en acteurs van Acta samen een lipdub op voor de nieuwe Koning. Dit filmpje is te zien via de website van het Thomashuis Sumar, www.thomashuis.nl/sumar.

Voor Fokje geldt dat de keuze om te starten als zorgondernemer haar leven heeft verreikt. ‘Het is niet altijd even makkelijk, maar op dit moment kunnen wij ons geen betere baan voorstellen!’ Michiel beaamt dit: ‘Ik vond mijn vorige baan ook fantastisch, maar ik zou deze baan voor geen goud weer willen inruilen. Het bevalt goed, het is prachtig werk.’