Brandweer organiseert roeiwedstrijden

0
369
Zoutkamp Peter Postma Roeiwedstrijden

ZOUTKAMP – Voor de zesde keer worden dit jaar op de zaterdag van de Pinksterfeesten in Zoutkamp de roeiwedstrijden georganiseerd door de brandweer. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Na tweemaal winst voor een brandweerman willen dit jaar de andere inwoners wel weer eens de prijs in ontvangst nemen. Het belooft een sportieve middag te worden.

“Hoe het begonnen is? Gewoon met een geintje,” lacht Postma. “Met Pinksteren hadden we op zaterdag altijd een demonstratie. Het viel vaak wat in het water, omdat er niet zo gek veel aandacht voor was. Dan stond het Shantykoor te zingen en kwamen wij met toeters en bellen er tussendoor.” De mannen gingen op zoek naar iets anders en kwamen bij een roeiwedstrijd. “Het is op een oefenavond ontstaan,” weet de brandweerman nog.

Inmiddels zijn de wedstrijden uitgegroeid tot een evenement waarin de sterkste mannen van Zoutkamp en omgeven hun krachten meten. Postma: “Over de haven wordt een touw gespannen. Aan weerszijden komt een roeiboot. Als de antenne van de boot het touw raakt, dan heb je verloren. Je moet proberen je tegenstander tegen het touw aan te trekken. Als een Zwaard van Damocles hangt het boven je. Langzaam valt de guillotine.”

Naast de botte kracht, komt er ook een stukje techniek om de hoek kijken. “Je moet wat in de mouwen hebben, maar kracht is niet het enige. Er zijn jongens met armen als gasbuizen, maar die winnen het niet. Het gaat om een stukje roeitechniek. Je moet armen en benen tegelijk gebruiken en een stuk spanning vast kunnen houden. Vergelijk het met Yoeri van Gelder. Die heeft een enorm stuk uithoudingsvermogen erin.”

Opgeven voor de wedstrijd hoeft niet, deelnemers kunnen zich zaterdag om 15:00 uur melden in de haven. “De winnaar krijgt een fles bitter,” zegt Postma. “De ambitie dit jaar is om ook iets voor kinderen te gaan regelen met twee rubberboten. Die moet ik nog opscharrelen, maar daarvoor loop ik voor zaterdag wel even langs de winkel.”