Grootegast krijgt energiemarkt

0
167

GROOTEGAST – Inwoners van de gemeente Grootegast moeten bewuster naar hun energieverbruik kijken. Om dat te bevorderen wordt door Dorpsbelangen, de gemeente en enkele zelfstandige adviseurs in de feestweek een energiemarkt gehouden. Doel van de markt is om mensen objectief voor te lichten over hun energieverbruik. Op een laagdrempelige manier komen mensen in aanraking met de nieuwste technieken.

Voorzitter Hielke Westra van Dorpsbelangen is trots op de nieuwe markt. “We zetten in een leegstaand pand van de Nije Gast demonstratiemateriaal neer van van alles wat met duurzaamheid te maken heeft. We hebben bijvoorbeeld ketels staan, maar ook energiezuinige auto’s. Mensen weten namelijk vaak nog niet hoe makkelijk ze kunnen besparen. Een ketel van een jaar of tien klinkt bijvoorbeeld niet oud, maar door de nieuwste technieken kan het nu al aantrekkelijk zijn om hem te vervangen.”

Doordat er geen bedrijven aanwezig zijn op de markt, hoopt Westra het objectief te houden. “We doen het laagdrempelig en willen onafhankelijk advies geven. Dat doen we samen met een aantal adviseurs, die niet gebonden zijn aan een bepaald bedrijf. We hopen de mensen zo enthousiast te maken om te investeren in duurzaamheid.”

Voor wie liever buitenshuis naar duurzaamheid kijkt, kan op het plein nabij de Aldi terecht. Daar zullen diverse auto’s komen te staan die niet enkel op benzine of diesel rijden. “We hebben een bedrijf uit Groningen bereid gevonden om er enkele auto’s neer te zetten. Misschien kunnen de mensen er tijdens de jaarmarkt ook wel even in rijden.”

Ook na de markt is het de bedoeling dat de duurzame apparaten in het centrumplan blijven staan. Westra: “We hebben met de gemeente afgesproken dat we het kunnen laten staan tot het Kinderkwartier erin komt. Verschillende ondernemers zoals Installatiebedrijf Buma en Bouwbedrijf Notenbomer kunnen dan in het weekend of op vrijdagen met hun klanten een kijkje nemen om hen daar voor te laten lichten.”