Niezijlsters leven hun muzikale sprookje

0
220
DSK_STRK-p45.pdf - Adobe Acrobat Pro

Sonja de Vries bevlogen leider van het Roden Girl Choristers

NIEZIJL – Sinds drie jaar wordt de Gereformeerde Kerk in Niezijl bewoond door Sonja de Vries en haar man Sietze. Een gebouw dat hun op het lijf geschreven is, want een kijkje om de hoek van de deur laat een sfeervolle ruimte zien met nogal wat muziekinstrumenten: twee pijporgels, een pedaalharmonium, een klavecimbel en een clavichord. Sonja en Sietze zijn beiden musicus in hart en nieren. Sietze is van huis uit Groninger, maar de roots van Sonja liggen in Zuid-Afrika. Na haar conservatoriumopleiding aan de Universiteit van Stellenbosch, werd het tijd om de vleugels wat verder uit te slaan en de cultuur aan de andere kant van de wereld te ontdekken. In Haarlem, tijdens de Internationale Zomer-Orgelacademie in 2002, ontmoette ze Sietze en was het in veel opzichten meteen een feest van herkenning. Sonja vertelt: “Sietze nam deel aan het internationaal orgel-improvisatieconcours en won! Dat was natuurlijk wel dé manier om indruk op mij te maken!”

Sinds haar emigratie heeft Sonja haar weg gevonden naar de Koorschool Noord Nederland in Roden, waarvan Sietze de organist is. Sinds september 2008 is ze artistiek leider van de Roden Girl Choristers. Een meisjeskoor van muzikaal formaat, dat op semi-profesioneel niveau jaarlijks ongeveer twintig concerten door heel Nederland verzorgt. “Dit is het resultaat van een groot enthousiasme en een grote bevlogenheid om met deze kinderen aan het werk te zijn. Erg belangrijk is de onderlinge band die we hebben. Hoewel er een groot leeftijdsverschil is (de jongste is 7 en de oudste net 16 jaar), is de samenwerking ongelofelijk goed. Het groepsgevoel – wij met elkaar – is heel sterk: je moet dan ook om de twee of drie weken weer samen een concert geven. En om tijdens zo’n concert optimaal te presteren, moeten alle neuzen, letterlijk!, dezelfde kant op staan. Niet alleen het sociale aspect is belangrijk, maar uiteraard ook de kwaliteit. We repeteren als koor meerdere keren per week en de meeste meisjes krijgen ook nog individuele zanglessen. Het is leuk om te merken dat zo’n kind helemaal niet bezig is met zaken als ‘moeilijk’ of ‘makkelijk’, tenzij het haar verteld wordt. Als de stappen er naar toe maar logisch zijn en met zelfvertrouwen worden gebracht, kunnen kinderen eigenlijk alles. Je merkt ook: hoe groter het zelfvertrouwen, hoe groter de inzet en hoe hoger de kwaliteit.”

De slogan van het koor is dan ook: ‘where friends commit to quality’. Om deze vriendschappen en kwaliteit nog wat meer te verdiepen hebben de meiden van het koor tijdens de voorjaarsvakantie in de voormalige kerkzaal bij Sonja en Sietze gelogeerd. “Nou, dat merk je wel,” grijnst Sonja. “Als er 24 meiden met hun bagage voor je deur staan, is het ineens een vrolijke bedoening in Niezijl! Ik was even bang dat ze, gezien de hoeveelheid bagage, een week zouden blijven…”

Zeer onlangs heeft het koor televisie-opnames voor de EO gemaakt in de Martinikerk van Groningen. Afgelopen zondag is dit voor de eerste keer uitgezonden. “Het was erg fijn om juist in de Martinikerk op te mogen nemen. We zingen namelijk ongeveer zes keer per jaar in deze kerk, tijdens ’s zondagse vespers of concerten. Het voelt heel eigen. De kerk heeft een geweldig orgel en een fantastische akoestiek.”

Een belangrijk hoogtepunt in de geschiedenis van het koor was de studie- en concertreis naar Cambridge en Oxford (UK) in de zomer van 2012. “Het was belangrijk en bijzonder om deze reis te maken, want de Roden Girl Choristers zingen voornamelijk muziek uit de Anglicaanse traditie. Nu konden de choristers ontdekken hoe het er bij de bron van deze muziek aan toe gaat.”

Sietze heeft als organist een drukke internationale concertpraktijk. Het is een groot pluspunt dat hij ook vaste begeleider van het koor is. Daardoor kunnen Sonja en hij al dit moois samen delen en ontstaat er een prachtig muzikaal sprookje.