Frans Kloosterman

0
953
BUITENPOST - Frans Kloosterman

Brandweercommandant Buitenpost

‘Wij zijn druk op zoek naar twee nieuwe collega’s voor het brandweerteam van Buitenpost. Aan het einde van het jaar houden twee collega’s er mee op, vandaar dat we nu al op zoek zijn naar nieuwe mensen. Eigenlijk zijn we daar een klein beetje te laat mee, want de training voor vrijwilliger brandweer duurt anderhalf jaar. In die anderhalf jaar, waarbij je één keer per week een training volgt, leer je alles wat je moet weten over het bestrijden van brand, hulpverlening bij ongevallen of rampen en wat te doen bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Het is voor ons als brandweerkorps heel erg belangrijk dat je overdag werkzaam bent in Buitenpost en dat je werk hebt waarbij je tijdens een oproep er even tussenuit kan. Daarnaast wordt je vooraf medisch gekeurd, en is het enorm belangrijk dat je binnen het team past. Momenteel hebben wij een team van 15 mannen en één vrouw. Het maakt ons niet uit of je een man of een vrouw bent, binnen het team passen is veel belangrijker. Je komt soms voor situaties te staan waarbij teamwork enorm belangrijk is. Dan moet men weten wat men aan elkaar heeft. We kunnen wel mensen gebruiken die houden van avontuur, maar je moet niet een avonturier zijn en het gevaar op willen zoeken. We gaan met z’n allen een brand in, en het is de bedoeling dat we daar ook met z’n allen weer uitkomen. Mocht het zo zijn dat je twijfelt, omdat je bijvoorbeeld hoogtevrees hebt, dan is het raadzaam om eens langs te komen. Over dat soort dingen valt altijd te praten. Sowieso is het voor iedereen mogelijk om op maandagavond, wanneer we trainen bij de kazerne, eens langs te komen om een kijkje te nemen. Gemiddeld krijgen wij op jaarbasis zo’n vijftig oproepen. Soms is er wekenlang niets, terwijl op andere dagen soms wel twee of drie oproepen per dag binnenkomen. In verband met het teamgevoel trekken we er soms ook op uit. Zo zijn wij eens op bezoek geweest in de kazerne van Antwerpen en doen we ieder jaar mee met een brandweerrally. Heb je belangstelling om ons team te komen versterken kun je contact opnemen met mij, via het nummer 06 29 30 39 21, of via de gemeente Achtkarspelen of de beroepsondersteuning van brandweer Noordoost Fryslân in Dokkum.’