Koos Smid

0
2020
DSF_FRIE-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Samenloop voor hoop

‘Toen ik begon met de organisatie van de ‘Samenloop voor hoop’ had ik een droom: Vijftig teams die mee zouden doen met de 24-uursmarathon. Mijn droom is inmiddels gerealiseerd, er hebben zich al meer dan vijftig teams ingeschreven. Ik was al blij met veertig, kan je nagaan. Mijn broer heeft op 18 juli 2011 de strijd tegen kanker verloren. Rond die tijd organiseerde ik met vrienden en familie een voetbaltoernooi om geld op te halen voor een deelneemster aan de Alpe D’HuZes. De regiocoördinator van KWF Noord Nederland vroeg me daarna of ik de organisatie van de ‘Samenloop voor hoop’ op me wilde gaan nemen. Die uitdaging ben ik, samen met een heleboel anderen, aangegaan. Op 21 en 22 juni vindt de wandelmarathon plaats op sportpark De Ketting in Surhuisterveen. Teams van tien tot vijftien personen gaan gedurende 24 uur wandelen. Op het sportpark lopen de teams rondes van 300 meter in een infinityteken. Ondertussen zijn er voor toeschouwers en de leden van de teams die pauze houden van alles te doen. Er zijn onder andere optredens van Lytse Hille, Piter Wilkens, Wim Brons, Anneke Douma, een kinderkoor, de band Traxion, Maarten Peters, Die Twa en Pieter en Michiel. Daarnaast is er een nachtbingo, demonstraties van zumba en breakdance en kunnen de mensen op het sportpark terecht voor een hapje en een drankje. Ons doel is om meer dan €50.000,- op te halen voor het KWF. Ik ben er van overtuigd dat als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, de ziekte kanker over tien jaar chronisch kan zijn. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun dit initiatief nu al krijgt. Dankzij bedrijven als Vlaskamp hebben wij een hoop topartiesten kunnen krijgen. G. van der Velde neemt voor ons de beveiliging uit handen en Van Kammen Tenten en Postma Verhuur zorgen voor de podia. Daarnaast zijn er zoveel kleinere initiatieven van de teams. Er is op die manier al veel geld ingezameld. Tijdens de ‘Samenloop voor hoop’ zijn er een aantal emotionele gebeurtenissen. Na het startschot, dat gelost wordt door Foppe de Haan, gaat er een groep van zo’n vijfentwintig eregasten eenmaal de baan lopen. De eregasten bestaan uit mensen die ex-kankerpatiënt zijn of nog strijden tegen de ziekte. Om 23.00 uur vindt de kaarsenceremonie plaats. Dan is het mogelijk om met een kaarsje een persoon die de strijd verloren heeft te gedenken, of om een kaarsje te laten branden voor mensen die nog strijden. Gea, de ambassadeur van de eregasten, gaat dan ook wat doen. Het wordt een uniek programma. Het is nog tot 1 juni mogelijk voor teams om zich in te schrijven. Dit kan via de website www.surhuisterveen.samenloopvoorhoop.nl’