Jongeren Eenrum gaan klussen voor ouderen

0
156
eenrum tuk tuk klussendienst 2

EENRUM – Een speciale klussendienst moet ouderen en hulpbehoevenden in Eenrum de komende jaren gaan helpen. Dorpsconciërge Bert Bos is daar namelijk bezig met het opzetten van een dienst om mensen met kleine klusjes te helpen. Hulp daarbij krijgt hij van de jongeren uit het dorp. Zij helpen Bos bij bijvoorbeeld het sneeuwvrij houden van paden en het snoeien van bosjes.

Bos kwam op het idee van de klussendienst, omdat zijn huidige baan als dorpsconciërge op 1 juli stopt. “Dit is een plan met een visie. Het is de bedoeling dat een paar jongeren gevraagd worden om te helpen met een klus. Ze komen dan vaker bij oudere mensen. Ze kunnen zelf wat doen, maar krijgen ook begeleiding van ouderen.” De klussen worden heel divers. “Het kan het ophangen van een schilderij zijn, maar ook het installeren van een video. Alles waar mensen mee zitten, maar geen hulp voor kunnen krijgen van hun buren.”

Om het plan uit te voeren is er geld nodig. Dit gaat via de website voorjebuurt.nl. In totaal staat op de site te lezen dat er € 735,- nodig is, maar volgens Bos moet dit uiteindelijk € 1000,- worden. De respons is al groot. “De plaatselijke cafetaria krijgt een banner op de tuktuk. Voor 100 euro kan hij er drie maanden opblijven. Ook andere ondernemers willen graag adverteren. Al pas ik wel op dat de tuktuk straks niet onder de stickers zit.”

Onder de jeugd is het enthousiasme groot voor het plan. “Ik kan putten uit ongeveer twintig jongeren van 18 en 19 jaar. Ze hebben allemaal verschillende opleidingen, vaak technisch. Ze hebben al drie keer geholpen. Bij de speeltuin, dorpsmoestuin en met het ophalen van rommel voor de rommelmarkt. Het loopt al, maar heel informeel. Ik vraag ze, maar dwing ze niet. Als ze niet komen is het niet erg. Dat dwingen begin ik niet aan. Het gaat allemaal op een hele ontspannen transparante manier.”

Vanaf 1 juli moet de nieuwe dienst officieel beginnen. “Ik kijk niet alleen naar Eenrum, maar ook naar andere dorpen zoals Kloosterburen, Wehe den Hoorn en Ulrum. We proberen alles zo snel mogelijk bij de mensen op te lossen. We hopen dat andere dorpen het een beetje overnemen. Je kunt dan de sociale samenhang versterken. Veel mensen weten nog niet hoe dat moet, maar ik begin gewoon. Ik heb ook korte lijntjes met de gemeente. Er staat nergens iets op papier en zo wil ik het ook houden.”