Zomerkamp Humanitas

0
169
DSF_FRIE-p11.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Een fantastische week voor de kinderen, adempauze voor de ouders”

REGIO – Een week lang op vakantie met een groep kinderen met ADHD, autisme en PDD-NOS, niet iedereen moet daar aan denken. Marije de Lange, vrijwilliger bij Humanitas doet het maar mooi. “Het is heel druk, maar ook heel gezellig. Je geeft de kinderen een fantastische week weg en de ouders kunnen even op adem komen.” Voor alle kinderen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe met een bovengenoemde diagnose, organiseert Humanitas een tweetal vakantieweken. Er is een week voor kinderen van 6-9 jaar en één voor 9-12 jarigen. Omdat het geen reguliere groep kinderen is, gaat er per twee kinderen één begeleider mee. “Heel veel mensen weten niet dat dit kamp bestaat. Dat is heel jammer, want het is een ontzettend goed initiatief”, aldus Marije. Het kamp is net even wat anders dan een doorsnee kinderkamp. Structuur staat hoog in het vaandel, en tijdens de activiteiten worden naast het gebruikelijke mandarijntje en pakje drinken óók medicijnen uitgedeeld. Marije: “Alle kinderen gebruiken hier medicijnen. We hebben van ieder kind een zakje erop met hun naam en het tijdstip waarop ze het medicijn moeten innemen. Heel bizar eigenlijk. We letten daar erg goed op, ook of alles doorgeslikt wordt. Ook gaat er een arts mee voor als er vragen zijn over de medicatie.” Marije ging vorig jaar voor het eerst mee met het kamp. Als psycholoog heeft ze ervaring met de doelgroep, maar ze was nog niet eerder mee met een vergelijkbaar kamp. Toch vindt ze het juist verfrissend dat er ook veel vrijwilligers meegaan zonder een ‘hulpverlenersinstelling’. “Van te voren wordt duidelijk gemaakt: het is geen heropvoedingskamp. Het doel is om kinderen een leuke week te bezorgen en niet om ze te veranderen. En dat kan ook nooit in een week. Dat vond ik wel heel verfrissend.” Ook bij de kinderen zelf slaat het kamp goed aan. Zo vertelt Nel, de moeder van de 11-jarige Kelvin die vorig jaar is mee geweest: “Kelvin vraagt me in januari al of hij dit jaar weer op kamp van Humanitas gaat. Voor kinderen met een beperking duurt de vakantie dubbel lang. Voor Kelvin is het een heel fijn vooruitzicht en voor ons is het heel fijn om een week rust te hebben”. Tijdens het kamp worden tal van leuke activiteiten georganiseerd. Zo gaan de kinderen naar verkeerspark Assen, wat volgens Marije echt het hoogtepunt van de week is. Lekker rondsjezen in een autootje, al helemaal voor kinderen die niet vaak naar een pretpark gaan. “De vakantieweek is speciaal voor gezinnen met een kleine beurs. We merkten vorig jaar dat veel mensen afhaakten omdat het kamp tweehonderd euro kostte. Dat is zonde, daarom gaan we nu met de ouders in gesprek en mogen ze zelf aangeven hoeveel ze kunnen missen. Sommige gezinnen moeten rondkomen van veertig euro per week. Het komt dus voor dat gezinnen maar twintig euro inleggen. Financiën moeten geen drempel zijn. Het gaat er echt om om de kinderen en om hen een leuke week te bezorgen.” vertelt Marije. “Het zou zó zonde zijn als deze mogelijkheid onbenut blijft doordat niet iedereen bekend is met de vakantieweken die Humanitas biedt voor deze doelgroep.” De weken starten op maandag en eindigen op vrijdag. De kinderen worden vijf dagen begeleid door een team van enthousiaste en deskundige vrijwilligers. Speciaal voor deze doelgroep is er begeleiding van 1 op 2 in een groep van maximaal 18 kinderen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een bezoek aan het zwembad, een pretpark en een speurtocht door het omringende bos. De weekopvang vindt plaats in Appelscha.