Raden in debat over bestuurlijke toekomst

0
116

GROOTEGAST/ZUIDHORN – De gemeenteraden van Grootegast en Zuidhorn gaan de komende weken in debat over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Beiden willen spreken over de voor- en nadelen van een mogelijke herindeling of samenwerking. Aanleiding hiertoe is het rapport ‘Grenzeloos Gunnen’, dat aangeeft dat samenwerkingen in de provincie op dit moment niet goed van de grond komen.

In Grootegast wordt vanavond al gediscussieerd over de plannen. De verwachting daar is dat een meerderheid voor een fusie met Zuidhorn, Leek en Marum zal stemmen. In het verleden sprak een meerderheid zich daar al uit voor een dergelijk plan. Volgens raadsleden van CDA, PvdA, ChristenUnie en VVD is het duidelijk dat het zo niet langer kan. Lokale partij VZ2000 is fel tegenstander. Waar GroenLinks voor kiest, is nog niet bekend.

In Zuidhorn is nog geen duidelijkheid over de toekomst van de gemeente. Waar sommige partijen fel tegenstander zijn, zijn anderen fel voorstander. In de discussie houdt GroenLinks momenteel nog het felst de boot af. Bij de VVD is het anders. Deze partij is voor een samenvoeging van de gemeenten. De overige partijen houden zich sinds enkele weken meer op de vlakte. Om meer duidelijkheid te krijgen over de mening van de inwoners werden enkele informatieavonden georganiseerd. Daarop bleek dat net iets meer dan de helft (27-25) van de 52 aanwezige inwoners tegen een herindeling is.