Gerestaureerde kerk Saaxumhuizen opengesteld

0
134
saaxemhuizen kerk

SAAXUMHUIZEN – Overal in Nederland worden projecten uitgevoerd die mede mogelijk gemaakt worden of werden met Europees geld. Dit geldt ook voor de kerk en toren van Saaxumhuizen. In de afgelopen twee jaar werden de toren en het kerkinterieur gerestaureerd met onder andere Europees geld. Iedereen is hier van harte welkom op zaterdag 11 en zondag 12 mei van 10.00 tot 17.00 uur om met eigen ogen te zien hoe dit geld werd besteed. Bewonder de gerestaureerde kerk en geniet van het mooie uitzicht vanaf de toren. De Plaatselijke Commissie Saaxumhuizen vertelt graag meer over de kerk en natuurlijk staat er een kop koffie of thee klaar.

De restauratie was hard nodig; de onderhoudsstaat van de toren ging zo snel achteruit dat er gaten vielen in de leibedekking en zelfs delen van de houten omloop rondom naar beneden kwamen zeilen. Van de toren is het lei- en loodwerk vervangen, de omloop gerestaureerd, metsel- en voegwerk plaatselijk hersteld en zijn ijzeren en houten balken hersteld. In het interieur van de kerk is slecht pleisteren witwerk hersteld, het schilderwerk aangepakt en zijn de herenbanken en de preekstoel gerestaureerd. Verder is de gemeenschapsruimte onder het orgel uitgebreid, het toilet vernieuwd en een nieuw keukenblokje geplaatst. Bij het afkappen van het stucwerk voor het herstel zijn enkele interessante bouwsporen te voorschijn gekomen.

Nu de restauratie en verbouw van de kerk zijn afgerond, wordt de kerk weer als multifunctionele ruimte gebruikt voor vergaderingen van de dorpsvereniging, kerkdiensten, concerten, de dorpssociëteit, rommelmarkten, boekenmarkten en diverse bijeenkomsten. De toren is tevens een toeristische uitkijkpunt geworden: vanaf de herstelde omloop kunt u genieten van het panoramische uitzicht.