Opende, OKVC en Niekerk (zon) degraderen; LEO vecht voor laatste kans

0
177

Voetbaloverzicht

STREEK – Het doek is gevallen voor Opende, OKVC en Niekerk. De degradatie van Opende was vorige week al een feit, toen de Peendermantsjes niet hoefden te spelen. Voor alle drie clubs kwam de degradatie niet uit de lucht vallen. FC LEO laat het op de laatste wedstrijd aankomen, na de 3-1 nederlaag bij Westerlee. Ook voor Grootegast (zie verslag elders in deze krant) rest nog een finale, voor een plaatsje in de nacompetitie.

Het gedegradeerde GRIJPSKERK wilde tegen Waterpoort Boys nog een keer vlammen voor eigen publiek. Met name in de tweede helft was het een spektakelstuk. Na een 0-4 ruststand werden de rollen omgedraaid en kwamen de roodhemden in een mum van tijd terug tot 3-4. De Snitzers waren rijp voor de sloop. Bernard Steenbergen en Danny Khoenkhoen zagen paal en lat in de weg. Aan het eind kwamen de gasten met de schrik vrij: 3-5. "De inhaalrace is net niet gelukt. In de pauze bleven veel supporters achter in de kantine. Ze zijn toch maar teruggekomen", schetste leider Klaas Banga de imponerende tweede helft. FC LEO ging met 3-1 onderuit bij Westerlee. Het was een terechte nederlaag van een LEO dat slecht acteerde. De oranjehemden kwamen wel op 0-1, maar het doelpunt was illustratief voor de wedstrijd. De keeper van Westerlee wilde uitschieten, maar schoot tegen een verdediger aan. Rowan Rozema kon simpel in het lege doel tikken. De 1-1 viel op identieke wijze. Vervolgens liep Westerlee weg: 3-1. "LEO had een ‘totally off-day’", vatte trainer Jan Jaap Zijlstra kort samen. LEO wacht nog een zware opgave. De Leensters kunnen nog degraderen, maar er kan ook een beslissingswedstrijd tegen Middelstum uitrollen. "Je moet aan de universiteit gestudeerd hebben om dit te begrijpen. We moeten zaterdag gewoon winnen van Opende en dan kijken wat de rest doet", houdt Zijlstra het simpel. ADUARD 2000 en De Weide deelden de punten, in een wedstrijd die voor Aduard nergens meer om ging. De gasten waren nog niet veilig en maakten dan ook een meer gedreven indruk. Aduard kwam te laat op gang. Een 0-2 achterstand werd nog wel omgebogen in een 3-2 voorsprong, maar aan het eind stond er een terechte 3-3 op het bord. Doordat de beoogde nieuwe trainer Tjeerd Strengholt bij Oranje Nassau blijft is Aduard nog druk bezig met andere kandidaten. Een naam wil de club nog niet noemen. OPENDE was vorige week al gedegradeerd. De rood-witten speelden zelf niet, maar zagen de concurrentie genoeg punten pakken. Opende kon dan ook vrijuit spelen tegen RWF en deed dit behoorlijk. "Als we zo het hele seizoen gespeeld hadden waren we niet gedegradeerd", reageerde clubman Kees van der Molen, die weet waar het dit seizoen aan lag: gebrek aan scorend vermogen. In de laatste thuiswedstrijd moest Opende Hendrik de Zwart missen en dat brak de ploeg op. Het bleef dan ook 0-0. "De klap komt niet zo hard aan. We strijden al drie jaar onderin. Misschien is het beter om weer rustig op te bouwen" zei Van der Molen. Het doek is ook gevallen voor OKVC, na de 3-1 nederlaag bij HS’88. OKVC kreeg al voor de wedstrijd een tegenslag te verwerken doordat doelpuntenmaker Christiaan Koopman uitviel. "Het is kenmerkend. Hij had ineens een dikke enkel en wist niet hoe hij eraan kwam", vertelde Jurrie Smit, de trainer van ‘Olhoof’. "Bij winst hadden we de nacompetitie nog kunnen bereiken, maar het zat er niet in. En met zoveel blessureleed, het was vechten tegen de bierkaai". ZUIDHORN versloeg Stedum in eigen huis en behield daardoor de ongeslagen status, al ging het moeizaam. De kampioen kwam met 1-0 achter, maar een heel sterk Zuidhorn kwam na rust vlot op 1-1 en scoorde vlak voor tijd de winnende 1-2. Zuidhorn dat al 70 punten heeft is nog drie doelpunten verwijderd van de magische 100. In 5C verloor periodekampioen DE LAUWERS op eigen veld van Harkema Opeinde. Dit ondanks dat het twee keer voor kwam. Na de 3-2 werden de rollen omgedraaid: 3-4. Hilbrand Benedictus deed de thuisploeg de das om door drie keer te scoren. De Lauwers gaat zich nu opladen voor de nacompetitie. De tegenstander is nog niet bekend. VVSV’09 trakteerde het publiek in de laatste thuiswedstrijd op een doelpuntenfestijn. Vol Vertrouwen Samen Verder bleef aan de verkeerde kant van de score tegen Boerakker. De ploeg uit het Westerkwartier won met 4-7. NIEKERK moest voor de laatste competitiewedstrijd afreizen naar Jistrum en kwam met een 5-3 overwinning thuis. Niet zo verwonderlijk. Jistrum behaalde de hele competitie geen enkel punt. Niekerk eindigde net als vorig seizoen negende. Voor NIEKERK (zon) was de derde klasse te hoog gegrepen. Na een seizoen is Niekerk terug in de vierde klasse. De thuisclub begon goed tegen Helpman, maar verzuimde twee keer te scoren. Vervolgens liet Helpman zien hoe je moet scoren: 0-5. "Het vertrouwen was er niet. Te veel spelers konden het niveau niet aan", gaf leider Marco Oosting aan. Het is nog altijd zeer de vraag of Niekerk volgend seizoen een elftal op de been krijgt en er is ook nog geen nieuwe trainer. ZUIDHORN boekte een ‘Duitse’ overwinning op Leek Rodenburg door in de laatste minuut te scoren. In een open wedstrijd had Zuidhorn de betere kansen. A-junior Freddie Kooi werd vanwege een blessure van Evert Zwaagman in allerijl nog van huis gehaald. Prompt scoorde de jonge speler de winnende goal. KLOOSTERBUREN had aan een punt genoeg tegen Warffum. De ploeg van Willem Pettinga maakte er een feestscore van: 9-0. Warffum kwam met elf man, halverwege bleven er nog negen spelers over. Het fenomeen Bert Mennes scoorde weer eens twee keer vanaf de stip, waardoor zijn totaal op 13 benutte strafschoppen komt. Een zeldzaam record. GVB nam het op in De Wilp tegen de Boys. Voor beide ploegen stond er niets meer op het spel. GVB ging met het kleinst mogelijke verschil de boot tegen de Wilpsters die tot vlak voor tijd de 1-0 voorsprong verdedigden. In de laatste minuten miste de Grootegast Voetbal Boys nog twee kansen op de gelijkmaker. EENRUM kreeg kampioenskandidaat Nieuw-Roden op bezoek. De rood-zwarten hadden de 2-1 winst binnen bereik, maar in blessuretijd sloegen de Drenten alsnog toe: 2-2. Ringer Solinger en Tim Veenstra doelpuntten voor Eenrum, dat nog altijd kans maakt op de eerste periode.