Tuigpaardenconcours boeit van begin tot eind

0
1472
Tuigpaardenconcours Grootegasy

GROOTEGAST – De kwantiteit en kwaliteit was groot op het tuigpaardenconcours in Grootegast. Bij de start van de competitie van de Nieuwelingen waren maar liefst 21 combinaties aangemeld. Daardoor moest er eerst in twee voorrondes worden gereden om aan de finale mee te kunnen doen. Uiteindelijk mocht Erik van der Veen uit Opende met zijn paard Elegant, zoon van Unieko, zich als eerste opstellen. Tweede werd Evert van A.J. van Dijk. Voor de derde plaats werd Energie van ter Schreure opgeroepen. De vierde plaats was voor Dictus van de familie Bosma, een paard welke heel veel aan zijn vader Manno doet denken en werd gereden door A. Prins uit Lucaswolde.
In de Kleine Limiet won Dorando L van H. Louwes; hij werd gereden door J. Rozeveld uit Zevenhuizen. Tweede werd Dock gereden door de eigenaar Bereld Tjoelker uit Opende. De Grote Limiet werd ook gewonnen door een rijder uit Opende. Erik van der Veen mocht zijn chique Bastiaan als eerste opstellen, gevolgd door de KWPN goedgekeurde dekhengst Atleet van Wim Cazemier uit Nuis.
Bij de Fokmerries ging H.J. Veenstra met de eer strijken. Hij reed Barazja C van de stal van

W. Clevering die ook Wervelwind heeft gefokt. Tweede werd hier Dinkie van J. Tienkamp uit Peest.
Lammert Tel uit Peebos won de Ereklasse met Wervelwind, op de voet gevolgd door Zo Mooi van J. Muggen uit Norg. Albert van Dijk werd met Woudloper verdienstelijk derde.
In de rubriek van Dubbelspan gingen de paarden met allure rond. Ze zouden zo mee kunnen rijden met de top van Nederland. Het aparte span van J. Muggen met een roodschimmel en een zwartschimmel was hier de beste. De combinatie vossen Zonnevorst van H. Brinkman en Centerfold van Piet Reitsma werd tweede en als derde de zwarten van J. Bouwman, gereden door Susan Bouwman. Het spektakel Tuigpaarden onder het Zadel werd gewonnen door Dock van Berend Tjoelker, tweede werd Bastiaan door B.H. van der Veen, beide afkomstig uit Opende.

Ook de damesrubrieken waren erg goed gevuld, maar liefst twaalf deelnemers waarbij het paard werd gereden voor een concourswagen en elf deelnemers voor de chique tweewielige kar. De wisselprijs, het zilveren doosje, voor het schoonste geheel werd deze keer gewonnen door M. Lucas uit Noordwolde met Woudloper voor de kar, eigenaar A.J. van Dijk.
Eén van de deelnemers van de hackneys is helaas niet aangekomen op het concours. Hij kreeg onderweg een klapband en kon daardoor niet op tijd aanwezig zijn. Hierdoor werden de rubrieken net iets kleiner, maar de kwaliteit was verder zeer goed.

Bij de shows in de tussen rubrieken was de variatie groot. Als eerste kregen de kinderen de kans om hun krachten te meten met een dubbelspan shetlandpony’s. Ze mochten proberen door middel van touwtrekken het van de kleine paardjes te winnen, maar zelfs 21 stoere krachten konden het niet van de twee pony’s winnen. In de tweede show gingen de shetlandpony’s in volle galop over het concoursterrein met poppen als berijders. Met deze hilarische vertoning kregen ze het publiek geweldig aan het lachen. De shows van de Arabofriezen was ook zeer verschillend. Eerst werd er een kür op muziek gereden door vier amazones in sierlijke rode kleding, zeer goed passend bij het zwarte paard met rode bandages om de benen. De laatste show ging het om snelheid en behendigheid van de Arabofriezen. Een vierspan en een tweespan gaven een demonstratie “marathonrijden” waarbij in een hoog tempo in galop hindernissen werden genomen, welke bestonden uit tonnen. Het was indrukwekkend te zien hoe de menners hun paarden door de korte bochten en rechte stukken wisten te besturen.