Volop oranjeactiviteiten op de laatste Koninginnedag

0
230
KOLLUM - Koninginnedag 3

REGIO – De allerlaatste Koninginnedag op 30 april ooit is goed gevierd in de regio Noord Oost Fryslân. Op allerlei verschillende plaatsen in regio waren activiteiten, die al dan niet een linkje hadden met de troonswisseling. In Kollum werd er traditioneel een grote braderie gehouden. Ieder jaar wordt deze druk bezocht, maar dit jaar kwam de aanloop pas laat op gang. Volgens de verkopers van de markt was dit toch wel te wijten aan de troonswisseling, die de mensen thuis wilden volgen. De World Servants-groep van Kollum stond ook op de markt. Bij hen kon men onder andere spijkerbroekhangen, meedoen met een verloting of pepermunt of cadeauartikelen aanschaffen. Het geld dat hiermee opgehaald werd is bedoeld voor bouwprojecten in Malawi en Ethiopië. Later op de middag werd het op de markt toch nog traditioneel druk. Bij het gemeentehuis in Kollum werd om 12.00 uur een feestelijke aubade gehouden waarbij het eigen Kollumerlandse Koningslied ten gehore werd gebracht. Burgemeester Bearn Bilker sprak hierbij zijn bewondering uit voor de afgelopen jaren dat Prinses Beatrix op de troon zat en zijn gelukswens voor het nieuwe koningspaar Willem-Alexander en Máxima. Op de aubade waren veel mensen afgekomen. Hier werd tevens de koningslinde geplant door Michelle Hoekstra, Yonathan ten Pas, Johan Bakker en Siebe van der Veen, met behulp van de burgemeester. In Kollumerzwaag viert men de laatste jaren Koninginnedag op een geheel andere wijze. Daar wordt sinds een aantal jaar de ‘Wrotrun’ gehouden, een sportieve survivaltocht door het dorp van in totaal zeven kilometer. Zesentwintig verschillende hindernissen waren uitgezet door het dorp. In totaal namen zeventig mensen deel aan de zware run, 222 mensen namen deel aan de lichtere variant. Ook wethouder Lieuwe Bijleveld van de gemeente Kollumerland c.a. deed mee met de Wrotrun. In Dokkum werd ’s avonds de traditionele lampionnenoptocht gehouden waarbij de koningslinde werd onthuld op een van de bolwerken. Kinderburgemeester Hylke Breteler en burgemeester Marga Waanders onthulden de boom, waarna DongeraDichter Marja van der Veen een gedicht voordroeg.

KOLLUM - Koninginnedag 1

Kollumerzwaag - wrotrun 3

KOLLUM - Aubade

KOLLUM - Koningslinde

Kollumerzwaag - wrotrun 2

 

Kollumerzwaag - wrotrun 1