Arboretum Eenrum

0
200
DSK_STRK-p51.pdf - Adobe Acrobat Pro

(On)genode gast

Datum: 4 mei

Tijd: 12.30

In de jaren ’60 van de vorige eeuw startte notaris Smit met de beplanting van wat tegenwoordig de ‘Notoarestoen’ genoemd wordt. Twee hectare weiland beplantte hij met exotische planten waarvan anderen dachten dat deze niet in het koude Nederland konden groeien. Notaris Smit bewees in vele gevallen het tegendeel. Met behulp van zo’n dertig vrijwilligers uit het dorp werd de tuin aangelegd. Er werd gestart met een boomwal om de planten in het midden van de tuin te beschermen tegen de koude Groningse zeewind. Later werden er een hoop exotische planten geplant. Notaris Smit was een liefhebber van de rododendron. Vele verschillende soorten haalde hij uit het buitenland, met name uit Amerika. Tegenwoordig wordt de tuin beheerd door vrijwilligers. Er zijn schelpenpaden en asfaltpaden aangelegd door de tuin en er is een tuinhuisje gebouwd voor de vrijwilligers. Sinds een aantal jaren wordt er in het begin van het seizoen het Geuren- en Kleurenfeest georganiseerd, om bezoekers te laten genieten van de planten die net beginnen te bloeien. Het slechte weer van de afgelopen maanden gooide enigszins roet in het eten. Waar eerdere jaren in het eerste weekend van mei de tuin al in volle glorie te bewonderen was, zaten er nu nog vele bloemen in de knop. De bezoekers moesten het doen met de bloemen die al wel hun pracht lieten zien. En die waren er toch genoeg, al hadden de vrijwilligers gehoopt dat de tuin op dit moment meer in bloei zou staan. De (On)genode gast kuierde een tijdje door het park. Er waren niet veel bezoekers op het Geuren- en Kleurenfeest afgekomen. Aan de inzet van de vrijwilligers had het niet gelegen, zij hadden er alles aan gedaan om het de bezoekers te behagen. Zo was er live muziek vanaf de veranda van het tuinhuisje. Relaxte saxofoonmuziek, begeleid door zowel gitaar, trekzak als trombone, bespeeld door het duo Maaike en Koen en door de jonge saxofoniste Hedwig van der Meulen. Het mooie weer deed de rest. De (On)genode gast nam plaats op de veranda om te genieten van het zonnetje, de muziek en het goede gezelschap van de vrijwilligers. Zij vertelden met enthousiasme over het ontstaan van de tuin, over de honderden verschillende soorten planten en lieten foto’s zien die gemaakt waren tijdens de aanleg van de tuin. Daarnaast was er de mogelijkheid om een kopje heuse rododendronthee te drinken. Een kruidenthee uit de Himalaya met daarin rododendron, mint en zoethout. Volgens de inwoners van Nepal is deze thee niet alleen lekker, maar ook goed voor maag, spijsvertering en de longen. Het was inderdaad een lekker kopje thee, maar wanneer men had gezegd dat het een puur kopje zoethoutthee was dan was dat ook gerust geloofwaardig overgekomen. Na een kwartiertje te hebben genoten van de jazzy muziek was het tijd voor de (On)genode gast om huiswaarts te keren. Wie weet maakt de (On)genode gast volgende week wel weer een trip richting Eenrum. De Arboretum houdt namelijk op 12 en 19 mei opnieuw een open dag. Waarschijnlijk heeft de zon van deze week dan haar werk gedaan en zijn er meer bloemen en planten die in bloei staan. Live muziek is er dan jammer genoeg niet. Op 12 en 19 mei geen tijd? De Notoarestoen is dagelijks gratis te bezoeken. Kijk voor meer informatie over de tuin en de plantencollectie op www.arboretumeenrum.nl.

DSK_STRK-p51.pdf - Adobe Acrobat Pro