“Ik hoop dat mensen helemaal zichzelf zijn en stralen”

0
127
werelberoemd

Gert Jaap Wiechers, van productiebedrijf GJ Film, en Joost Tanasale, voorlichter en medewerkers Klantcontacten gemeente Grootegast, zijn al helemaal enthousiast over de film. “Het idee is een commercial op te nemen om de gemeente te promoten”, vertelt Gert Jaap. “Het wordt een soort van ‘long spot’, wat met ongeveer twee à drie minuten een stuk langer duurt dan de gebruikelijke tv-commercials van ongeveer dertig seconden. We willen vooral sfeerbeelden uit de gemeente neerzetten en daarin zullen ook figuranten voorbijkomen. Omdat het om sfeerbeelden gaat, zullen deze geen tekst krijgen.” Wél zijn ze van groot belang. Een prachtig shot van Strandheem bijvoorbeeld zegt veel, maar een gezellig clubje jongeren dat zich goed vermaakt zegt nog zoveel meer. “In totaal zullen er een stuk of vijf ‘beautyshots’ worden genomen, waarbij het er ook echt op aan komt hoe de cameravoering is. We zullen ongeveer een dagdeel per shot uittrekken.”

De film wordt uiteindelijk gebruikt als promotiemiddel voor de gemeente. “Het is één van de middelen die je kan inzetten”, vertelt Joost, “en een film hebben we nog niet. Met beeld kan je veel mooier de sfeer van de gemeente overbrengen. We willen vooral ook de nadruk leggen op Grootegast als ‘recreatie-gemeente’. Kernwaarden waar we vanuit gaan zijn vrijheid en groen; twee waarden die volgens mij echt heel typerend zijn voor deze gemeente.” Omdat het een tijd van bezuinigingen is, wordt er heel low-budget gewerkt. “Maar juist in deze moeilijke tijd willen we wel iets positiefs neerzetten. Wat is er dan mooier dan samen een prachtige film van de gemeente te creëren?”

En dus worden alle inwoners van de gemeente opgeroepen auditie te komen doen. “Het is geen optreden”, zegt Gert Jaap met klem over de auditie. “We kijken naar het beeld en hoe iemand op camera overkomt.” Er liggen twee vragen voor de deelnemers: wie ben je en wat vindt je van de gemeente Grootegast. Want wie beter dan de mensen die er wonen, of het nou van generatie op generatie is of als import, of het nou om jaren gaat of maanden, kan vertellen wat dé sterke punten van deze gemeente zijn? Deze auditie is dus zeker niet alleen voor acteurs en actrices in spe. “Het gaat om authenticiteit; niet om goed of slecht of fout”, beaamt Gert Jaap. “Ik hoop dat mensen helemaal zichzelf zijn en stralen. En als de auditie dan allemaal cadeautjes oplevert, flirten wij zeker met de gedachte om dit te verwerken. Dit is dé kans voor inwoners te vertellen wat zij het mooiste aan hun gemeente vinden.” “Wereldberoemd in Grootegast”, lacht Joost, “iedereen kan het zijn.”

De mannen hebben wel zo hun favoriete plekjes. “De molen bij Sebaldeburen”, vindt Gert Jaap, “ik zie het al helemaal voor me hoe een gezinnetje daar over het weggetje fietst.” “Ik moest ook direct aan die plek denken”, lacht Joost. Ook het centrum van Grootegast zelf, vinden beiden een uitspringer. “Ik hoor vaak”, zegt Joost, “van mensen die hier voor het eerst komen: ‘hé wat een leuk centrum’. En dat is ook het effect wat we met de film willen bereiken. Dat mensen zien van: ‘hè, wat een leuke plek om heen te gaan.”

Ook de Streekkrant ondersteunt het project van harte en zal de komende weken aandacht besteden aan de film. Ook wij zijn maar wat benieuwd naar de sterke punten van de gemeente en de mening van haar inwoners. En we zijn niet de enigen die het project een warm hart toedragen.

Er is natuurlijk maar één plek waar een auditie als deze zou moeten plaatsvinden. De gemeente beschikt sinds een jaar over een prachtig en professioneel theater, dus waar beter kunnen deelnemers schitteren dan in het BaronTheater te Opende. Greet Nieuwland, voorzitter van de Stichting BaronTheater hoefde er ook niet lang over na te denken. “Ja, we hebben plek en ja, we werken er graag aan mee”, liet ze al snel weten. “Ik denk dat het een leuke manier is om de gemeente goed op de kaart te zetten en de inwoners hierbij te betrekken. Ik denk dat het ook heel veel waardevolle informatie op kan leveren.” Zelf kan ze ook wel wat sterke punten van de gemeente benoemen. “Hoewel ik in Sebaldeburen woon, blijf ik natuurlijk wel een sterke band houden met Opende. Initiatieven zoals het Blote Voetenpad vind ik dan wel prachtige ontwikkelingen. Of kijk eens naar camping De Watermolen in het dorp, deze is eigenlijk altijd bezig het gebied te promoten.” Het BaronTheater zelf is ook in korte tijd uitgegroeid tot een waar visitekaartje van de gemeente. “Het is natuurlijk voor ons als Crescendo een enorm gewin dat we veel gebruik van het theater kunnen maken, maar het theater biedt daarnaast zeker een brede regionale functie. Iedereen zet er ook zijn schouders onder. En het is een uniek gebouw”, sluit ze trots af.

En in dit unieke gebouw zal op zaterdag 25 mei ‘licht uit, spot aan’ klinken. Alle deelnemers wacht nog een leuke verrassing; fotograaf Koos Wierenga van Foto Zuiderveld in Grootegast zal iedereen gratis op de gevoelige plaat vereeuwigen. Hierover volgende week meer!

grootegast filmmakers

DSK_STRK-p39.pdf - Adobe Acrobat Pro