Oorlogstranen drogen nooit

0
186
BRANTGUM - Oarlochstriennen

BRANTGUM – Dorpshuis de Terpring in Brantgum is hard op weg op zichzelf en het dorp op de kaart te zetten als culturele hotspot in Noord-Oost Friesland. Onlangs stond het toneelspel ‘De Emigrant’ op de planken in het dorpshuis, vorige week werd ‘Oarlochstriennen’ opgevoerd. Dát het spel in Brantgum op de planken zou komen was al uniek, gezien het feit dat het stuk eigenlijk alleen in het Kazemattenmuseum, het Fries Museum en Tresoar opgevoerd zou worden. Des te unieker was dat alle kaarten voor het stuk op vrijdagavond in Brantgum binnen no-time uitverkocht waren en er last-minute besloten werd om op de donderdag ervoor ook een voorstelling in te plannen. Met maar één dag voorbereiding was dit stuk op een aantal stoelen na ook uitverkocht.

‘Oarlochstriennen’ is het verhaal van drie vrouwen, afkomstig uit Amsterdam, die tijdens de oorlog alle drie op hun eigen manier in Leeuwarden terecht komen. In Leeuwarden verwikkelen hun levens zich in die van elkaar. Het stuk gaat over Esmée van Eeghen, Joop van den Helm –Logtenberg en Antonette Jaakke. Het is een waar gebeurd verhaal. Esmée van Eeghen, gespeeld door Tet Rozendal, is van goede komaf en komt via haar relatie terecht in het Friese verzet. Ondanks dat de relatie stukloopt blijft zij zich inzetten voor het verzet. Het vervoeren van wapens, het regelen van onderdak voor Joodse onderduikers en opvragen van informatie bij de Duitsers, Esmée draait er haar hand niet voor om. Joop van den Helm – Logtenberg, gespeeld door Marijke Geertsma, komt samen met haar man Krijn in Friesland terecht omdat hij werkt bij de Belastingdienst. Hij wordt een grote naam binnen het Friese verzet. Joop zorgt voor de verspreiding van voedselbonnen en neemt twee Joodse meisjes in huis. Antonette Jaakke raakt in de oorlog zwanger van een getrouwde man. Wanneer zij hoogzwanger wordt opgepakt vanwege het verspreiden van pamfletten komt zij terecht in het ‘Oranjehotel’. Na haar detentie zoekt zij haar heil bij verschillende mannen, totdat zij in contact komt met een Duitse officier. Hij biedt haar in Leeuwarden onderdak aan. Antonette Jaakke wordt gespeeld door Astrid Reitsema.

De drie dames spelen het gehele stuk vanaf hun stoel. Eigenlijk vertellen zij ieder over het verloop van hun leven, in chronologische volgorde, alsof de ander er niet bij zit. Toch hebben zij zo nu en dan interactie met elkaar. Wanneer Joop vertelt over dat ze zich zorgen maakt over dat Esmée zoveel bij haar man Krijn is, kijken de twee dames elkaar veelbetekenend aan. De drie dames spreken in het stuk niet met elkaar, maar puur en alleen over elkaar. Het verhalende karakter van het stuk maakt het enorm dynamisch.

Voorafgaand aan het stuk werd een documentaire getoond over hoe Leeuwarden er in de oorlogsjaren uitzag en wat voor rol het verzet speelde in die tijd.

Oarlochstriennen wordt in mei nog verschillende keren gespeeld in Tresoar in Leeuwarden. Er zijn alleen nog kaarten verkrijgbaar voor de voorstellingen op 28 en 30 mei. De voorstellingen die in oktober in het Fries Museum te zien zijn zijn reeds allemaal uitverkocht. Het is nog niet bekend of er nog extra uitvoeringen zullen komen.