Goed toeven voor bijen bij Verhildersum

0
219
Bijenhotel maken Leens

“Het verbaast me hoe creatief kinderen kunnen zijn”

LEENS – Landgoed Verhildersum wil een nieuwe weg inslaan; de weg van meer met scholen, gezinnen en kinderen doen. Het winnen van de Buitenleven’s Natuur- en Erfgoedprijs was het zetje dat het landgoed gebruiken kon en markeerde de start van de bijenhotel wedstrijd. Komende zaterdag, tijdens de Streekmarkt om 11.30 uur, worden alle inzendingen gepresenteerd.

Bouwe Ruiter, die woont, werkt en onderneemt op Verhildersum, toont zich verbaasd over de creativiteit van de inzendingen. “Eén bijenhotel is zelfs manshoog”, brengt hij uit. “Wilde bijen leven solitair”, legt hij het principe van een bijenhotel uit, “en dus zoeken ze holletjes om eitjes te leggen. Ze maken gangetjes van tussen de 8 en de 10 centimeter en leggen daarin achter elkaar eitjes. Bij het maken van een bijenhotel wordt er vaak gebruik gemaakt van bamboe of vlier, of eventueel aluminium pijpjes.” Verder was het aan de inzenders zelf een invulling te geven aan het principe. Ze werden hiervoor wel begeleid tijdens een speciale knutselmiddag onlangs. “Wat we binnen hebben gekregen is erg leuk. Alle materialen zijn gebruikt, van stenen en buizen tot allerlei soorten hout met gaten erin geboord en plukken stro en hooi.”

De bijen zijn van groot belang voor het landgoed waar het landbouw nog verricht wordt op de manier van de negentiende eeuw. “Veel gewassen bestaan door de bijen. Bloeiende planten en kruiden zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en de bijenstand loopt helaas terug. Ik hoop dan ook dat de inzendingen die we presenteren ook anderen inspireert. Misschien komen er nog meer bijenhotels bij.”

Van een winnaar onder Klarissa Vogel, Bo Xander, Wouter Boneschansker, Noa Sinnege, Brechje Kuzee, Ilja Fledderman, Lieke Veen en Monique van de Klei wil Bouwe niet weten. “Ook al zouden er honderd bijenhotels worden ingeleverd, ze worden sowieso geplaatst”, zegt hij lachend. En snel bevolkt? “Het zou maar zo kunnen. Deze maand is wel de maand dat ze een plek opzoeken om eitjes te leggen.”