Jan Dijkstra

0
176
DSK_STRK-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Voorzitter Stichting Hinszorgel Leens

“Ik maak al sinds 1981 deel uit van het bestuur van de Stichting Hinszorgel Leens. In 1992 ben ik voorzitter geworden, dus ja, ik ben al heel lang voorzitter. Maar ik doe het met plezier en het is in het verlengde van mijn hobby. Zelf ben ik ook kerkorganist en ik heb veel interesse voor orgelmuziek en orgelbouw. De pijporgel is een heel ambachtelijk instrument, waarbij niet alleen een stuk meubelmaken, maar ook een stuk mechaniek en onder andere toonvorming komt kijken. Om alles goed tezamen te laten komen, dat vind ik een echte kunst. Het Hinszorgel in Leens is een bijzonder orgel, omdat het zowel bij organisten als het toehorend publiek enorm aansprak en nog altijd aanspreekt. Het is in 1733 gebouwd en eigenlijk tot ver buiten de grenzen van Nederland wereldberoemd geworden na de restauratie in 1968, omdat het toenmalige bestuur na de ingebruikname vond dat het orgel breed moest worden getoond. Zij hebben toen een concertserie opgericht die tot op heden jaarlijks in de zomer wordt georganiseerd. Iedere zaterdagavond in het zomerseizoen vindt er een concert plaats in de kerk. Ook dit jaar is er weer een programma samengesteld vanaf 25 mei tot en met 14 september, welke te vinden is op www.hinszorgelleens.nl. Een specifieke aanrader heb ik niet. Alle concerten hebben een goed niveau. De twee concerten die er misschien wat bovenuit steken zijn die op 25 mei en 14 september, omdat deze geheel in het teken staan van de componist Krebs. Men noemt hem ook wel de lievelingsleerling van Bach en hij werd dit jaar precies 300 jaar geleden geboren. Voordat de concertserie begint, vindt eerst nog de Orgeldag Noord-Nederland plaats en wel op zaterdag 11 mei. Dit begon als een open dag in Leens, maar is gaandeweg uitgedijd naar een lijst van zo’n 125 deelnemers, hoofdzakelijk in de provincie Groningen. Vanaf het begin af aan is het belangrijkste doel geweest openheid en toegankelijkheid van de orgels te bevorderen door iedereen de mogelijkheid te geven op het orgel te spelen. Heel veel jaren waren orgels ‘heilige huizen’, maar ze zijn vaak van gemeenschapsgeld gerestaureerd, dus zou er door iedereen van genoten moeten kunnen worden. Men kan op deze dag gewoon binnenlopen. Helaas is de inschrijving al geweest, maar bij de kleinere orgels is vast nog wel een gaatje voor iemand die wil spelen.”