Tegen tradities ingaan en Italiaans temperament

0
198
Burgum - Iepenloftspul Kleintje cultuur

BURGUM – Het Iepenloftspul in Burgum is onder de liefhebbers niet een onbekende. Al sinds de jaren ’60 wordt er ieder jaar een stuk op de planken gebracht. Het stuk dat dit jaar gespeeld wordt, Passy of Pasta, wordt geregisseerd door Wouter Daane. ‘We zijn maar wát blij met hem. Het is een goede regisseur, hij zet zich voor 200% in en haalt het beste in ons naar boven.’ Atty van der Plaats is één van de hoofdrolspelers. Zij neemt in het stuk de rol van ‘beppe’ op zich. ‘In een familie dat bol staat van de tradities, ben ik eigenlijk best een moderne oma. Ik wil het liefst dat iedereen gelukkig is. De kansen die ik in mijn leven niet gekregen heb, moeten mijn kleinkinderen wel krijgen. Ik denk dat ik stiekem moderner ben dan mijn eigen kinderen. Ik heb een duidelijke eigen mening, waar mijn familie nog wel eens bang voor is dat ik deze ga uiten.’ Walter Smedes neemt de rol van de jonge Tomasso op zich. De jongen leeft in Rome, ver van zijn familie en de pastafabriek. Hij studeert, en woont samen met zijn vriend Marco. Dat laatste is zijn familie niet van op de hoogte. ‘Op een gegeven moment verwacht mijn vader van mij en mijn broer dat wij samen de pastafabriek, een familiebedrijf, over gaan nemen. Ik moet er niet aan denken.’ Tomasso besluit, zodat hij niet de fabriek over hoeft te nemen, om uit de kast te komen. Een beslissing waarbij hij zijn hele familie kwijt kan raken. Maar nog voordat Tomasso uit de kast kan komen gooit iemand anders roet in het eten.

Voor Walter Smedes en Atty van der Plaats is het spelen in het Iepenloftspul van Burgum een zeer plezierige bezigheid. ‘Het brengen van een toneelstuk in de buitenlucht brengt zoveel extra mogelijkheden met zich mee. Je hebt veel meer ruimte als op een podium in een dorpshuis, er zijn meer spelers die tegelijkertijd op de planken kunnen en het brengt natuurlijk een bepaalde spanning met zich mee. Op het weer hebben wij geen invloed en dat maakt het spannend,’ aldus Walter. ‘Wij spelen met een fantastische groep met veel jonge mensen. Ik vind dat heerlijk,’ zegt Atty. ‘We hebben allemaal veel waardering voor elkaar, er wordt geen onderscheid gemaakt in grote of kleine rollen. Iedereen doet evenveel mee.’

In het stuk worden verschillende thema’s aangestipt. Familiebanden, tradities en de daarmee samenhangende verwachtingen. Juist het tegen die verwachtingen ingaan is het grootste thema van het stuk. Het is niet direct een stuk waarmee de kijker zich zal identificeren, maar het is wel mogelijk.

Walter Smedes en Atty van der Plaats zijn niet alleen enorm enthousiast over het stuk, maar ook voornamelijk over het decor. ‘Het decor is erg dynamisch. Omdat het stuk zich op verschillende plaatsen afspeelt is er gekozen voor een decor dat mee kan veranderen. Dat is op een erg leuke manier gedaan en daar zijn we erg blij mee,’ zegt Atty. ‘En het decor kan je zelfs een beetje symbolisch uitleggen, maar daarvoor moet je het zien voordat je de symboliek ervan begrijpt,’ aldus Walter.

Het stuk ‘Passy of Pasta’ is te zien op 23, 25 en 30 mei, en op 1, 6 en 8 juni in het openluchttheater achter De Pleats in Burgum. Kaarten voor het stuk á €17,- voor volwassen en voor kinderen tot 12 jaar €10,- zijn tussen 10.00 en 12.00 uur telefonisch verkrijgbaar via het nummer 0629400907 of ’s avonds bij de kassa. Kijk voor meer informatie over ‘Passy of Pasta’ en de geschiedenis van het Iepenloftspul van Burgum op www.iepenloftspul.nl.