Gidsen dragen enthousiasme voor Nationaal Park Lauwersmeer over

0
152
DSK_STRK-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

“We komen niet uit een fabriek, maar zijn deel van de natuur”

LAUWERSMEER – In het begin van dit jaar organiseerde IVN Groningen in opdracht van Staatsbosbeheer en Nationaal Park Lauwersmeer (NPL) een cursus Gidsvaardigheden. Tien dagdelen lang verdiepten 21 deelnemers zich in alles wat bij het ‘gids-zijn’ komt kijken. Onlangs werd de cursus door alle cursisten met goed gevolg afgesloten, wat betekent dat het NPL zich op 21 verse enthousiastelingen kan verheugen. Grijpskerker Jannie Bouwman en de uit Pieterzijl afkomstige Sandra Jacobs zijn twee van de nieuwe gidsen, die barsten van het enthousiasme voor het gebied en dit maar wat graag willen overdragen. “Er zijn nog steeds heel veel mensen die die lange weg gewoon door crossen en niks zien”, zeggen de dames instemmend.

Tijdens de cursus leerden de dames niet alleen over gebiedsexcursies, praktijkdagen en organisatorische en didactische aspecten, maar ook alles over de cultuur, historie, natuur en beheer van het NPL. Ze sloten af met een eigen volwaardige excursie en kunnen nu beide weer een papiertje aan de wand hangen. Als gids hoeven ze nergens anders dan aan de verplichting vier keer per jaar inzetbaar te zijn, te voldoen. Iets wat geen probleem is, voor deze twee, die al barsten van de ideeën.

Om het enthousiasme voor de natuur, en dan die in het bijzonder die van het NPL, over te brengen is het voornaamste voor beiden. En dan het liefste op kinderen. “Ik doe al veel in de natuur en neem ook vaak kinderen mee de natuur in”, vertelt Sandra. “Om juist hun enthousiast te maken voor de natuur vind ik heel belangrijk. En dan niet alleen het ‘interesseren voor’ over te brengen, maar ook het belang inzien van. Want de natuur is niet alleen belangrijk voor de samenleving, maar ook voor jezelf. Je kan er lekker genieten, zonder dat je iets hoeft.” Jannie deelt dit gevoel. “Als ik door de natuur loop, verwonder ik me over alles wat ik zie. Je kan gewoon door het bos lopen, maar je kan ook bijvoorbeeld lekker speuren naar sporen. Heel bijzonder hoe je de dieren niet ziet, maar hoe ze toch aanwezig zijn. Of ga eens lekker met de laarzen door de modder lopen”, voegt ze er met een lach aan toe. “Ja”, beaamt Sandra enthousiast, “dat je ook tegen een stootje kan. Daar verwonder ik me wel eens over tegenwoordig bij de jeugd. We komen niet uit een fabriek, we zijn ook deel van de natuur.”

Dat de dames kozen voor het NPL is geen toeval. Jannie bijvoorbeeld, werkt ook al jaren als vrijwilliger in het Activiteitencentrum. “Ik vond dat er nog wel meer dingen op de agenda mogen; dat er nog meer te beleven is.” Zelf zegt ze echt verknocht te zijn aan het gebied. “Ik kom er al zo lang, maar ik heb nog niet altijd alles ontdekt. Elk seizoen, nee, bijna elke week is het ook weer anders.” “En je hebt er alles”, vult Sandra haar aan. “De combinatie met water, bossen, prachtige luchten en weidse uitzichten.”

De afgestudeerde gidsen zijn allemaal al bezig met het organiseren van eigen excursies. “En het leuke is, het is een hele diverse groep. De ene weet veel van planten, de ander is een echte vogelaar en dan heb je ook weer iemand die juist veel over de geschiedenis weet te vertellen.” Zelf houdt Sandra zich met een bijzonder project bezig. “Voor slechtzienden, slechthorenden en mensen die slecht ter been zijn. Het is de bedoeling om met hun met een paardentram door het park te gaan, zodat ze ondersteund door apps met bijvoorbeeld geluiden toch handvaten krijgen om de natuur te ervaren.” Daarnaast hoopt ze zoveel mogelijk met kinderen te gaan doen. Iets waar ook Jannie druk mee is. Zij organiseert al op 26 mei tijdens de Open Dag haar eerste excursie: ‘beleef de natuur met je zintuigen voor kinderen’. “Bijvoorbeeld met een stethoscoop luisteren naar sapstromen in de bomen.”

Kijk voor de complete agenda met alle excursies op www.np-lauwersmeer.nl. Op deze website is ook meer informatie te vinden voor iedereen die zich ook wil inzetten voor het Nationaal Park Lauwersmeer.