Grijpskerk gedegradeerd; De Lauwers bereikt nacompetitie

0
2175

STREEK – Grijpskerk is definitief gedegradeerd na de 3-1 verliespartij tegen CVVO. Aduard 2000 heeft zich definitief gehandhaafd in de tweede klasse. De 3-1 winst op kampioen Omlandia was knap. FC LEO moet nog alle zeilen bijzetten om afdaling naar de vierde klasse te voorkomen. De Marne-club verloor met 3-1 bij Middelstum. OKVC staat na de 0-1 nederlaag tegen Godlinze (zie verslag elders in deze krant) helemaal onderaan. In de vijfde klasse C bereikte De Lauwers de nacompetitie, na de monsterachtige 8-1 overwinning op Boornbergum.

GRIJPSKERK mag weer opnieuw beginnen. De voormalige eerste klasser speelt volgend seizoen in de derde klasse. Grijpskerk, dat weer een groot aantal spelers miste, waaronder ook de zieke doelman Stephan Douma (uitstekend vervangen door Erik ‘t Hoen), schoot zaterdag in Lemmer simpelweg tekort tegen CVVO. Het was vooral tegenhouden voor de rood-witten, die na rust helemaal onder druk werden gezet. Na de 3-1 kreeg Bert Reitsema nog de kans op de aansluitingstreffer, maar schoof in vrije positie naast. "Het heeft niet altijd meegezeten. We waren vaak beter dan de tegenstander, al gold dit vandaag niet. De groep blijft er nuchter onder. Al had trainer Henk Buikema bij zijn contractverlenging wel gerekend op handhaving", aldus leider Klaas Banga. ADUARD 2000 kreeg Omlandia op visite dat al kampioen was. De Ten Boersters speelden niet volle bak, maar gaf het ook niet weg. Het was niettemin een knap staaltje van Aduard dat spelers miste waaronder topscorer Jeffrey Eggens. Aduard liet zich van zijn beste kant zien en boog een 0-1 achterstand na rust om in een 3-1. Eltjo Velting, Paul Koen en Barteld Faber waren de Auwerter goalgetters. Door dit klinkende resultaat is Aduard uit de zorgen. FC LEO moest afreizen naar Middelstum. LEO kreeg een tikje van de naaste belager onderin: 4-1. Het verlies kwam nog harder aan bij trainer Jan Jaap Zijlstra die woonachtig is in Middelstum. Tot overmaat van ramp was het ook nog een dubieuze nederlaag vanwege de bepalende rol van de scheidsrechter die op slag van rust bij een 1-1 stand een penalty toekende aan Middelstum en waarbij Jeroen Batema uit het veld stuurde,waarna de rapen gaar waren. Vervolgens floot de arbiter volgens Zijlstra alles in het voordeel van Middelstum. "De penalty was cruciaal. Een speler van Middelstum schoot in de grond, in de nabijheid van een Leenster verdediger. Voor en tegenstanders vonden de rode kaart onterecht", klaagde Zijlstra, die in beroep gaat. Met nog twee duels te aan zit LEO nog midden in de gevarenzone. FC GROOTEGAST stuurde Corenos met een 3-0 nederlaag terug naar Roodeschool. De eindstand was bij rust al bereikt. Na een vlammend schot van Arjan Veenstra reageerde Johan Beute attent: 1-0. Veenstra zorgde zelf voor 2-0. En na een van richting veranderd schot van Ite Hoolsema was Bennie Kits er als de kippen bij: 3-0. De winst leverde geen verandering op in de stand, waarin naaste kwelgeest Godlinze ook geen punten liet liggen in de periodestrijd. Promovendus ZUIDHORN aast op een nieuwe titel naast het puntenrecord. Na de 2-1 zege op Ezinge is het gezelschap van Martin Lobers nog maar vijf treffers verwijderd van de magische honderd. VVSV’09 deed haar sportieve plicht en versloeg SIOS met klein verschil: 2-1. In de laatste wedstrijd – 18 mei- treffen beide clubs elkaar nog een keer. Dan in Sauwerd. De kobaltblauwen staan voorlopig tiende. DE LAUWERS heeft na vijf jaar weer de periodetitel veroverd. Een overwinning was genoeg. De ploeg van Nico Roorda maakte er een doelpuntenfestijn van in Boornbergum: 1-8. Al na een kwartier was het 0-3. Onder de doelpuntenmakers ook keeper Marcel Kempenaar die de 0-7 uit een penalty scoorde. Na afloop was het – op de twee minuten van Dodenherdenking na- groot feest in ‘t Meertenust. NIEKERK verloor op eigen veld van ODV: 0-3. Namens de ploeg uit Wijnjewoude scoorde Frank Tuinstra twee keer. De equipe van Sjoerd Visser blijft negende. In de zondagcompetitie heeft NIEKERK de handdoek nog niet gegooid. De rood-witten versloegen Haren, terwijl naaste degradatiekandidaat ZFC Zuidlaren verloor. Het was overigens een onterechte overwinning. Het was een gelijkwaardige wedstrijd, waarin Remco Vogelzang het verschil maakte: hij scoorde beide Niekerker goals. Niekerk hangt aan een zijden draadje, maar is officieel nog niet gedegradeerd. ZUIDHORN speelde een spannende, maar ook bizarre thuiswedstrijd tegen Tolbert. De scheidsrechter gaf in het duel twee strafschoppen aan Zuidhorn. Beiden werden verzilverd door Freddie Draaisma. De laatste, in de slotfase, bleek de winnende: 3-2. . KLOOSTERBUREN ging de boot in bij FVV. Kort voor rust kwam de thuisclub op 1-0, een kwartier voor tijd scoorde FVV nog twee keer. De Westerklooster-formatie stelde er helemaal niks tegenover. "Het was drie keer niks", verwoordde leider Hans Bolt de kansloze nederlaag. Kloosterburen is nog niet helemaal veilig. De zwart-witten hebben nog een punt nodig. GVB verloor van Zevenhuizen, net als tegen Nieuw-Roden opnieuw in de laatste minuten. De Grootegaster Voetbal Boys waren in de eerste helft veel beter dan de thuisclub en sneed zich lelijk in de vingers door niet meteen ruim afstand te nemen. GVB kwam niettemin twee keer voor. In de rare wedstrijd gaf de scheidsrechter liefst vier dubieuze strafschoppen, waaronder de beslissende. Een GVB-speler hield een inzet met de hand tegen. "Die handsbal was terecht rijp voor een penalty. Maar de scheidsrechter floot in deze situatie niet voor het aanvallen van de keeper", wees Sjoerd Visser. EENRUM had een lastige uitwedstrijd naar Blauw-Geel ’15. Rood-zwart nam de punten mee naar het hoge noorden: 1-3. Eenrum bezet nu de vierde plaats in een superspannende competitie. .