Brandweerkazerne Kollum

0
881
DSF_FRIE-p45.pdf - Adobe Acrobat Pro

(On)genode gast

Datum: 4 mei

Tijd: 04.30

Het gebeurt niet vaak dat de (On)genode gast de wekker ’s nachts om 03.30 zet, maar voor het vertrek van de brandweer van Kollum naar Roemenië maakte de (On)genode gast graag een uitzondering. Een delegatie van het brandweerkorps ging zaterdagochtend vroeg onderweg naar het Roemeense Praid om daar een brandweerauto van het type Mercedes 608 D uit 1976 af te leveren. Een tocht van maar liefst 2000 kilometer, waarover drie dagen gedaan zou worden. Onderweg wordt er nog een tussenstop gedaan bij een kindertehuis om daar kleding en speelgoed te brengen. Niet alleen een delegatie van de brandweer gaat mee naar Roemenië, ook wethouder Jelle Boerema was zaterdagochtend vroeg opgestaan om mee te gaan naar Roemenië. Omstreeks 04.30 was hij als eerste aanwezig bij de brandweerkazerne in Kollum. Ietwat slaperig wenste hij de eerste brandweerlieden een bijzonder goede morgen. ‘Ik heb er enorm veel zin in, ik kijk alleen wel een beetje op tegen de lange reis,’ zegt hij. Hij is niet de enige. De brandweermannen die inmiddels ook aangekomen waren vinden de reis ook wel erg lang. ‘Ik ben eerder mee geweest naar Roemenië en de reis er naartoe is geen pretje,’ aldus een van de mannen. De brandweerwagen die naar de partnergemeente in Roemenië wordt gebracht rijdt namelijk maar 70 kilometer per uur. De wagen was voor de mannen een lot uit de loterij. De Mercedes 608 D kon voor een zacht prijsje op de kop worden getikt, waarna deze opgeknapt is voor de reis. Brandweer Kollum heeft al sinds een jaar of tien een goede band met de gemeente Ocna de Jos, met in het bijzonder het dorpje Praid. De nood bij de brandweer daar is hoog. Aangezien de meeste huizen er van hout zijn, is een goede brandweerwagen er van groot belang. De brandweer bestaat daar echter puur uit vrijwilligers en het geld en de middelen zijn er niet voor goede zorg voor de gemeenschap. Vanuit Nederland zijn er ook goede brandweeruitrustingen verzameld die in Nederland afgekeurd zijn, maar in Roemenië een prima tweede leven tegemoet kunnen gaan. Wanneer het bijna 05.00 uur is is het nog wachten op brandweercommandant Albert Hoof. Ondanks het vroege tijdstip is hij erg enthousiast over de reis. ‘Het is niet alleen goed dat wij daar wat kunnen betekenen, maar het verbind ons ook als groep.’ Dat blijkt, want zelfs een aantal leden van het korps die niet meegaan naar Roemenië stonden al om half vijf voor de deur om de andere leden uit te zwaaien. Wanneer het stipt vijf uur is en de koffie achter de kiezen is stappen de mannen in de wagen om op weg te gaan naar Roemenië. Via Facebook en Twitter houden ze de achterban op de hoogte van de vorderingen. De mannen blijven iets langer dan een week in Roemenië. ’s Avonds rond een uur of tien krijgt de (On)genode gast een foto toegestuurd via SMS. ‘Meer dan 1000 kilometer gereden, we zijn nu voorbij Brno en zitten aan een biertje.’ Zondagavond volgt er laat nog een smsje. ‘We zijn weer vrij uit de cel. Morgenvroeg auto uitladen bij het kinderweeshuis en dan richting Praid!’ Even op Facebook kijken en wat blijkt, wethouder Boerema en Albert Hoof zaten daadwerkelijk in een cel. Een telefooncel welteverstaan. Blijkbaar maken ze genoeg mee daar in het buitenland, waarover volgende week meer