Wie durft? Of beter: wie wil?

0
197
Geert Hazenberg

GROOTEGAST – Een promotiefilm, dat ontbrak er nog aan in de gemeente Grootegast. Maar er wordt aan gewerkt! Het moet een ‘long-spot’ worden, een soort langere commercial van een minuut of drie, waarbij de nadruk ligt op de kernwaarden vrijheid en groen. Prachtige plekjes komen er in voorbij en die heeft de gemeente genoeg te bieden. Maar plekjes alleen ‘doen het niet’. Daarom zoeken we nu figuranten, zodat de film een echt voor en door Grootegast project wordt. Een ieder uit Grootegast wordt opgeroepen zich aan te melden! Kom naar de auditiedag, laat je in de watten leggen en vooral schitter op het podium. “In al je eigenheid”, liet regisseur Gert Jaap Wiechers vorige week al weten. “Het gaat niet om goed of slecht; het is geen optreden. Ik hoop dat mensen zichzelf zijn en stralen. Misschien levert deze auditiedag wel allemaal cadeautjes op.” Wie durft? Of beter: wie wil?!

De Streekkrant draagt het project een warm hart toe en ging daarom op zoek naar de professional om te kijken of er nog tips zijn voor een ieder die zich opgeeft. We kwamen terecht bij Geert Hazenberg, geboren en getogen Grootegaster die al heel wat uurtjes op het toneel doorbracht. Hij heeft niet alleen een mening over het auditeren, maar vooral ook over ‘zijn’ gemeente.

“De gemeente promoten moet je samen doen”

GROOTEGAST – Grootegaster Geert Hazenberg is al sinds zijn zestiende betrokken bij het toneel en weet dus zo ondertussen alles van auditie doen en figureren. Als geboren en getogen Grootegaster weet hij daarnaast ook veel van de gemeente. Bij wie beter dan bij Geert kunnen we dan ook terecht voor de nodige tips.

“Ik was zestien jaar en ik ging altijd kijken bij toneel”, vertelt Geert over hoe hij het wereldje inrolde, “en ik liep vaak met de regisseur mee. Je helpt eens mee en zo ontstaat het wat. Mijn vader zat ook bij toneel, dus het was me allemaal niet onbekend.” Jarenlang speelde hij bij Gastvrij en Op Eigen Benen, de plaatselijke toneelverenigingen. “Gastvrij organiseerde elk jaar een openluchtspel. Maar langzaamaan moest er steeds meer geïnvesteerd worden; een regisseur, visagie, het opbouwen, het werd allemaal steeds duurder. En voor een vereniging is dat verschrikkelijk veel geld. Daarom is het nu nog maar één keer per vijf jaar. Het hele wereldje verandert. Ik ben een Groninger, dus ik heb niks met Friesland, maar als je daar ziet wat ze op het gebied van cultuur voor elkaar krijgen. Het publiek is daar ook kritischer. Hier komen ze vaak om te lachen en dat is het.”

Ook in SWET schitterde Geert jarenlang. “Dat op locatie toneelspelen is verschrikkelijk leuk. Het is allemaal begonnen met Het Ruige Paradijs waar SWET uit voort kwam. Daarin speelden ook bekendere mensen en de kritieken waren vaak lovend.” Inmiddels doet Geert vooral regie. “Daar ben ik voor gevraagd en zo rol je erin. Maar het liefst speel ik zelf.”

Angst of schroom is nergens voor nodig volgens hem. “Je moet het gewoon doen. Ik hoor vaak mensen zeggen: ‘daar heb ik niks mee, met toneel’, maar als je één keer begonnen bent, ben je niet meer te houden. Het leukste aan toneel is de mensen te boeien. En dan het liefst ook nog eens teksten die een stuk inhoud hebben; dat je ziet dat het aankomt bij de mensen. Of ze er nou droevig van worden of moeten schaterlachen, de rol zo natuurlijk mogelijk neerzetten, is het allermooiste.”

Voor de auditanten heeft Geert eigenlijk maar één goede tip: “jezelf blijven”. Iets wat hijzelf ook vaak probeert neer te zetten. “Op het toneel mag je misschien wel kenmerken van een ander overnemen, maar het liefst speel ik als mezelf.” Hij kan zelf ook wel ideeën bedenken voor de film. “Ik zie het helemaal voor me dat je een rode draad pakt, bijvoorbeeld een verliefd stelletje, die dan van alles tegenkomen door de gemeente. Rust spreekt mij heel erg aan. Als je ziet dat iets mooi wordt neergezet, dat vind ik mooi.”

Het promoten van de gemeente kan hij alleen maar toejuichen. “Er zijn hier zoveel mooie plekken. Als je mij vraagt wat het mooiste is aan de gemeente dan denk ik nu aan de Duisterburen, want daar woon ik. Maar ook het Blote Voetenpad of Peebos is mooi of de polder bij Sebaldeburen. Het leeft hier van de machtige gebieden.”

Hij juicht het idee om juist de inwoners van de gemeente te betrekken bij de film toe. “Je moet het samen doen in een gemeente. Het is net een voetbalspel. Wie hem erin kopt of wie de voorzet geeft, maakt niet uit.”

En zo is het ook met de promotiefilm. Het tot stand komen hiervan is een samenspel waarin natuurlijk niemand anders dan de inwoners van de gemeente zelf hun plek het beste kunnen promoten. En ook de auditiedag is een samenwerking, een één-tweetje om in de voetbaltermen te blijven, tussen verschillende partijen. Met dank aan Foto Zuiderveld, Kapsalon Kreatief en de Streekkrant worden alle deelnemers volledig in de watten gelegd. Bij de Kapsalon wordt men gratis in de make-up gezet en wordt het haar van alle deelnemers gedaan, waarna Foto Zuiderveld iedereen vastlegt op de gevoelige plaat. Of je nou wel of niet in de film terecht komt, die foto heb je sowieso te pakken, gratis en voor niks!

Koos Wieringa van Foto Zuiderveld in Grootegast zal een mini-studio opbouwen waar hij alle deelnemers alvast in al hun eigenheid vastlegt. “Het idee is goed, nu de uitvoering nog”, zegt hij nuchter over de promotiefilm. Aangezien hij ook al twintig jaar in de gemeente woont, heeft ook hij zo zijn voorkeuren. “Daar laat ik me niet over uit”, zegt hij in eerste instantie lachend, maar vervolgt toch: “dan zou ik toch voor een stukje natuur kiezen. Ik zit vaak even bij de Klap te vissen. Als je daar zo over het water kijkt en de landerijen, dat vind ik wel mooi. Wat niet mag ontbreken in de film? Ik zit al snel aan de Nije Gast te denken. Ik vind het gebouw prachtig en dan met het gemeentehuis en het plein erbij, vind ik dat wel een erg mooi hoekje.” Als fotograaf heeft hij zijn sporen al meer dan verdiend. Wie zal hij op 25 mei voor de lens krijgen?

Ook Jeannette Gjaltema van Kapsalon Kreatief in Opende is benieuwd. Zij en haar meiden verzorgen kosteloos van iedereen die zich aanmeld de visagie en het haar. “Het complete plaatje”, beaamt ze. “We maken er een leuke dag van. We zetten ons belangeloos in voor de film, omdat het voor de omstreken gewoon geweldig leuk is.” Al eerder verzorgden de dames haar en make-up voor 24 miss-en, dus ook voor deze auditiedag draaien ze hun hand niet om. “Het is ook weer een verrijking op ons vak, zulke dingen”, vindt Jeannette. “We doen veel aan wedstrijdwerk, veel bruidjes, maar ook complete metamorfoses.” Zelf is ze ook opgegroeid in Opende. “Het is een dorp van voor elkaar en met elkaar. Als je het hebt over wat niet mag ontbreken in de film, denk ik direct aan het Blote Voetenpad. Er komen ontzettend veel mensen daarnaar vragen in de salon. Maar wat ik ook heel mooi vind is Trimunt, daar kun je heerlijk ontspannen wandelen, of de mooie natuurlijke omgeving bij de Hooikiep in Kornhorn. En als je gezelligheid zoekt, moet je naar de kapper”, lacht ze enthousiast. “Wij hopen dat het enthousiasme in zo’n film ook weer uitdraagt naar de hele gemeente!”

En zo zien we het allemaal graag. Help dus mee de film een succes te maken en geef je op voor de auditie. Er wordt van auditanten verwacht dat zij vooral zichzelf zijn en voorbereiden wat zij van de gemeente Grootegast vinden. Wat zijn de sterke punten, wat is de mooiste plek en wat en wie kan en mag niet ontbreken in deze film? Geef je op via de mail: destreekkrant@media-totaal.nl of telefoon: 050-4065040. En vergeet niet: van iedereen die zich aanmeld wordt gratis het haar en make-up en een prachtige foto verzorgd!

 

opende kreatief kapsalon

Koos Wieringa