Een jaar lang een Italiaanse in huis

0
1824
TYTSJERK - AFS Fryslân

‘Het geeft reuring in huis’

TYTSJERK – ‘Het geeft wat reuring in huis, en dat vinden we enorm prettig.’ In een paar woorden omschrijven Willem Otter en Ineke Kalteren waarom zij al voor de vierde keer voor een jaar een studente uit het buitenland in huis hebben. De eerste, Marina uit Brazilië, kwam zo’n zeven jaar geleden een jaar lang bij hun in huis wonen. In de krant hadden zij een advertentie zien staan met een oproep voor gastgezinnen. Een overbuurvrouw nam ook een Braziliaanse in huis, en toen was de keuze voor hen ook snel gemaakt. Waar het bij Marina flink wennen was, viel dat enorm mee bij Maria, een Italiaanse die inmiddels alweer acht maanden in huize Otter-Kalteren woont. In de tussentijd woonden ook een Argentijnse en een Turkse bij het gezin in huis. ‘Je wordt echt onderdeel van het gezin. Ik heb er twee broers bij gekregen. In korte tijd leer je elkaar heel goed kennen.’ Maria heeft het enorm naar haar zin in Nederland. Ze gaat naar het Comenius in Leeuwarden, waar zij les krijgt aan het VWO. In haar vrije tijd onderneemt zij een hoop leuke activiteiten. ‘En niet alleen maar met het gezin. Ze is in principe vrij om te gaan en te staan waar zij wil. Het is niet zo dat wij haar constant moeten vermaken,’ zegt Ineke. Maria neemt onder andere deel aan het Iepenloftspul van Burgum, het Italiaanse stuk Passy of Pasta. Daarin speelt zij één van de kinderen. In de afgelopen winter stond zij voor het eerst op schaatsen, op de Ryptsjerksterpolder. En ze fiets een hoop. ‘Dat is een van de dingen die me het meest is opgevallen in Nederland. Dat er zoveel wordt gefietst. Bij afstanden waar wij in Italië de auto zouden pakken pakt men hier de fiets. Ik heb er een hele goede conditie van gekregen.’ Het jaar dat Maria in Nederland is is voor haar een verrijking, maar ook voor de familie Otter. ‘Je leert zoveel over de wereld, op een compleet andere manier. Ik lees de krant nu heel anders. Ik let veel meer op nieuws uit Brazilië, Argentinië, Turkije en Italië,’ zegt Willem. ‘Ook hebben wij tot nu toe iedereen bezocht wanneer zij weer thuis zijn. Zo’n vakantie beleef je dan ook op een hele andere manier. In de tijd die wij daar zijn worden wij ook onderdeel van hun familie. Men laat je plaatsen zien waar je anders nooit zou komen als toerist. Dat maakt zo’n reis heel anders. Je leert een land toch heel anders kennen.’ Ineke denkt terug aan de reis naar Argentinië, waar het hele dorp opgetrommeld was voor hun bezoek. ‘Er werd speciaal voor ons een barbecue georganiseerd. Iedereen nam iets mee te eten of te drinken. Zoiets hadden wij nog nooit meegemaakt.’ Ook Maria gaan zij bezoeken wanneer zij weer terug is in Italië. Dan gaat zij de familie haar land laten zien. Maar zover is het nog niet, Maria blijft eerst nog zo’n twee maanden in Nederland, waarin ze onder andere nog naar het Oerolfestival zal gaan en de stad Hindeloopen zal bezoeken. ‘Wij leren ons eigen land zelfs ook nog beter kennen. Dan lopen we door Hindeloopen en denken we: ‘Wauw, wat is het hier eigenlijk mooi,’ zegt Willem. Het gezin kijkt als een blok op tegen het moment dat Maria uiteindelijk weer op het vliegtuig zal stappen. ‘Dat soort momenten zijn toch heel emotioneel. En je krijgt daarna echt een tijdje last van het legenestsyndroom. Gelukkig houden wij met iedereen contact, dat kan tegenwoordig heel makkelijk via Facebook en andere kanalen.’ Of de familie na Maria nog een keer iemand in huis zal nemen weten zij nog niet. ‘We zeggen iedere keer dat deze de laatste is. Maar we zeggen ook: ‘Zeg nooit nooit.’ Het kan dus nog alle kanten op,’ aldus Ineke. Maria is bij de familie in Tytsjerk terecht gekomen via AFS Fryslân. AFS Fryslân is nog op zoek naar gastgezinnen voor jongeren die in augustus naar Nederland komen. Kijk voor meer informatie op www. afs.nl of mail voor meer informatie naar afsfryslan@hotmail.com.