Vier scholen in De Marne verdwijnen

0
125

LEENS – Minstens vier basisscholen in de gemeente De Marne zullen in de komende jaren verdwijnen. Het is het gevolg van een besluit dat de gemeenteraad afgelopen dinsdag genomen heeft. Door het plan zullen de openbare en christelijke scholen in de dorpen samengevoegd worden om zo bestendig te zijn voor de toekomst. Met name bij de christelijke partijen lag het onderwerp gevoelig. Zij vrezen dat de christelijke identiteit het slachtoffer van de fusies wordt.

Aan het begin van de avond was de uitslag al duidelijk. De voltallige gemeenteraad stemde afgelopen dinsdag in met het plan, waarbij in vier dorpen de scholen samengevoegd gaan worden. Bij de PvdA wordt gehoopt dat door de actie de scholen een kwaliteitsimpuls zullen krijgen. “Wij zien dit plan niet als één punt, maar als een startpunt voor de toekomst,” zei Maarten Buikema. Het raadslid had geen problemen met het samenvoegen van de scholen. “Kinderen kennen de zuilen niet, waarom leren wij hen die toch aan?”.

Anders was de mening over dit onderwerp bij de christelijke partijen. Voor Theo de Vries (CU) was de identiteit wel belangrijk. Datzelfde gold voor Marja Leffers (CDA), die vond dat het katholiek en bijzonder onderwijs in de gemeente behouden moet blijven.

Wethouder Harm Evert Waalkens (PvdA) nuanceerde in een lange monoloog het verhaal. Volgens hem zal een samenwerking niet afgedwongen worden, wil de gemeente wel ondersteuning bieden bij initiatieven hiertoe. Om het te betalen stelde de wethouder voor een bedrag van 3,2 miljoen euro beschikbaar te stellen. Hoewel dit niet genoeg is, heeft hij wel goede hoop op meer geld. “Onze ervaring leert dat wij bij grote projecten een gewillig oor bij de provincie vinden.”