Harkemase Boys in veilige haven; Rijperkerk verpest kampioensfeest

0
163

REGIO – Harkemase Boys is verzekerd van tenminste nog een seizoen voetbal in de Hoofdklasse. In Harderwijk won de ploeg van trainer Willem Brouwer met 2-1 van VVOG. Rijperkerk stelde het kampioensfeestje van Zeerobben nog even uit en won op eigen veld met 4-3 van de equipe uit Harlingen.

Harkemase Boys won enigszins gelukkig van VVOG, maar daar maalde na afloop helemaal niemand om. Rick Boersma zette de thuisclub voor de rust op 1-0. Pas na de thee scoorden de gasten. Wagenaar zette de 1-1 op het bord en tien minuten voor tijd besliste Johnsen Bacuna het duel in het voordeel van de Boys. Dit tot grote ergernis van VVOG-trainer Dwight Lodeweges, volgend seizoen als hoofdtrainer bij Cambuur actief.

Buitenpost speelde op eigen veld met 1-1 gelijk tegen Oranje Nassau. Buitenpost doet het altijd goed tegen de stadjers, en dat was nu niet anders. Bij rust leidde de ploeg van trainer Zwart met 1-0 door een doelpunt van Pilat. Na de thee kwamen de oranjehemden wat beter voor de dag en werd het door Jacobs 1-1.

Trynwalden heeft alleen nog een theoretische kans op handhaving na de 3-1 nederlaag bij Olde Veste. Pas als alles meezit zou de ploeg zich nog kunnen handhaven. Na een 2-0 achterstand deed Andries Dijkstra wat terug: 2-1. Na de 3-1 was het verzet van de gasten- die in de beginfase wel kansen kregen- definitief gebroken.

BCV won op eigen veld met 3-0 van ONT en zag bovendien leider Leeuwarder Zwaluwen verrassend met 3-2 verliezen van VVI. De zege voor de ploeg uit Bergum was dikverdiend. De treffers kwamen op naam van Cor de Jong (1-0, kopbal), een speler van de gasten en Robert Stelpstra (3-0).

Ropta Boys boekte in de strijd om een nacompetitieplaats voor promotie een belangrijke zege bij Anjum: 2-3. Bij rust hadden beide partijen elk één keer gescoord. Geert Linthof benutte een strafschop en zette de gasten op 1-0. Holwerda maakte namens de thuisclub gelijk. Via een omhaaltje van Willem Wyma en Simon Dijkstra stond het na de rust lang 1-3. Klaas Veenstra deed namens Anjum wel wat terug, verder liet Ropta Boys het echter niet komen.

ASC’75 won met 2-0 bij Kootstertille, dat daardoor diep in de degradatiezorgen zit. Kootstertille had de wedstrijd overigens niet hoeven verliezen. Met name in de eerste helft kreeg de ploeg kans op kans. Na de thee waren de rollen wat omgedraaid en werd het door twee goals van wie anders dan Han Zwart 0-2. Een bijzonder geflatteerde uitslag.

Hardegarijp en Stiens sloten af op 1-1. Beide treffers vielen na de thee. De thuisclub kwam twaalf minuten voor tijd tegen de verhouding in op 1-0. Ralf Wietses verlengde een verre ingooi toen doeltreffend. Vier minuten later was de stand echter alweer in evenwicht. Nu scoorde Gerlof Veltman. Hardegarijp mocht gezien het spelbeeld tevreden zijn met de puntendeling.

WTOC hield Zwaagwesteinde op eigen veld op 0-0. WTOC had gezien de kansenverhouding zelfs kunnen en eigenlijk moeten winnen. Zo raakte captain Berend Jan Prins de paal en kreeg ook Nicolai een amper te missen kans. De thuisclub had bovendien pech toen de scheidsrechter niets zag in een overduidelijke overtreding op Prins. WTOC werd daardoor een strafschop onthouden.

In Damwoude pakte ’t Fean’58 een punt bij Broekster Boys. Het werd 2-2. De gasten waren in de eerste helft heer en meester. Willem van Kammen raakte de lat, Mchimbwa de paal. Laatstgenoemde scoorde na een hoekschop wel de bevrijdende 0-1. Na de thee waren de rollen omgedraaid en stond de thuisclub door Westera en Van der Meulen snel op een 2-1 voorsprong. Ale Lanting bezorgde de bezoekers uiteindelijk een punt, door vanaf de strafschopstip de 2-2 te maken.

Rijperkerk won op eigen veld voor veel publiek met 4-3 van Zeerobben, dat aan een punt genoeg had om kampioen te worden. Vooral de slotfase van het duel was prachtig. De gasten kwamen via Dylan Drent voor rust op 0-1. In de tweede helft maakte Joris Bakker gelijk. Weer echter namens de gasten een voorsprong, die vervolgens door een eigen doelpunt teniet werd gedaan: 2-2. Jouke van der Meulen zette een ontketend Rijperkerk vervolgens op 3-2. Dit leek de eindstand te worden, tot de 91e minuut. Toen maakten de gasten gelijk en was de titel een feit. In de allerlaatste seconde van de wedstrijd trok de thuisclub echter alsnog een het langste eind toen Johan Nijp de bevrijdende 4-3 binnenschoot. De wedstrijd was daarna meteen afgelopen.

Kollum nam een rustdag en verloor op eigen veld met 3-1 van Heerenveense Boys. Het duel was er één uit de tweede periode, en dus stond er voor de thuisclub niets op het spel. Joop Pynacker was verantwoordelijk voor de enige goals namens de thuisclub. De resterende twee duels zal Kollum uit een ander vaatje tappen. Met twee zeges kan namelijk nacompetitievoetbal voor promotie afgedongen worden.

Ternaard verloor met liefst 10-1 van Ouwe Syl. Een regelrechte wanvertoning. Bij een 10-0 achterstand wisten de gasten pas de eer te redden middels Gosse Reinder Kingma. Het verzachtte het leed echter amper.

VVT en Friese Boys sloten af met een 3-3 gelijkspel. Bij VVT had B-junior Jan Visser een goede rol. Hij maakte namelijk twee goals. De overigens goal van VVT kwam op naam van Siebe Geert de Vries. Namens de gasten scoorden Eelke Venema (de 2-1), Harmen Hietkamp (de 2-2) en Sander Hoekstra (de 2-3). De laatste goal van Visser was overigens discutabel. Het talent zou namelijk duidelijk buitenspel hebben gestaan.