Alles of niets voor FC Grootegast

0
132
Grootegast voetbal Fivel-6

Thuisclub faalt op beslissende momenten tegen de Fivel; laatste kans in Appingedam

DOEZUM/GROOTEGAST – Wanneer FC Grootegast de nacompetitie misloopt zal Tim Veenstra nog wel eens met afgrijzen terugkijken. Naar met name die kansen in de tweede helft tegen De Fivel. De aanvaller had moeten toeslaan, maar deed het niet. Mede daardoor bleef het bij 2-2. De zinderende periodestrijd krijgt nu een geweldige ontknoping. Bij winst was een punt genoeg geweest tegen De Pelikanen, dat eveneens gelijkspeelde. Grootegast moet nog een keer alles uit de kast halen. Want alleen een overwinning telt. Het is een loodware opdracht voor de jonkies van Marcel Poll.

Twee momenten, vlak voor rust en vijf minuten voor tijd, waren aan Tim Veenstra niet besteed. Na een terugspeelbal reageerde de 22-jarige diepste spits alert, maar schoot in plaats van langs tegen de uitkomende keeper. En vlak voor tijd werd Tim Veenstra door het centrum aangespeeld, kwam oog in oog met keeper Ruud Kuizenga, maar hield zijn hoofd weer niet koel. Zijn inzet belandde simpel in handen van de overigens voortreffelijke keeper van de ploeg uit Zeerijp. Grootegast kreeg in die tweede helft, waarin het alles uit de kast haalde, meerdere kansen, maar de jonge spitsen waren niet bij machte nog een keer te scoren. Grootegast had het lastig met de nummer twee, dat voor rust op de openingsfase na weinig liet zien. De Fivel hoefde ook niet zo nodig. Met een periode op zak wilde de club uit Zeerijp vooral schadevrij uit de strijd komen. De thuisclub moest, om nog in aanmerking te komen voor de nacompetitie, maar deed dit in het eerste helft voorzichtig en niet altijd nauwkeurig. Zoals Ite Hoolsema, die opvallend veel slechte passes gaf. Het eerste wapenfeit was een uithaal van Tim Veenstra. Het was slim van de thuisclub om te schieten op de door de regen spekgladde grasmat. Na twintig minuten kwam door een misverstand in de achterhoede De Fivel aan een 0-1 voorsprong. FC schoot vervolgens nog enkele keren met scherp uit de tweede lijn, zonder resultaat en kwam Rick van Dellen na een direct gegeven bal van Chris Smedes in kansrijke positie, maar schoot veel te wild. De aanval ging door. Na een overtreding paste scheidsrechter Kuipers eerst de voordeelregel toe en floot vervolgens alsnog. Arjan Veenstra schoot de vrije trap dwars door de muur heen: 1-1. Grootegast dicteerde het spel. Uit een perfecte voorzet van wederom Arjan Veenstra knikte Hoolsema net over. Enig tumult nog nadat verdediger Roelof Brouwer bruut tegen een tuinstoel bij de dug-out werd gesmeten, maar verder was het voor rust vooral een gezapige pot op een trieste regenachtige middag. De tweede helft klaarde niet alleen het weer op, de wedstrijd werd ook een stuk leuker. Het werd een open strijd doordat Grootegast meer risico nam en De Fivel meer aanvallende bedoelingen had en liet zien niet voor niets tweede te staan. Het tempo ging omhoog bij Grootegast dat ouderwets ontketend was. De zijkanten werden benut, maar de echte creativiteit ontbrak. Aan de andere kant leverde een uitval gevaar op. Aanvoerder Geert van der Veen stuurde wat al te makkelijk twee tegenstanders het bos in. De handige kleine Wouter de Vroome drong het strafschopgebied in, maar trapte in de buitenspelval. Even later betekende een volgende counter alsnog de 1-2. En dus moest de groen-witte brigade opnieuw in de achtervolging. Grootegast toonde veerkracht. Hoolsema, in de tweede helft beter uit de verf, bracht met een volley Rick van Dellen in stelling. Van Dellen bewaarde het overzicht en zag in zijn ooghoek de meegekomen Tim Veenstra, die de 2-2 op het bord bracht. De schwung was erin. Met nog een kwartier te gaan ging ook de trouwe aanhang nog een keer achter de ploeg van Marcel Poll staan. De promovendus kreeg ook weer de nodige vrije trappen, maar Arjan Veenstra nam ze beduidend minder dan voor rust. Grootegast gaf alles; gooide zijn hele ziel en zaligheid in de strijd. Dat was mooi om te zien. Maar de bal moet tussen de palen. Hoolsema zag zijn uithaal gekeerd door Kuizenga. Tim Veenstra – overigens constant buitenspel, maar dit werd niet gezien- kon voor de zoveelste keer alleen op het doel af. In plaats van zelf af te ronden, gaf de jonge speler een breedtepass, die bovendien onnauwkeurig was. Weg kans. Omgaan met de kansen. Het is voor een van de jongste elftallen in de klasse allemaal nog iets te veel gevraagd. Marcel Poll hoopt zijn ploeg nog een keer te kunnen opladen tegen De Pelikanen. Beide clubs moeten winnen om in aanmerking te komen voor een vervangende periode. Het belooft een heet middagje te worden op het Burgemeester Wellemanssportpark in Appingedam. Poll geniet er van: "Mooier kan het niet, zo’n laatste wedstrijd". Voor Grootegast wordt het alles of niets.

FC GROOTEGAST – DE FIVEL 2-2 (1-1); Scoreverloop: 20. Wouter de Vroome 0-1, 30. Arjan Veenstra 1-1, 65. Cees van der Lei 1-2, 70. Tim Veenstra 2-2; Arbiter: Kuipers (Assen); Gele kaart: Rick Buma (Grootegast), Ruud Kuizenga, Stefan Groenwold (De Fivel); Toeschouwers: 130

OPSTELLING GROOTEGAST: Theo van der Meer, Roelof Brouwer, Jan Haan, Stefan Krijthe, Herman Veens, Ite Hoolsema, Rick van Dellen, Chris Smedes (85. Bennie Kits), Tim Veenstra, Arjan Veenstra, Johan Beute (60. Rick Buma)

STER VAN HET VELD: RICK VAN DELLEN (GROOTEGAST) – Grootegast heeft voorin veel dezelfde type spelers. Ze zijn snel, behendig en fel in de duels. Maar ook wat onstuimig. Van Dellen bewaarde een keer knap het overzicht, waaruit de belangrijke 2-2 ontstond.